NHL:n eri varausikäluokkien niin sanotussa fantasiadraftissa, jotka siis suoritamme, on vuorossa äärimmäisen mielenkiintoinen vuosiluokka 2010, minkä uudelleen puinti laittoi hien virtaamaan.

Aiempien vuosiluokkien kohdalla hämmennystä ovat aiheuttaneet yksittäisten pelaajien muutokset, kuten Claude Giroux’n päätyminen Pittsburgh Penguinsiin, Jamie Bennin uskomaton nousu, Erik Karlssonin päätyminen kylläkin Kanadaan, mutta eri osoitteeseen ja Colorado Avalanchen kipeä päätös jättää Matt Duchene varaamatta.

Lue myös:

Nyt läpikäytävän vuoden 2010 varaustilaisuuden kohdalla päänvaivaa aiheuttavat kuitenkin lukuisat todella vaikeat päätökset. Aiempien vuosien kohdalla kärkikymmenikkö ei ole koskaan mennyt näin pahasti uusiksi, sillä Top 10:een nousi neljä kokonaan uutta nimeä, eikä edes ykkössijan haltija, joka oli vajaa seitsemän vuotta sitten Taylor Hall, pysynyt ennallaan.

Vuoden 2010 varaustilaisuudessa Hallin jälkeen huudettiin Tyler Seguin (Bruins), Erik Gudbranson (Panthers), Ryan Johansen (Blue Jackets), Nino Niederreiter (Islanders), Brett Connolly (Lightning), Jeff Skinner (Hurricanes), Alexander Burmistrov (Jets, ent. Thrashers), Mikael Granlund (Wild) ja Dylan McIlrath (Rangers).

1. Edmonton Oilers: Vladimir Tarasenko

Edmonton Oilers on ottanut kuluvalla kaudella merkittäviä askeleita oikeaan suuntaan. Albertalaisseura taistelee ensimmäistä kertaa vuosikausiin aidosti pudotuspelipaikasta, eikä vähiten uuden ykköstähtensä Connor McDavidin ansiosta. Mutta voisivatko asiat olla sitten vieläkin paremmin?

Kyllä voisivat. McDavidin rinnalla nimittäin viilettäisi fantasiadraftimme myötä yksi NHL:n tämän hetken ehdottomasti parhaista maalintekijöistä, St. Louis Bluesia edustava Vladimir Tarasenko. Taylor Hall, jonka siis Oilers päätyi varaamaan, ei missään nimessä ollut huono päätös. Tosiasia on kuitenkin se, että hänet Oilers oli valmis uhraamaan puolustajan hankkiakseen – Tarasenkon kohdalla tarina olisi ollut eri. Mitä todennäköisimmin New Jersey Devilsin suuntaan olisikin lähtenyt Jordan Eberle.

Kun 25-vuotiaan venäläispelaajan menoa katsellaan Bluesissa, Jori Lehterän ja Paul Stastnyn kaltaisten sentterien rinnalla, herää mieleen kysymys: Jos hän iskee jo nyt 40 maalia runkosarjaan, paljonko niitä syntyisi McDavidin rinnalla? Todella pelottavaa, jo pelkästään ajatuksen tasolla.

2. Boston Bruins: Tyler Seguin

Boston Bruins hölmöili oikein urakalla Tyler Seguinin kanssa kaupattuaan tämän Dallas Starsiin, missä kanadalaissentteri on noussut yhdeksi NHL:n kirkkaimmista tähdistä.

Sillä ei kuitenkaan tässä kohtaa merkitystä ole ja Bruins tekisi satavarmasti saman varauksen. Itse asiassa Bostonissa toivottaisiinkin hyvin todennäköisesti aikakoneen löytymistä, millä voitaisiin muuttaa historiaa Seguinin osalta.

25-vuotias Seguin saattaisi toki olla tyrkyllä koko vuoden 2010 varaustilaisuuden ykkösnimeksikin. Kuvitelkaapa nimittäin Edmonton Oilersiin sentterikaksikko McDavid-Seguin. Jotain saman suuntaista löytyy Pittsburgh Penguinsista, mikä on sattumoisin hallitseva Stanley Cup -voittaja.

3. Florida Panthers: Taylor Hall

Florida Panthersin kokoonpano huutaa ehdottomasti maalintekoon kykynevää laituria. Jonathan Huberdeau’n ja Jaromir Jagrin, jotka hekään eivät ole mitään varsinaisia maalilinkoja, jälkeen on liian hiljaista.

Niinpä siellä olisi yksi Taylor Hallin mentävä aukko ja olisikin muiden joukkueiden kannalta pelottava ajatus, että Panthersin kakkosvitjasta löytyisi joko Hallin, Huberdeau’n tai Jagrin kaltainen kaveri.

Sen sijaan Erik Gudbransonia Panthers ei missään nimessä tulisi varaamaan. Isokokoinen kanadalaispuolustaja on toki NHL-tason pelaaja, ehdottomasti, mutta ei hyvänä päivänäkään kärkipään varaus etenkään näin laadukkaassa varaustilaisuudessa. Paljon puhuva fakta onkin se, että Panthers kauppasi Gudbransonin viime kauden jälkeen Vancouver Canucksiin saaden vastineena ainoastaan Jared McCannin kaltaisen lupauksen.

4. Columbus Blue Jackets: Evgeny Kuznetsov

Columbus Blue Jackets käytti vuoden 2010 varaustilaisuudessa ykköskierroksen neljännen varauksen Ryan Johanseniin. Sinällään jälkikäteenkään katsottuna Johansenin varaaminen neljäntenä ei juuri kriittisiä fiiliksiä herätä, paitsi ehkä yhdellä suunnalla: Johansen-Blue Jackets -yhtälö ei koskaan toiminut, vaikka mukaan mahtuikin yksi yli 70 pisteen kausi.

On kuitenkin todettava, että Johansenin varaaminen kääntyi kuitenkin positiiviseksi jutuksi, sillä hänen vaikeudet Columbuksessa tekivät kauppaamisen helpoksi ja sitä kautta seuraan saatiin isosti kaivattu ykköspuolustaja Seth Jonesin muodossa.

Vaan tosiasia on se, että mikäli Evgeny Kuznetsovin kaltainen pelaaja olisi tänä päivänä vapaana neljännellä vuorolla, ei Ohiossa mietittäisi hetkeäkään. Columbukseen ei huudettaisi puolustajaa Justin Faulkin tai Cam Fowlerin muodossa, vaan Kuznetsov, josta tulee vielä jättimäinen superstara, ellei hän sitä jo ole.

5. New York Islanders: Ryan Johansen

New York Islanders olisi tässä kohtaa tilanteessa, jossa se käyttäisi Jarmo Kekäläisen tituleeraamaa ”aina valitaan paras jäljellä oleva pelaaja” -sääntöä ilman pienintäkään epäilystä. Seura nimittäin tarvitsisi eliittilaituria, ja vaikka Jeff Skinner sellainen onkin, ei Brooklynissa voitaisi ohittaa Ryan Johansenia.

Johansenissa Islanders saisi toisen todellisen huippusentterin John Tavaresin taakse ja sen varaan on äärimmäisen hyvä rakentaa. 24-vuotiaasta kanadalaisesta olisi nimittäin ruokkimaan joukkueensa kakkoskentän kavereita riippumatta siitä, että ketä hänen rinnallaan pelaa. Johansen nimittäin tekee kanssapelaajistaan parempia.

Vuonna 2010 Islanders käytti viitosvarauksensa Nino Niederreiteriin ja tuo ratkaisu on ollut paha huti newyorkilaisseuralta. Käytännössä ottaen Islanders nimittäin käytti varauksensa Cal Clutterbuckiin, koska Niederreiter matkasi Minnesota Wildiin vuonna 2013, vaihdossa häneen.

6. Tampa Bay Lightning: Justin Faulk

Tampa Bay Lightningin suurin tarve on ollut jo pidempään alakerrassa. Victor Hedmanin ja Anton Strålmanin jälkeen on liian hiljaista, eikä Jason Garrisonista ja Braydon Coburnista ole ollut vastaamaan riittävällä voluumilla puolustuksen huutoon.

Niinpä Lightning lähtisi tässä kohtaa eittämättä hakemaan parasta tarjolla olevaa puolustajaa. Tuo ”taisto” käytäisiin Justin Faulkin, Cam Fowlerin ja John Klingbergin välillä. Kyse on tämän kolmikon kohdalla lähinnä makuasioista – okei, Klingberg on tässä kohtaa vasta ”yhden kauden ihme”, joten valinta tapahtuisi Faulkin ja Fowlerin välillä.

Pelaajaprofiililtaan Faulk on sen tyylinen kaveri, että hän toisi laukauksellaan, syöttötaidollaan ja luistelullaan sellaista osaamista Lightningin alakertaan, mitä siellä tarvitaan.

Loppukaneettina on todettava, että käytännössä ottaen mikä tahansa muu vaihtoehto olisi ollut parempi kuin Brett Connolly.

7. Carolina Hurricanes: Mikael Granlund

Carolina Hurricanesilla on tarpeita jokaisella osa-alueella, mitä tulee huippunimiin. Tässä kohtaa katseet suuntautuisivat Minnesota Wildiin päätyneeseen Mikael Granlundiin, joka on kuluvan kauden otteillaan nousemassa jopa supertähti-statuksen omaavaksi pelaajaksi NHL:ssä ja täten lunastamassa häneen kohdistetut kaikki odotukset.

Valinta käytäisiin siis lähinnä Jeff Skinnerin, jonka ’Canes oikeasti valitsi, ja Granlundin välillä. Tosiasia on kuitenkin se, että kaksikosta jälkimmäisenä mainittu on kyennyt ottamaan sen seuraavan askeleen, kun taas Skinnerin lupaavalta näyttänyt kausi on kääntynyt jälleen noin 50 tehopisteen tahtiin.

Tietenkin Carolinan tulisi miettiä myös puolustuspäänsä vaihtoehtoja, etenkin, mikäli elettäisiin tässä vaihtoehtoisessa tulevaisuudessa, jossa Faulk olisi noussut sijalta 37 koko tilaisuuden kuutosvaraukseksi.

8. Winnipeg Jets: Cam Fowler

Winnipeg Jetsillä on melkoisen hyvin pullat uunissa, mitä tulee seuran tulevaisuuden näkymiin, mutta ainahan yhdelle huippupuolustajalle on tarvetta etenkin nykypäivän NHL:ssä.

Jetsin kohdalla valinta siis osuisi Cam Fowleriin, joka vuonna 2010 varattiin numerolla 12. Toki näillä sijoilla vaihtoehtoja alkaa olla todella paljon, kuten listalla perässä olevat nimet, ja esimerkiksi Jaden Schwartzin, Tyler Toffolin ja Mark Stonen (varattiin vasta kuudennella kierroksella) kaltaiset pelaajat osoittavat.

Tässä kohtaa siis Jetsille järkevin pelaaja olisi puolustaja ja ennemmin paremmin oman päänsä hoitava Fowler kuin Klingberg. Toki melkein mikä tahansa vaihtoehto olisi ollut parempi kuin todelliseksi ongelmatapaukseksi seuralle osoittautunut Alexander Burmistrov.

9. Minnesota Wild: Jeff Skinner

Vaikka Minnesota Wild tarvitsisi kenties Ryan Suterin rinnalle todellisen huippupuolustajan, kaipaa seuran laituriosasto myös maalintekovoimaa.

Jeff Skinner onkin puhkonut kertaalleen pelaajaurallaan (2013-14) rikki 30 runkosarjamaalin rajan, ja oli viime kaudella vain kahden maalin päässä samaisesta saavutuksesta. Ratkaisua on haettu esimerkiksi Thomas Vanekista, Chris Stewartista ja Sean Bergenheimista, mutta ilman tulosta. Skinner siis tarjoaisi Wildille korvaajan esimerkiksi koko ajan vanhentuvan Jason Pominvillen paikalle.

Luonnollisesti Granlund olisi edelleen se Wildin ykkösprioriteetti, mutta tässä fantasiadraftissa se ei yksinkertaisesti ole mahdollista.

10. New York Rangers: John Klingberg

New York Rangersilla oli haluamansa kaltainen puolustaja Keith Yandlessa, joskaan hänestäkään ei ollut tyydyttämään manhattanilaisten huutavaa tarvetta kiekolliselle alakerran johtajalle.

Kaiken kukkuraksi Rangers joutui luopumaan kovapalkkaisesta Yandlesta viime kauden jälkeen ja nyt vastuu on aivan liian isosti kapteeni Ryan McDonaghin harteilla. Niinpä juuri John Klingbergin kaltaiselle ”hyökkäys ensin” -mentaliteetilla varustetulle kiekolliselle puolustajalle olisi eittämättä käyttöä.

Valinta on siis tässä kohtaa jokseenkin selvä, sillä hyökkäysosastolle ei tarvitse tehdä mitään – se on nimittäin se asia, joka tekee Rangersista tällä hetkellä jopa Stanley Cup -ehdokkaan.

Lue myös: