Jälkianalyysin ovat nyt käyneet lävitse vuosien 2006 ja 2007 varausikäluokat ja seuraavana on edessä vuosi 2008.

Vuoden 2006 osalta huomiota herättävin seikka oli Claude Giroux’n päätyminen Philadelphia Flyersin verivihollisena toimivan Pittsburgh Penguinsin riveihin ja vuoden 2007 varausikäluokassa 5. kierroksen varaus Jamie Benn puolestaan päätyi Philadelphiaan.

Nyt vuorossa on siis vuoden 2008 varausikäluokka. Kyseisen vuoden varaustilaisuuden ykkösnimenä meni Steven Stamkos, joka siis päätyi Tampa Bay Lightningiin, ja suurella todennäköisyydellä hän pitäisi ykkössijansa edelleen, vaikkakin aivan samalla viivalla olevia kavereita on useampia.

Vuonna 2008 Stamkosin jälkeen varattiin Drew Doughty (Kings), Zach Bogosian (Trashers/Jets), Alex Pietrangelo (Blues), Luke Schenn (Maple Leafs), Nikita Filatov (Blue Jackets), Colin Wilson (Predators), Mikkel Bödker (Coyotes), Josh Bailey (Islanders) ja Cody Hodgson (Canucks).

Seuraavassa teemme siis katsauksen siihen, miltä varaustilaisuus näyttäisi tänä päivänä.

1. Tampa Bay Lightning: Steven Stamkos

Steven Stamkos on yksi NHL:n kovimmista maalintekijöistä viime vuosilta. Hän on myös johtaja, joukkueensa kapteenin roolissa, ja äärimmäisen monipuolinen pelaaja, eikä ole sattumaa, että kerta toisensa jälkeen hänet kelpuutetaan esimerkiksi Kanadan olympiajoukkueeseen.

Oikeastaan ainoa asia, joka saa pohtimaan hänen asemaansa ykkösenä, on seuraavilla sijoilla olevan puolustajakaksikon lisäksi Stamkosin loukkaantumiskierre. Hän on viime vuosina kärsinyt muun muassa sääriluun murtumasta, veritulpasta ja nyt viimeisimpänä polvivammasta, mikä pitää hänet poissa mahdollisesti jopa koko loppukauden.

2. Los Angeles Kings: Drew Doughty

Drew Doughty on 27-vuotias. Hän on voittanut kaksi Stanley Cupia, kaksi olympiakultaa, World Cupin, alle 20-vuotiaiden MM-kultaa, MM-hopeaa ja lisäksi hänet valittiin viime vuonna NHL:n parhaaksi puolustajaksi. Paljon vaikuttavampaa ansioluetteloa saa siis hakea.

Eikä siinä vielä kaikki: sen lisäksi, että Doughty on 631 runkosarjaottelussa tehnyt tehot 84+247 ja 81 pudotuspeliottelussa pisteet 16+35, on hän noussut vähintäänkin yhdeksi NHL:n parhaista kokonaisvaltaisista puolustajista. Tästä nimenomaisesta syystä hän pitää kokonaiskuvaa katsottaessa esimerkiksi Erik Karlssonin takanaan ja olisi oikeastaan ainoa haastaja Stamkosille.

3. Winnipeg Jets (ent. Atlanta): Erik Karlsson

Vuoden 2008 varaustilaisuutta voidaan pitää nykypäivänä valitettavana asiana Winnipeg Jetsille ja epäonnistumisena tuolloiselta Atlanta Trashersin johtoportaalta. Zach Bogosian toki on NHL-tasolla todella hyvä puolustaja, sikäli mikäli kun nykyisin pysyy ehjänä, mutta Trashersilla olisi ollut tuolloin mahdollisuus valita niin monta korkeamman profiilin pelaajaa.

Yksi tällainen on eittämättä Erik Karlsson, jonka Ottawa Senators löysi numerolla 15. Hän on nykyisin Senatorsin kapteeni ja sen lisäksi, että hän on NHL:ssä ainoa puolustaja, joka pystyy laittamaan kampoihin hyökkääjille pistepörssissä, on kaksinkertainen Norris-voittaja noussut kuluvalla kaudella myös erittäin hyväksi pelaajaksi omassa päässä. Ei tarvitse kuin katsoa blokkitilastoa, jota ruotsalaispuolustaja johtaa, ja sitten taas sen kohentuneen puolustuspelaamisen konkretisoitumista koko joukkueen menestykseksi.

4. St. Louis Blues: Alex Pietrangelo

St. Louisissa jouduttaisiin tässä tilanteessa nykypäivänä miettimään kovasti sitä, että ottaisivatko he yhden NHL:n parhaista maalivahdeista vai yhden parhaista puolustajista. Jake Allen, joka kuului niin ikään vuoden 2008 varausikäluokkaan, on kuitenkin hyvä maalivahti ja ehdottomasti vielä kehittyvä sellainen, joten nuottipaidat mitä todennäköisimmin pysyttäytyisivät Alex Pietrangelossa.

26-vuotias kanadalainen peri kuluvalla kaudella kapteenin paikan Blues-nutussa David Backesilta, joka siirtyi Boston Bruinsiin. NHL-tasolla ei aivan jokainen kaveri kyseistä kunniaa saa ja se kertookin paljon siitä, miten esimerkillinen pelaaja Pietrangelo on sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. Hän on äärimmäisen arvostettu ja samanaikaisesti yksi NHL:n eliittipuolustajista. Pelaaminen luonnistuu niin hyökkäys- kuin myös puolustussuuntaan, eikä kaveri ole turhaan merkkauttanut 485 runkosarjaottelussa 269 tehopistettä ja tehotilastoa +44, pelaten ilta toisensa jälkeen vastustajien kärkikavereita vastaan.

5. Toronto Maple Leafs: Braden Holtby

Torontossa on jo, ei vuosien, vaan ikuisuuden ajan haaveiltu ykkösmaalivahdista, joka voittaisi joukkueelleen otteluita illasta toiseen. Toki sen verran täytyy sanoa, että se olisi lähes tekemätön paikka maalivahdille kuin maalivahdille, mutta mielellään Maple Leafs -organisaatio ottaisi Braden Holtbyn, viime vuoden Vezina-voittajan, tolppiensa väliin. Sen sijaan joukkue varasi Luke Schennin, joka tosin Philadelphia Flyersin hölmöilemässä vaihtokaupassa vaihtui James van Riemsdykiin.

Holtbyn tarina on ollut melkoinen. Hän esiintyi jo kaudella 2010-11 erinomaisesti 14 pelaamassaan NHL-ottelussa, mutta lopullinen läpimurto nähtiin kaudella 2012-13 (työsulkukausi), jolloin hän nousi ikään kuin varkain Capitalsin ykkösvahdiksi. Ja sen jälkeen Holtby ei ole taakseen katsonut. Hän on noussut yhdeksi koko NHL:n parhaista maalivahdeista; ei ole nimittäin sattumaa, että 264 pelatusta runkosarjaottelusta hänellä on 161 voittoa ja torjuntatilastot 92,10/2.36.

6. Columbus Blue Jackets: Roman Josi

Sveitsiläispuolustaja Roman Josi oli Nashville Predatorsin toisen kierroksen löytö, sillä nykyisin hän on elintärkeä osa joukkueen päätä huimaavaa alakertaa. Josi saapui Pohjois-Amerikkaan kaudeksi 2010-11 ja jo työsulkukaudella 2012-13 hän antoi merkkejä tulemisestaan myös NHL-tasolla. Lopullinen läpimurto tapahtuikin sitä seuranneella kaudella ja nykyisin hän on liigan ehdottomia kiekollisia eliittipuolustajia: esimerkiksi viime kauden runkosarjaan Josi nakutti 61 tehopistettä.

Columbus oli vuonna 2008 koko varaustilaisuuden pahin hutiampuja. Venäläispelaaja Nikita Filatovista odotettiin paljon, mutta viimeiset neljä ja puoli kautta hän on viettänyt KHL:ssä. Venäläislaiturin alku oli lupaava, mutta siihen se sitten jäikin. Ja, kun katsotaan, että mitä pelaajia Blue Jackets olisi voinut varata, tekee se vuodesta 2008 jälleen yhden hirveän muiston seuran varaushistoriassa. Mikäli nimittäin Josi olisi löydetty tuolloin ohiolaisten toimesta, Ryan Johansen olisi todennäköisesti edelleen seuran ykkössentterinä ja ylipäätään joukkueessa olisi todellinen eliittipuolustaja ilman vaihtokauppaa.

7. Nashville Predators: Derek Stepan

Nashville Predators onnistui vuoden 2008 varaustilaisuudessa varsin hyvin, sillä Colin Wilson on noussut seuralle todella tärkeäksi hyökkääjäksi. Hän on monipuolinen ja tekee pisteitä noin puolen pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla.

Derek Stepanista se olisi kuitenkin saanut ykkössentterin, jollaisen se joutui hankkia jo edellä mainitussa Ryan Johansenin muodossa Columbuksesta ja maksamaan siitä kovan hinnan. Missään nimessä Tennesseessä Wilsonin varaamista ei tarvitse kuitenkaan muistella millään muotoa ikävässä mielessä ja tuskin Predators-organisaatiossa on koskaan kaduttu vuoden 2008 Draftia, vaikkakin tarjolla olisi ollut monia todellisia huippunimiä.

8. Arizona Coyotes: Jordan Eberle

Edmonton Oilersiin numerolla 22 päätyneestä Jordan Eberlestä voidaan olla montaa mieltä, mutta yhden asian hän on NHL-urallaan osoittanut: hän kykenee tekemään maaleja ja pisteitä, minkä lisäksi potentiaali on edelleen vielä nähtyä korkeammalla.

Eberlen sijaan Coyotes varasi vuonna 2008 Mikkel Bödkerin ja varaus oli kaukana virheestä. Bödker on takonut koko uransa ajan tasaiseen tahtiin tehopisteitä ja hän nousi aavikolla yli 50 tehopisteen mieheksi. Enää hän ei kuitenkaan seurassa pelaa, sillä Coyotes kauppasi hänet kesken viime kauden Colorado Avalancheen ja vapaiden pelaajamarkkinoiden kautta juuttilaituri päätyi San Jose Sharksiin.

9. New York Islanders: Gustav Nyquist

Top 10:n osalta loppupään varauksissa tullaan kinkkisiin tilanteisiin. New York Islanders olisikin voinut varata numerolla yhdeksän, tässä ”fantasiadraftissa” esimerkiksi Tyler Ennisin, John Carlsonin tai Adam Henriquen, muutamien muiden vaihtoehtojen ohella. Meidän valintamme osui kuitenkin lopulta yhteen Detroit Red Wingsin uskomattomista varauslöydöistä, neljännen kierroksen viimeisenä pelaajana valittuun Gustav Nyquistiin.

Mutta ei Josh Baileykaan missään nimessä huono valinta ollut. Hän on tärkeä roolipelaaja Islandersille tänäkin päivänä ja pisteitäkin on syntynyt mukavasti 582 runkosarjaottelussa 97+169. Hieman parempia vaihtoehtoja olisi kuitenkin ollut tarjolla.

10. Vancouver Canucks: John Carlson

Vancouver Canucks varasi vuonna 2008 hyökkääjä Cody Hodgsonin, jota pidettiin todella lupaavana pelaajana. Hän ei kuitenkaan ehtinyt kunnolla tekemään läpimurtoaan Canucks-paidassa, sillä hänet kaupattiin kesken kauden 2011-12, iskettyään 63 otteluun mukavat tehot 16+17, Buffalo Sabresiin. Hänet vaihdettiin tuolloin muun muassa toiseen ykköskierroksen varaukseen, Zack Kassianiin, mutta kauppa ei toiminut kummallekaan. Hodgsonin ura lähti hyytymään melkoisen nopeasti ja Hodgson päätti pelaajauransa kesällä, vain 26 vuoden iässä.

Kokonaisuudessaan Hodgsonin varaaminen oli floppivaraus Canucksille, kun miettii, millaisia pelaajia Vancouverilla olisi ollut mahdollista varata; he voisivat tänä päivänä auttamassa pahasti taapertavaa joukkuetta. Yksi potentiaalinen vaihtoehto olisi ollut jo aiemmin mainittu Henrique, sillä hän on yksi NHL:n aliarvostetuimmista hyökkääjistä, loistavana kahden suunnan pelaajana. Kun katsotaan kuitenkin Canucksin tarpeita, John Carlson olisi tarjonnut joukkueelle selkeän ykköspuolustajan, jollaista esimerkiksi Alexander Edleristä ei tosissaan tullut koskaan.