NHLsuomi tulee tekemään tulevien viikkojen aikana katsaukset NHL:n menneiden vuosien varaustilaisuuksiin näkökulmasta ”Miten Top 10 muotoutuisi nyt?”

Vuonna 2006 koko varaustilaisuuden ykkösnimenä huudettiin puolustaja Erik Johnson, jonka varasi St. Louis Blues. Nykyisin hän kiekkoilee Colorado Avalanchessa ja jälkikäteen analysoituna hänen ei olisi kuulunut olla varausvuotensa ykkösnimi.

Muutoin varaustilaisuudessa mentiin järjestyksessä Jordan Staal (Penguins), Jonathan Toews (Blackhawks), Nicklas Bäckström (Capitals), Phil Kessel (Bruins), Derick Brassard (Blue Jackets), Kyle Okposo (Islanders), Peter Mueller (Coyotes), James Sheppard (Wild) ja Michael Frolik (Panthers).

Seuraavassa teemme katsauksen siihen, miltä varaustilaisuus näyttäisi tänä päivänä.

1. St. Louis Blues: Jonathan Toews

St. Louis Blues käytti vuonna 2006 koko varaustilaisuuden ykkösvuoron puolustaja Erik Johnsoniin. Nykypäivänä katsottuna Johnson voisi ehkä niukasti mahtua Top 10:een, mutta ei missään nimessä kärkipäähän.

Mikäli Missourin suunnalla on vähääkään tehty jälkianalyyseja, on vuoden 2006 tarkastelu ottanut varmasti koville. Seura nimittäin päästi tuolloin Jonathan Toewsin lipsahtamaan kolmosvaraukseksi ja divisioona-kumppani Chicago Blackhawksin riveihin.

2. Pittsburgh Penguins: Claude Giroux

Kuvitelkaapa tilanne, jossa Claude Giroux kiekkoilisi Sidney Crosbyn kanssa samassa joukkueessa, siis Philadelphia Flyersin verivihollisena toimivan Pittsburgh Penguinsin riveissä.

Tämä edellä mainittu skenaario ei ole kaukaa haettu, sillä mikäli Pennsylvanian mustakeltaisella puolella olisi tuolloin tiedetty millainen pelaaja Giroux’sta tulee, olisi hänet varattu Penguinsin toimesta. Sen sijaan vuoro käytettiin Jordan Staaliin, joka pelaa nykyisin Carolina Hurricanesissa.

3. Chicago Blackhawks: Nicklas Bäckström

Jonathan Toews olisi päässyt livahtamaan sivu suun, sillä hänen NHL-uransa olisi käynnistynyt St. Louis Bluesissa. Olisiko siis Chicago Blackhawks koskaan päässyt dominoimaan 2010-lukua ilman kapteeniaan? Olisi se periaatteessa ollut mahdollista, sillä verkkoihin olisi uinut Washington Capitalsiin päätynyt Nicklas Bäckström.

Joka tapauksessa vuoden 2006 varaustilaisuus meni parhaalla mahdollisella tavalla Blackhawksin kannalta, sillä seura pääsi varaamaan Toewsin.

4. Washington Capitals: Phil Kessel

Phil Kessel varattiin numerolla viisi Boston Bruinsiin ja sieltä tie vei Toronto Maple Leafsiin. Yhdysvaltalaislaituri ei siis tuntunut löytävän itselleen kotia, mutta nyt hän on löytänyt sellaisen itselleen – vihdoin ja viimein – Pittsburgh Penguinsista.

Tässä vuoden 2006 varaustilaisuuden jälkianalyysissa hän olisi päätynyt Washington Capitalsiin. Pääkaupungissa ollaan kuitenkin varmasti enemmän kuin kiitollisia Nicklas Bäckströmistä, ottamatta Phil Kesseliltä mitään pois.

5. Boston Bruins: Brad Marchand

Tämä on huvittava tilanne, sillä Brad Marchand päätyi kuin päätyikin lopulta Boston Bruinsiin. Hän kuitenkin oli tuolloin vasta kolmannen kierroksen varaus, joten löytö oli melkoinen, ainakin näin jälkikäteen tarkasteltuna.

Bostonissa ollaan varmasti, tavallaan, tyytyväisiä siihen, sillä he saivat Marchandin sekä Phil Kesselin, joka muuttui vaihtokaupan myötä muutamaa vuotta myöhemmin Tyler Seguiniin. Toki taas Seguin päästettiin muutamia vuosia myöhemmin, yhdessä NHL:n historian typerimmistä kaupoista, Dallas Starsiin.

Kaiken kaikkiaan, erikoinen varaustilaisuus Bostonille.

6. Columbus Blue Jackets: Milan Lucic

Kuten jo edellä todettua, vuoden 2006 varaustilaisuus oli varsin eriskummallinen Boston Bruinsilta. Se nimittäin löysi Marchandin lisäksi myös Milan Lucicin ykköskierroksen ulkopuolelta, kun se huusi kovaotteisen laiturin nimen vuorolla 50.

Columbus Blue Jackets puolestaan käytti tuolloin avauskierroksen kuudennen vuoron Derick Brassardiin. Sinällään Lucicin ”skippaaminen” ei ollut mikään jättimäinen menetys, sillä myös Brassard on luonut erinomaisen NHL-uran, joskin parhaat vuotensa muissa maisemissa. Nykyisin hän kiekkoilee Ottawa Senatorsissa.

7. New York Islanders: Kyle Okposo

Tätä ei sen kummemmin tarvitse analysoida, sillä kyseinen varaus toteutui. Okposo kiekkoili Islanders-organisaatiossa yhdeksän kautta, nousten viimeistään John Tavaresin rinnalla todelliseksi maaliruiskuksi.

Nykyisin Okposo kiekkoilee Buffalo Sabresissa, siirryttyään seuraan viime kesän vapaiden pelaajamarkkinoiden kautta.

8. Arizona Coyotes: Jordan Staal

Jos St. Louis Bluesissa ”itkeskellään” Jonathan Toewsin perään, kun tuolloin varaus käytettiin Erik Johnsoniin, ei Coyotes saanut vuoden 2006 ykkösvarauksellaan käytännössä ottaen yhtään mitään. Toki Peter Mueller kiekkoili muutaman kohtalaisen kauden, mutta ei ollut mitään verrattuna siihen, mitä Coyotes olisi voinut saada.

Jordan Staal sen sijaan on aivan eri kaliiperin pelaaja. Hän on voittanut urallaan Stanley Cupin, pelannut yli 700 NHL-ottelua ja luonut kaiken kaikkiaan todella vakuuttavan uran. Ja Staalin veljeksistä Jordan olisi ollut tässä jälkianalyysissa tarjolla vuonna 2006. Ylipäätään Muelleria kovempia nimiä olisi ollut aika monta.

9. Minnesota Wild: Derick Brassard

Derick Brassard on pelaaja, joka olisi kyennyt auttamaan Minnesota Wildia todella paljon. Hänet tunnetaan erinomaisena kahden suunnan sentterinä, joka on viime kausina noussut vielä pykälän verran korkeammalle tasolle.

Ottamatta mitään James Sheppardilta pois, sillä hän kuitenkin kiekkoili NHL:ssä lähes 400 ottelua, olisi tarjolla ollut siis paljon parempaa. Sheppard kiekkoili Minnesotassa neljä kautta, eikä ura lähtenyt missään vaiheessa lentoon. Nykyisin hän pelaa Sveitsin liigan Klotenissa.

10. Florida Panthers: Bryan Little

Florida Panthers varasi vuoden 2006 ykkösvarauksellaan tshekkipeluri Michael Frolikin. Missään nimessä valintaa ei voida pitää hutina, sillä Frolik on lähes 600 NHL-ottelun veteraani ja Stanley Cup -voittaja. Floridassa hän ehti tosin pelata vain kaksi kautta ja nykyisin hän kiekkoilee Calgary Flamesissa.

Pienen pykälän verran kovempi kaveri olisi kuitenkin ollut Bryan Little. Yhdysvaltalaispeluri jäi kuitenkin kärkikymmenikön ulkopuolelle, kun hänet varasi numerolla 12 Atlanta Trashers, nykyinen Winnipeg Jets. Itse asiassa Frolik ja Little olivat kahden kauden ajan joukkuekavereita Jets-paidassa.