NHL Draft 2023. Pohjakuvat: Getty Images.

NHL:n vuoden 2023 varaustilaisuus järjestetään 28.–29. kesäkuuta. Tältä sivulta löydät kaikki varatut pelaajat ja suomalaispelaajat. Lisäksi ennen varaustilaisuutta voit selata ranking-listauksia ja lukea esittelyt varaustilaisuuden kärkinimistä.

Näytä koko sisällysluettelo

Draft-uutiset

 

Infopaketti vuoden 2023 NHL Draftista

Vuoden 2023 NHL:n varaustilaisuus järjestetään kesäkuun lopulla Bridgestone Arenalla, Nashvillessa. Draft-tilaisuus pidetään näillä näkymin 28.–29. kesäkuuta.

Vuonna 2023 varauskelpoisia pelaajia ovat aikavälillä 1.1.2003–15.9.2005 syntyneet. Lisäksi vuonna 2002 syntyneet ei-pohjoisamerikkalaiset pelaajat ovat varattavissa sekä vuonna 2021 varatut pelaajat, jotka eivät ole solmineet NHL-sopimusta ja ovat syntyneet 30.6.2003 jälkeen.

Televisiointi

NHL:n varaustilaisuus näkyy V Sportin kanavilla sekä Elisa Viihde Viaplaysta. Lisätietoa varaustilaisuuden televisioinnista tulossa myöhemmin.

Kuka varataan ykkösenä?

Vuoden 2023 draftissa selkeä ykkösnimi on ennakkoon kanadalainen Connor Bedard, jota on verrattu jopa NHL:n nykyiseen supertähteen Connor McDavidiin. Kärkipään nimiä tulevat luultavasti olemaan myös ruotsalainen Leo Carlsson, venäläinen Matvei Mitshkov sekä kanadalainen Adam Fantilli.

Arvioiden mukaan suomalaisista ykköskierroksella saatetaan varata ainakin HIFK:n Kasper Halttunen ja Ässien Lenni Hämeenaho. Huhtikuussa järjestettävät alle 18-vuotiaiden MM-kilpailut ovat iso näytönpaikka suomalaisille. Turnauksessa annetut näytöt voivat muuttaa osakkeita vielä paljon suuntaan taikka toiseen.

Täältä näet kaikki suomalaiset ykköskierroksen varaukset NHL:ssä.

NHL Draft 2023: Ranking-ennusteet

Alla arvostetuimpien julkaisujen ranking-ennusteita. Taulukoita päivitetään sitä mukaa, kun uusia ennusteita tehdään.

Näytä TSN:n ranking
Näytä Sportsnetin ranking
Näytä Athleticin ranking

NHL Draft 2023: Kärkinimet

Alla esittelemme lyhyesti vuoden 2023 NHL:n varaustilaisuuden potentiaalisia kärkinimiä.

Connor Bedard, Kanada, KH

Jo pidemmän aikaa on ollut selvää, että kanadalainen Connor Bedard tulee olemaan vuoden 2023 varaustilaisuuden ykkösnimi. Poikkeuksellisen lahjakas pelaaja laitettiin harjoittelemaan NHL-pelaajien kanssa ensimmäisen kerran jo 12-vuotiaana.

Sentterinä pelaava Bedard on tahkonnut hurjia pistemääriä juniorisarjoissa. Viime kaudella Bedard tykitti WHL:ssä Regina Patsin riveissä 62 ottelussa 51+49=100 tehopistettä.

Connor Bedard on lähes satavarmasti ensi kesän ykkösvaraus. Kuva: Getty Images.

Bedard oli jo 16-vuotiaana ensimmäistä kertaa mukana alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa, jossa hän iski seitsemässä pelissä tehopisteet 4+4=8.

Kuluvalla kaudella kanadalainen oli U20-MM-kisoissa täysin pitelemätön, kun seitsemässä ottelussa syntyi älyttömät 23 (9+14) tehopistettä. MM-kultaan joukkueensa johdattanut Bedard voitti turnauksen pistepörssin ylivoimaisesti. Hänet valittiin myös tähdistökentälliseen sekä arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP).

Bedard on harvinaisen suuri lahjakkuus, jota pidetään lajin tulevana keulakuvana. Valmentajat ovat kertoneet, ettei hyökkääjällä ole isompia heikkouksia. Monipuolisen kanadalaisen suurin ase on hänen rannelaukauksensa, joka lähtee yllättävistäkin kulmista todella tarkasti. Pelaajaa on verrattu usein NHL-kaukaloita dominoivaan Connor McDavidiin, mutta hänen laukauksensa on hyvin samanlainen kuin Auston Matthewsilla.

Adam Fantilli, Kanada, KH

Kanadasta tulee myös toinen supernimi vuoden 2023 varaustilaisuuteen. Adam Fantilli on kokonaisvaltainen pelaaja, jolle povataan upeaa uraa NHL:ssä. Fantilli on pelannut Yhdysvalloissa junioreissa hyvillä tehoilla viime vuodet.

Fantilli iski viime kaudella USHL:ssä Chiacgo Steelin riveissä 54 pelissä tehot 37+37=74. Täksi kaudeksi Fantilli siirtyi Michiganin yliopistoon Yhdysvaltojen yliopistosarjaan NCAA:han, jossa hän on ollut erinomainen.

Leo Carlsson, Ruotsi, KH

Euroopan ykkösnimi tulevassa NHL-varaustilaisuudessa on hyvin todennäköisesti ruotsalainen Leo Carlsson. 190-senttinen keskushyökkääjä on antanut kuluvalla kaudella loistavia näyttöjä SHL:ssä Örebro HK:n riveissä, jossa tehoja on syntynyt hyvällä tahdilla. Carlsson oli erinomainen myös alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, kun seitsemässä ottelussa syntyi kuusi (3+3) tehopistettä.

Matvei Mitškov, Venäjä, OLH

Venäläinen Matvei Mitškov olisi luultavasti vielä hehkutetumpi lahjakkuus, mikäli Venäjä ei kävisi hyökkäyssotaa Ukrainaa vastaan ja maa olisi voinut osallistua nuorten MM-turnaukseen.

Mitškov on jo pelannut KHL:ssä, mutta tälläkin kaudella pääasiallinen vastuu on tullut reservisarja VHL:n puolella, jossa tehoja on tullut runsaasti.

Suomen kärkinimet

Kasper Halttunen, HIFK, OLH

HIFK:ta edustava Kasper Halttunen on ennakkokaavailuissa nousemassa Suomen ykkösvaraukseksi ensi kesän draftissa. Vasta 17-vuotias Halttunen ei mahtunut Nuorten Leijonien joukkueessan alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin, mutta hän on varmasti kunnossa ollessaan isossa roolissa kevään alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa.

– Halttunen on upea yhdistelmä taitoa, kokoa ja voimaa, TSN-kanavan draft-asiantuntija Craig Button totesi NHL.comille.

Halttunen pelasi viime kaudella Jokerien A-junioreissa, jossa tehoja tuli 41 peliin 24+14=38. Tällä kaudella Halttunen on jo päässyt pelaamaan HIFK:n riveissä Liigaa, mutta vastuuta on tullut myös helsinkiläisseuran U20-joukkueessa eli Kolleissa.

Lenni Hämeenaho, Ässät, OLH

Liigassa Ässien riveissä pelaava Lenni Hämeenaho on nostanut kuluvan kauden aikana paljon osakkeitaan. 182-senttinen hyökkääjä on esiintynyt erinomaisesti alle 20-vuotiaiden maajoukkueessa, mutta myös Liigassa tulosta on syntynyt mukavasti heti tulokaskaudella.

– Hämeenaho pelaa kypsästi ja on kilpailullinen sekä aktiivinen pelaaja, jolla on erinomainen työmoraali. Hänellä on pehmeät kädet, joita hän käyttää tehokkaasti ahtaissa tiloissa. Hän pelaa itseluottamuksella eikä pelkää osallistua kaksinkamppailuihin, joista hän tulee usein voittajana ulos, arvioi NHL Central Scoutigin Euroopan-osaston johtaja Göran Stubb NHL.comin sivuilla.

NHL Draft 2023: Varausjärjestys (Draft Lottery)

Lopullinen järjestys määräytyy vasta kauden ja varausarvonnan jälkeen. Varausvuoro määräytyy runkosarjan ja pudotuspelien menestyksen sekä draft-arvonnan kautta.

Mitä heikommin joukkue menestyy, sen suurempi mahdollisuus sillä on ykkösvarausvuoroon. Siksi runkosarjan seuraaminen häntäpäästä antaa osviittaa siitä, mikä joukkue saa ensimmäisen varausvuoron.

NHL:n sarjataulukko

NHL Draft 2023: Toteutuneet varaukset

1. kierros

2. kierros

3. kierros

4. kierros

5. kierros

6. kierros

7. kierros

NHL Draft 2023: Suomalaiset varaukset

Varaukset lisätään sitä mukaan, kun niitä julkaistaan.