Tässä kohtaa olemme käyneet läpi vuosien 2006-08 varausikäluokat ja askel askeleelta siirrytään lähemmäksi nykyhetkeä. On siis varausikäluokan 2009 aika.

Vuoden 2006 kohdalla hämmennystä aiheutti Claude Giroux’n päätyminen näissä fantasiadrafteissa Pittsburgh Penguinsiin, varausikäluokassa 2007 Jamie Benn nousi monen monta kierrosta ylöspäin, päätyen Dallas Starsin divisioonavastustajan paitaan ja vuoden 2008 osalta suurin muutos oli Erik Karlssonin kanadalaisosoite, joka olikin Winnipeg Jets.

Vuoden 2009 osalta kaksi kärkipään varausta pysyisivät 99 prosentin varmuudella entisellään. On nimittäin vaikea nähdä, että John Tavares liikahtaisi ykkössijalta yhtään mihinkään, vaikka takana häämöttääkin kovia nimiä. Kaikkein merkittävin muutos nähtäisiin Colorado Avalanchen kohdalla, joka saisi vihdoin ja viimein alakertansa ainakin jokseenkin kuntoon – ykköspuolustaja olisi jo seurassa.

Varsinaisessa vuoden 2009 varaustilaisuudessa Tavaresin jälkeen valittiin Victor Hedman (Lightning), Matt Duchene (Avalanche), Evander Kane (Jets, ent. Thrashers), Brayden Schenn (Kings), Oliver Ekman-Larsson (Coyotes), Nazem Kadri (Maple Leafs), Scott Glennie (Stars), Jared Cowen (Senators) ja Magnus Pääjärvi (Oilers).

1. New York Islanders: John Tavares

New York Islanders joutuisi tässä kohtaa miettimään vielä toisen kerran, sillä takaa löytyisi muuan Victor Hedman. Totuus on kuitenkin se, että päätös ei tulisi muuttumaan mihinkään, sillä John Tavares on joukkueen kapteeni ja joku voisi sanoa Tavaresin olevan = Islanders.

Oikeastaan ainoa tekijä, joka laittaisi Islanders-johdon miettimään on se, että huippupuolustajista on NHL:ssä huutava pula, mutta toisaalta taas alakerta ei ole se suurin joukkueen nykyhetken ongelmista. Ne ongelmat ovat nimenomaan hyökkäyspäässä ja kuvitelkaapa brooklynilaisjoukkue ilman Tavaresia hyökkäyspäässä – täydellinen katastrofi.

2. Tampa Bay Lightning: Victor Hedman

Tampa Bay Lightning tulisi niin ikään pitämään kiinni alkuperäisestä valinnastaan, eikä seurajohdon tarvitsisi edes miettiä asiaa. Hedman on yksi tämän jääkiekkoilevan maailman parhaista puolustajista ja hän tulee satavarmasti taistelemaan tulevaisuudessa parhaalle puolustajalle jaettavasta Norris Trophysta, kunhan vain pysyy kunnossa.

3. Colorado Avalanche: Oliver Ekman-Larsson

Älkää ymmärtäkö väärin: Matt Duchene on loistava pelaaja ja olisi kolmossijalla 80-90 prosentissa tapauksista. Tässä tapauksessa niin ei kuitenkaan ole. Colorado Avalanche on nimittäin hakenut ykköspuolustajaa jo vuosien ajan, mutta ei ole onnistunut sellaista löytämään.

Selkeän ykköspuolustajan puute on myös maksanut seuralle isosti, sillä siitä ei ole ollut viime vuosina menestymään, yhtä kautta lukuun ottamatta. Duchene olisi toki iso menetys Avalanchelle, mutta toisaalta hän on jo nyt ollut siirtohuhujen kohteena. Ja kuvitelkaapa Oliver Ekman-Larsson johtamassa denveriläisten alakertaa. Siinä ei paljoa tarvitsisi enää ykköspuolustajaa hakea, sillä ruotsalainen on aivan NHL:n ehdotonta eliittiä, joskin vain todella aliarvostettu.

4. Winnipeg Jets: Matt Duchene

Winnipeg Jetsillä (tuolloin vielä Atlanta Thrashers) on kasassa tasapainoinen joukkue. Tästä syystä se hakisi tässä fantasiadraftissa sen parhaan tarjolla olevan pelaajan ja se on Tavaresin sekä Hedmanin jälkeen eittämättä Matt Duchene. Itse asiassa tässä kohtaa tullaan juuri siihen, että mikäli Jets varaisi kolmantena, ottaisi se silläkin sijalla Duchenen. Sen myötä sillä olisi vähintäänkin yksi NHL:n parhaista sentteriosastoista Mark Scheifelen, Bryan Littlen ja Duchenen muodossa.

Mitä sitten tapahtui todellisuudessa? Aivan, Jets (Thrashers) varasi Evander Kanen ja se päätös on asia, jota seurassa ollaan jouduttu katumaan. Toki Kane treidattiin Buffalo Sabresiin vajaa pari vuotta sitten ja tilalle tuli isommassa kaupassa muun muassa Tyler Myers, mutta kun katsotaan näitä tarjolla olevia kavereita, ei Myers esimerkiksi mahtuisi Top 10:een tässä kastissa. Ja Kane itsessään on sellainen ongelmatapaus, ettei hänestä olisi tälle listalle missään nimessä, vaikka taidot siihen riittäisivätkin.

5. Los Angeles Kings: Ryan O’Reilly

Los Angeles Kings päätyi käyttämään koko vuoden 2009 varaustilaisuuden viidennen vuoron hyökkääjä Brayden Schenniin. Sinällään sitä ei voida pitää minään isona virheenä, vaikka hänet kaupattiinkin nopeasti Philadelphia Flyersiin, sillä vaihtokaupassa toiseen suuntaan tullut Mike Richards oli iso tekijä, kun Kings voitti ensimmäisen Stanley Cupinsa. Kun taas vaihtokauppaa katsotaan nykyhetken lasien läpi, Schennin ja Wayne Simmondsin menettäminen kävi kalliiksi.

Mutta mitä sitten Kings tekisi nykypäivänä? Se saattaisi hakea puolustaja Nick Leddystä tukea ja ennen kaikkea helpotusta Drew Doughtyn työtaakalle, mutta todennäköisesti se varaisi kuitenkin keskushyökkääjä Ryan O’Reillyn. Hän toisi juuri sen vaadittavan lisämausteen, vahvalla kahden suunnan tekemisellään, Kingsin hyökkäyskalustoon, sillä sellaista se vähän niin kuin huutaa. Ei O’Reilly turhaan ollut mukana Kanadan World Cup -joukkueessa, vaikkakin takaportin kautta.

6. Arizona Coyotes: Nick Leddy

Arizona Coyotesilla ei olisi tämän fantasiadraftin myötä missään nimessä Oliver Ekman-Larssonia ja se olisi luonnollisesti äärimmäisen iso menetys koko seuralle. Täydellisestä katastrofista ei kuitenkaan puhuttaisi, sillä vaikka Nick Leddy ei olekaan se kaikkein mediaseksikkäin puolustaja, on hän äärimmäisen hyvä sellainen ja todella aliarvostettu pelipaikallaan.

Itse asiassa Leddy on kaikessa hiljaisuudessa pelannut kovat 448 runkosarjaottelua, iskenyt niissä tehot 39+145 ja voittanut Chicago Blackhawksin riveissä myös Stanley Cupin. Toki Coyotesissa pohdittaisiin varmasti myös muitakin vaihtoehtoja todella tarkkaan, mutta Leddyllä mennään.

7. Toronto Maple Leafs: Chris Kreider

Toronto Maple Leafsiin pätevät hyvin pitkälti samat säännöt kuin Colorado Avalancheen: tässä kohtaa niitä puolustajia, joita kanadalaisseurassa niin kipeästi tarvittaisiin, ei kuitenkaan olisi tarjolla. Toki Sami Vatanen, Tyson Barrie ja Dmitry Orlov olisivat potentiaalisia vaihtoehtoja, mutta päätyisikö Maple Leafsin seurajohto heihin? Allekirjoittaneen näkemyksen mukaan loppujen lopuksi ei, koska heistä kenestäkään ei olisi loppujen lopuksi alakerran pelastavaksi enkeliksi.

Itse asiassa tässä kohtaa Nazem Kadri, jonka siis Maple Leafs varasi, olisi enemmän kuin potentiaalinen vaihtoehto. Chris Kreider, joka vaikuttaisi olevan viimein valmis lunastamaan ainakin jokseenkin häneen kohdistettuja ”rick-nash-mäisiä” odotuksia, saattaisi hyvinkin olla seuran valinta. Hän nimittäin istuisi maalintekijänä erinomaisesti Maple Leafsin nykyiseen nuoreen hyökkäysosastoon ja jälki voisi olla melkoista esimerkiksi Auston Matthewsin rinnalla.

8. Dallas Stars: Mike Hoffman

Dallas Stars suoritti yhden varaushistoriansa karmeimmista valinnoistaan vuonna 2009, kun se huusi kahdeksantena lavalla hyökkääjä Scott Glennien nimen. Hän on tähän päivään mennessä pelannut tasan yhden ottelun ja se tilasto tuskin tulee siitä koskaan mihinkään muuttumaan, ellei sitten hänestä tule yhtä näistä vanhemmalla ikää NHL:ään nousseista kavereista. Glennie oli muun muassa viime kauden pelaamatta, toki osittain loukkaantumisen vuoksi, ja pelaa nykyisin AHL:ssä.

Kaikki valinnat olisivat toisin sanoen olleet parempia kuin Glennien huutaminen kahdeksantena. Todennäköisimmät vaihtoehdot tässä kohtaa olisivat Mike Hoffman, Nazem Kadri ja Brayden Schenn. Stars tarvitsee kuitenkin ennen kaikkea laitureita, ja vaikka Schenn esimerkiksi pystyy pelaamaan sekä laidassa että keskellä, jotenkin Hoffman olisi Starsin näköinen pelaaja. Hän nousi NHL:ään pääasiassa muita tässä listauksessa olevia kavereita myöhemmin, mutta on noussut jo nyt lähes 30 maalin mieheksi ja kehityskäyrä on edelleen nouseva.

9. Ottawa Senators: Nazem Kadri

Ottawa Senatorsilta löytyy toki sentterien osalta Kyle Turrisin ja Derick Brassardin kaltaiset nimet, mutta sillä olisi käyttöä Nazem Kadrin kaltaiselle pelaajalle. Toinen vaihtoehto voisi toki olla Schenn tai Washington Capitalsissa kiekkoileva Marcus Johansson, koska he molemmat pystyvät pelaamaan sekä laidassa että keskellä, mutta syystä tai toisesta Kadri kiilaa tässä kohtaa edelle.

Ja, jos ei tule mieleen, niin Senators käytti vuonna 2009 ensimmäisen kierroksen varausvuoronsa puolustaja Jared Coweniin. Sinällään valinta oli ymmärrettävä, koska hänestä odotettiin todellista huippupuolustajaa, mutta sellaista hänestä ei tullut. Itse asiassa hänellä ei ole tällä hetkellä seuraa ollenkaan ja hän on ollut siis koko kuluvan kauden poissa kaukaloista.

10. Edmonton Oilers: Brayden Schenn

Magnus Pääjärvi… Hmm.. Kaveri, josta piti tulla todellinen sateentekijä Edmonton Oilersille. Vaan ei tullut. Hän on toki kyennyt luomaan kohtalaisen NHL-uran, pelaten hieman vajaat 300 runkosarjaottelua ja tehden niissä yli 80 tehopistettä, mutta edelleenkin – häneltä oli lupa odottaa niin paljon enemmän.

Ja tässä kohtaa Oilersilla olisi ollut paljon muitakin vaihtoehtoja. Valinta osuu nyt niistä useista mahdollisuuksista Brayden Schenniin, jonka nimi on jo aiemmilla vuoroilla pyörinyt lähellä valintaa. Hän on voimahyökkääjä, maalintekijä ja pelaaja, joka pystyy pelaamaan sekä keskellä että laidassa. Ja, kun katsotaan sitä, mitä Edmontonin suunnalla tällä hetkellä yritetään rakentaa, istuisi hän pelaajana kuin nenä päähän joukkueeseen. Oilers nimittäin haluaa olla taitava, mutta samanaikaisesti myös fyysisyydellään pelottava joukkue vastustajilleen, ja tähän huutoon Schenn vastaisi. Toki vaihtoehtoja olisi paljon muitakin, mutta Schenn it is.