Toronto Maple Leafs -fanit ovat vuosikausien ajan joutuneet vaeltaa pettymyksestä toiseen, ja vaikka tulevaisuus näyttää kenties valoisammalta kuin koskaan, historia kummittelee edelleen taustalla.

Maple Leafsin Stanley Cup on peräisin vuodelta 1967. Se on yhdelle NHL:n perinteikkäimmistä seuroista karmaiseva tilasto, sillä tuskin kukaan osasi odottaa, että kanadalaiskaupungissa jouduttaisiin mennä yli 50 vuotta ilman sitä kirkkainta mammonaa.

Totuutta ei voi kuitenkaan paeta, mutta syitä sille voi aina hakea.

Tietenkin menestymättömyys on monen asian summa, mutta erityisesti herrasmies, joka tunnetaan nimellä Scott Niedermayer, nousee kenties kaikista hutiosumista siksi pahimmaksi.

Maple Leafs nimittäin päätti hankkia vuonna 1991 riveihinsä New Jersey Devilsin Tom Kurversin, jonka uskottiin seuran sisällä johdattavan joukkueen mestaruuteen. Se kuitenkin kävi melkoisen kalliiksi, sillä vastineena toiseen suuntaan matkasi NHL Draftin ensimmäisen varauskierroksen kolmas vuoro ja tuosta vuorosta kuoriutui ulos Niedermayer.

Niedermayerin tavoin puolustajana pelannut Kurvers nähtiin Maple Leafs -paidassa lopulta ainoastaan 89 ottelussa ja hän teki niissä 55 tehopistettä. Niedermayer sen sijaan nousi Devilsin pitkäaikaiseksi luottopuolustajaksi ja hän juhli seurassa vuosien 1992-2004 aikana kolmea Stanley Cup -voittoa.

Samaan aikaan Maple Leafs ylsi neljästi konferenssifinaaleihin, mutta reitti päättyi viimeistään siinä vaiheessa.

Onkin helppo kuvitella, että Maple Leafs -fanit ovat vuosikausien ajan pohtineet tasan tarkkaan yhtä asiaa: olisiko Niedermayer voinut olla se ratkaiseva tekijä, joka olisi vienyt kanadalaisseuran eteenpäin niistä konferenssifinaaleista ja sitä kautta mahdollisesti myös Stanley Cup -voittoon? Olisiko seuran historia totaalisen erilainen kaiken sen mestaruuden tuoman itseluottamuksen jälkeen?

Sitä emme koskaan saa tietää, mutta enemmän kuin mahdollista se olisi ollut – Niedermayer nimittäin lukeutuu NHL:n historiassa kaikkien aikojen parhaisiin puolustajiin, eikä ole sattumaa, että hän voitti NHL-urallaan neljä Stanley Cupia.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.