Toronto Maple Leafsin ja hyökkääjä William Nylanderin välinen sopimuskiista on paisunut äärimmilleen.

Osapuolet eivät ole saaneet neuvoteltua uutta jatkosopimusta, jonka seurauksena kärkkäimmät spekulaatiot ovat vieneet ruotsalaista jopa KHL:ään. Tästä vaihtoehdosta Nylander on tuskin kuitenkaan itse kiinnostunut.

Myös siirtoshuhut ovat käyneet kuumina ja muun muassa Carolina Hurricanesin leiristä on tiedusteltu, onko hyökkääjä kaupan.

Maple Leafs on tarjonnut Nylanderille siltasopimusta, mutta tähän hän ei ole ollut ilmeisesti halukas tarttumaan. Tämä voi olla kuitenkin taiturin viimeinen oljenkorsi, mikäli hän haluaa pelata kuluvan kauden NHL:ssä.

Kauppaamisen pelko syynä sopimuskiistaan?

Nylander on – kuten tiedetään – rajoitettu vapaa agentti. Mikäli hän ei ole allekirjoittanut uutta sopimusta 1. joulukuuta mennessä, niin tällöin hänellä ei ole asiaa NHL-kaukaloihin. Tämä pykälä koskee nimenomaan meneillään olevaa kautta.

Päättyneellä sesongilla 61 tehopistettä naulannut Nylander havittelee amerikkalaismedioiden mukaan pitkää ja rahakasta jatkopahvia, mutta Toronton on otettava huomioon palkkakatto ja tulevat sopimusneuvottelut. Näihin lukeutuvat muun muassa Auston Matthews, Mitchell Marner ja Kasperi Kapanen.

Tämä aiheuttaa sen, ettei GM Kyle Dubas’lla ole yksinkertaisesti varaa tarjota maltaita. Leafs-pomo matkasi keskiviikkona Sveitsiin, jossa hänellä on määrä tavata Nylander leireineen. Sportsnetin toimittaja Elliotte Friedmanilla on omat spekulaationsa siihen, miksi kyseinen Eurooppa-tapaaminen ylipäätään järjestettiin.

– Toronto on keskustellut Nylanderin kanssa siltasopimuksesta, mutta kuilu pysyy edelleen liian isona. Se on jossain 4,8-6,0 miljoonan (vuosipalkka) välillä. Nylander pelkää myös sitä, että hänet kaupataan, mikäli palkkakattotilanteesta tulee kestämätön, Friedman spekuloi uusimmassa 31 Thoughts –artikkelissaan.

– Hänen pitämisensä on Toronton päätavoite. Dubas’n matka kielii kahdesta asiasta: hän haluaa näyttää Nylanderille, että hän on tosissaan ja siitä, ettei kukaan voi sanoa, etteikö Toronto olisi tehnyt kaikkeaan saadakseen sopimuksen tehtyä.

Koska Nylander on vasta 22-vuotias, niin hänellä ei ole mahdollisuutta turvata sopimustaan siirron estävällä pykälällä (pelaajan tulee olla vähintään 27-vuotias tai omata vähintään 7 vuoden NHL-kokemus). Tällöin laiturin pelko on tottakai myös aiheellinen. Nylanderin statuksella Toronton olisi helppo kaupata hänet huippupuolustajaa vastaan. Sitä Maple Leafs tällä hetkellä nimenomaan tarvitsee.

Tapaamisen johdosta Dubas’lla on mahdollisuus vakuuttaa Nylander siitä, ettei häntä tulla myymään mistään hinnasta. Mikäli hän tässä onnistuu, niin sopimuksen allekirjoitus tullaan luultavasti näkemään jo kuluvan viikon aikana. Tämä olisi molempien osapuolten kannalta se paras ratkaisu.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko