Chicago Blackhawksin suomalaispuolustaja Henri Jokiharju on aloittanut ensimmäisen NHL-kautensa suorastaan ryminällä.

Ensimmäinen ottelu Ottawa Senatorsia vastaan meni vielä virittäytyessä, mutta tämän jälkeen ”kitaran kieli” katkesi – ja toden teolla katkesikin.

Sunnuntain vastaisena yönä pelatussa kamppailussa St. Louis Bluesia vastaan Jokiharju saalisti NHL-uransa ensimmäiset tehopisteet syöttämällä kaksi osumaa. Myös tehotilasto koristui kahdella plusmerkinnällä.

Viimeöisessä mittelössään oululainen kaunisteli lukemiaan kolmella syöttöpisteellä. Näistä jokainen oli kaiken lisäksi ykkössyöttöjä, mikä tekee saavutuksesta vielä kaksinkerroin merkittävämmän.

Suurimman vaikutuksen Jokiharjun suorittamisessa teki kuitenkin se, että Chicago sai ensimmäisessä erässä 14 laukausyritystä (tasakentällisin) hänen ollessa jäällä. Oman päähän näitä kerääntyi vain neljä (!). Kyseinen tilasto korostaa nimenomaan sitä, kuinka paljon kiekko pysyy vastustajan hyökkäyspäässä suhteessa omaan puolustuspäähän. Jokiharjulla tämä statistiikka oli parempi kuin kellään muulla kenttäpelaajalla.

Summa summarum

Kuten jokainen voi yhteenlaskea, niin Jokiharju on summannut pelaamassaan kolmessa ottelussa komeat viisi syöttöpistettä. Näiden säestämänä hän johtaa NHL:n syöttöpörssiä. Hänellä on myös enemmän ykkössyöttöjä (4) kuin kellään muulla pelaajalla. Varsinaisessa puolustajien pistepörssissä Jokiharju on sen sijaan sijalla kaksi.

Pelaaminen puolustuspäässä on sujunut myös ensiluokkaisesti. Tästä osoituksena kerrottakoon, että suomalaispakki on tehotilaston jaetulla kärkipaikalla (+5) yhdessä Ottawan Dylan DeMelon kanssa.

Ja mitä tulee SAT-prosentteihin (laukausyritykset tasakentällisin hyökkäyspäässä suhteessa puolustuspäähän), niin Jokiharju on tällä saralla Chicagon ylivoimaisesti paras pelaaja (14,31%). Tämäkin vain kahden ensimmäisen pelin otannalla, joten lukemat viimeöisen Toronto-pelin jälkeen ovat vieläkin paremmat.

Jälki on ollut toistaiseksi enemmän kuin vakuuttavaa. Tulevaisuudessa häneltä voidaan odottaa kuitenkin vieläkin enemmän.

– Hän tulee melkein jokaisen vaihdon myötä entistä paremmaksi. Kerron hänelle jatkuvasti – me kaikki kerromme – kuinka hyvä hän on. Kun hän alkaa tuntemaan olonsa entistä paremmaksi ja tietää, missä hyökkääjät sijaitsevat, niin hänestä tulee vieläkin parempi, Chicago-kapteeni Jonathan Toews ylisti sunnuntaina The Athleticin Mark Lazerukselle.