© Kuva: Getty Images

Kommentti: Sääntökirja laitettiin uusiksi, NHL heräsi henkiin – tuonut roppakaupalla lisää maaleja

NHL päätti tehdä sääntökirjaansa kesän aikana useita merkittäviä muutoksia ja ne ovat konkretisoituneet välittömästi alkukaudesta 2017-18.

Viime vuosien aikana NHL:ää katsellessa, ajoittain tuntui siltä kuin koko sääntökirjaa ei olisi olemassa. Ikään kuin kaikki se hyvä, mitä NHL:n työsulusta 2004-05 seurasi, oli kadonnut kuin tuhkana tuuleen.

Peli oli jatkuvaa huitomista, hakkaamista, koukkimista ja kahvaamista.

Ainoa pelastus oli se, että samaan aikaan peli kehittyi muilta osin entistä nopeampaan ja enemmän taitopelaajia suosivampaan suuntaan. Vanhat jyrät talutettiin kaukalosta pois ja NHL:stä tuli parin viime vuoden aikana nuorten pelaajien sarja.

Tässä vaiheessa onneksi myös NHL:n toimistolla herättiin. Peli oli nimittäin aika päivittää nykystandardien mukaiseksi ja se päivitys liigan johtoportaassa myös tehtiin. Aloitukset, huitomiset, korkeat mailat, haastot – muutoksia tapahtui useasta eri suunnasta ja jokainen niistä oli tarpeellinen.

Toki varmasti alkuun tämä jatkuva jäähyily saattaa välillä ottaa katsojiakin päähän, vaikka erikoistilanteet tekevätkin pelistä jännittävän, mutta yli- ja alivoimatilanteet tulevat vähenemään, kunhan pelaajat pääsevät sinuiksi muutosten kanssa.

Mutta mihin nämä sääntömuutokset sitten ovat konkreettisesti johtaneet?

Ennen kaikkea korkeampiin maalimääriin.

Kun nopeus ja taito korostuvat entisestään, myös maalintekopaikkoja syntyy enemmän, ja sitä kautta NHL:n vuosikausia kestänyt itku maalien perään on rauhoittunut.

NHL-kausi 2017-18 on nyt vanhentunut viikon ja keskiarvolta ottelua kohden – ennen keskiviikon ja torstain välisen yön otteluita – on nähty 6.14. Viime kauden osalta vastaava luku oli 5.54 ja sitä edeltävällä 5.42, joten suunta on oikea.

Ja suunta osoittaa ennen kaikkea sinne reippaan kymmenen vuoden takaisen työsulkukauden jälkeiseen aikaan, sillä kaudella 2005-06 NHL:ssä nähtiin ottelua kohden keskiarvolta 6.16 maalia per ottelu.

Toki täytyy muistaa, että alkukaudesta nähdään aina enemmän maaleja kuin myöhemmässä vaiheessa kautta, mutta samalla kaikki nämä aiempaa useampiin jäähyihin johtavat sääntömuutokset pitänevät huolen siitä, ettei pudotus ensimmäisiin kierroksiin nähden ole niin suuri.

NHL:N KAIKKI PELAAJASIIRROT: ..yhdestä ja samasta paikasta.