Chicago Blackhawksin ”intiaanilogoa” pidetään yhtenä urheilumaailman hienoimmista, joskin samaan aikaan se on yhä kiistellympi.

Myös monet juniorijoukkueet ovat mukailleet Blackhawksin symbolia ja lähes identtistä logoa Chicagon kanssa käyttävä calgarylaisseura Northwestern Warriors on yksi näistä.

Samalla molempien seurojen logot ovat varsin kiisteltyjä, niiden historiallisen viitteellisyyden vuoksi ja nyt Kanadan suunnalta kuuluukin merkittäviä uutisia: 7-vuotias tyttö, joka olisi aloittanut ensimmäisen kilpailullisen jääkiekkokautensa, kieltäytyi pukeutumasta calgarylaisseuran pelipaitaan tämän logon ja sen syrjivän luonteen vuoksi.

– Pelipaidan on tarkoitus esittää ihmisten välistä yhtenäisyyttä. Tyttäreni on todella kiinnostunut kulttuurista ja ihmisten tuomisesta yhteen sekä urheilun että taiteen avulla, tytön äiti kertoo Calgary Heraldin mukaan.

– Se, että hänen käskettiin käyttää tätä paitaa tai tyytyä istumaan penkillä, on pöyristyttävää.

Keskustelu nousi takaisin pintaan

Samalla uutinen nosti uudelleen pintaan keskustelun, jota Pohjois-Amerikassa on käyty jo pitkään: pitäisikö Blackhawksin, sekä NFL:ssä pelaavan Washington Redskinsin, vaihtaa logoaan?

Itse asiassa sekä Blackhawksin että Redskinsin logoja on kuvailtu rasistisiksi, sillä ne on alun perin keksitty rasistisen ilmapiirin ollessa valloillaan ja nimenomaan tiettyjä tarkoitusperiä mukaillen. Kyseiset logot siis toimivat ikään kuin symboleina sille 1800- ja 1900-luvun taitteessa Pohjois-Amerikassa tapahtuneelle kansanmurhalle, jonka Amerikan alkuperäiskansat (”intiaanit”) kokivat Yhdysvaltain hallituksen toimesta.

Kyse on myös yhtälailla siitä, että Amerikan alkuperäiskansat on esitetty, Amerikan vallanneiden eurooppalaisten toimesta, läpi historian villi-ihmisinä – jopa raakalaisina – ja Blackhawks- sekä Redskins-logojen nähdään vain vahvistavan näitä stereotypioita.

Yahoo! Sportsin arvostettu toimittaja Greg Wyshynski nostaakin aiheesta kirjoittamassaan uutisessa esille SB Nationin vuonna 2015 julkaiseman Chicago Blackhawksiin liittyvän artikkelin, jossa realiteetit myönnetään avoimesti:

– Keskustelu ’Hawksin logosta tulee jatkumaan. Kun aikaa kuluu, näyttää yhä todennäköisemmältä, että se (logon vaihtaminen) on vain ajan kysymys, toimittaja Satchel Price kirjoittaa.

– Brändäyksen on jossain vaiheessa mukauduttava nykyajan malleihin, vaikkakin se tarkoittaisi, että seuran on jätettävä taakseen organisaatiolle tärkeitä kuvia ja perinteitä.

Summa summarum:

Chicago Blackhawksin logon keksimisen taustalla on ollut rasistinen merkitys, ja vaikka se ei nykyisin tätä valitettavaa ilmiötä enää edustaisikaan, se on ymmärrettävästi loukkaava sen historiallisessa merkityksessä.

Kun yksi tapaus nousee julkisuuteen, kuten tämän 7-vuotiaan tytön päätös, saattavat ne hyvinkin yleistyä. Siinä tapauksessa onkin pohdittava jo konkreettisia toimia, kuten Northwestern Warriorsin taustaorganisaation presidenttinä toimiva Bryan Boechler toteaa.

– Mikäli huoli siitä, että teemme jotain negatiivista, kasvaa, ilman pienintä epäilystäkään meidän täytyisi miettiä sitä (logon vaihtamista).

Kuten Wyshynski kirjoittaa, joskus tällaiseen muutokseen tarvitaan siis vain yksi 7-vuotias tyttö, ja vaikka tässä tapauksessa kyse onkin calgarylaisesta juniorijoukkueesta, Wyshynski viittaa tässä ennen kaikkea Chicago Blackhawksiin.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.