Boston Bruinsin yli kaksimetrinen puolustaja Zdeno Chara on ollut vuosikausien ajan yksi joukkueensa ehdottomista kivijaloista.

40-vuotiaalle Charalle tuleva kausi on jo hänen 20:s maailman kovimmassa kiekkoliigassa, ja vaikka hänen parhaat vuotensa ovat eittämättä takana, ei lopettamisesta ole tietoakaan.

Kokenut slovakki onkin äärimmäisen tärkeä palanen – edelleen – Bruinsille sekä kaukalossa että sen ulkopuolella. Esimerkiksi NHL-debyyttinsä suoraan pudotuspeleissä tehnyt, ja huiman määrän kehuja otteistaan saanut, Charlie McAvoy kiittää yksinomaan Charaa siitä, että hän onnistui niinkin hyvin ensimmäisissä NHL-otteluissaan.

– Hän on meidän johtaja ja pelaajana hän on menestynyt erinomaisesti. Hänestä tulee viellä Hall of Famen jäsen, McAvoy hehkutti WEEI:n haastattelussa.

– Hän on yksinkertaisesti uskomaton. Uskomaton persoona ja jokainen tässä joukkueessa kehuu hänet maasta taivaaseen. Uskon, että hänen kaltaisen pelaajan rinnalla pelaaminen… minun varmasti pitäisi kiittää häntä siitä menestyksestäni pudotuspeleissä, koska hän teki kaikesta niin helppoa.

Kauden 2014-15 jälkeen lähes jokainen uskoi Charan pelaajauran olevan tulossa päätökseen. Hän oli edeltävällä kaudella tehnyt runkosarjassa vielä 40 tehopistettä, mutta kyseisellä sesongilla pistemäärä putosi 20:een.

Kaudella 2015-16 hän kuitenkin hiljensi kriitikot, sillä Chara nähtiin kaukalossa 80 runkosarjaottelussa ja jättimäisen puolustajan lavasta irtosi yhdeksän maalia sekä 27 maaliin johtanutta syöttöä.

Myös hänen viime kautensa oli varsin vahva, vaikka keväällä ikää oli mittarissa jo 40 vuotta. Charalle, jonka sopimus on katkolla ensi kesänä, nimittäin kirjattiin 75 pelattua runkosarjaottelua, pistein 10+19=29.

– Olen sanonut monta kertaa (Bruinsin seurajohdolle), että haluan jatkaa pelaamista nykyisen sopimukseni jälkeen. Mutta se on toki päätös, joka heidän täytyy tehdä.

– Haluan edelleen kehittyä ja parantaa pelaamistani sekä samanaikaisesti ylläpitää tasoni. Tämä on peli, joka kehittyy hurjaa vauhtia eteenpäin ja sinun on pystyttävä mukautumaan kaikkiin muutoksiin. Näihin juttuihin keskityn ennen jokaista kautta.

”Rakastan kipua, joka tulee sen seurauksena”

Pelaajauran päättyminen on siis vielä kaukana ja tämän vahvistavat viimeistään miehen omat kommentit, sillä hän paljastaa hakevansa esimerkkiä Jaromir Jagrin sekä NFL-tähti Tom Bradyn kaltaisista urheilijoista.

– Haluan edelleen pelata, kamppailla ja tehdä kovasti töitä. Rakastan kaikkea tässä lajissa. Rakastan uhrautumista, rakastan kipua, joka tulee sen seurauksena, ja rakastan pelata näiden jätkien kanssa. Haluan olla koko ajan kaukalossa, kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

– Saan todella paljon tukea (pelaamiseen) perheeltäni ja tämä on se asia, jota haluan tehdä. Ja haluan tehdä tätä niin pitkään, kuin pystyn, kunhan minusta on edelleen hyötyä. Minun tehtäväni on olla valmis ja olla hyödyksi.

– En osaa sanoa ikää, jolloin aion lopettaa. Jotkut sanovat pelaavansa 45-vuotiaiksi, Jaromir Jagr sanoo pelaavansa viisikymppiseksi. Kun katson Jagria, katson Bradya – näen itseni pelaamassa vielä 46-vuotiaana ja haluan todella tehdä niin.

Chara on pelannut toistaiseksi NHL-urallaan 1 350 runkosarjaottelua ja tehnyt niissä tehopisteet 188+416=604. Pudotuspeleissä vastaavat saldot ovat 147 pelattua ottelua ja 59 tehopistettä (15+44).

Mikäli asiat ovat hänestä itsestään kiinni, tulevat nämä edellä olevat määrät kasvamaan vielä melkoisesti.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.