NHL on nimennyt kolme Selke-finalistiaan ja näiden joukossa on vihdoin Minnesota Wildin suomalaiskapteeni Mikko Koivu.

Minnesotassa on jo pitkään tiedetty, että heillä on Koivun muodossa käsissään yksi NHL:n parhaista kahden suunnan hyökkääjistä. Esimerkiksi seuran GM:nä toimiva Chuck Fletcher on sanonut, että Koivun olisi tullut olla jo vuosia aiemmin Selke-voittaja ja vähintäänkin ehdokas, mutta hänen mukaansa ongelmana on ollut Minnesotan maantieteellinen sijainti.

Myös Wildin päävalmentajaksi kuluvaksi kaudeksi saapunut Bruce Boudreau on yhtynyt samoihin sanoihin, etenkin kuluvan kauden osalta.

– Kenellä puolustavalla hyökkääjällä on muka paremmat tilastot kuin Mikolla? Kenelläkään muulla pelaajalla, joka pelaa samassa roolissa, ei ole samanlaisia numeroita, Boudreau pauhasi Pioneer Pressille tammikuun lopulla.

Boudreaun kommenttien jälkeen aikaa on kulunut muutama kuukausi, mutta samat sanat pätevät edelleen. Tämä voidaan todeta puhtaasti vertailun perusteella, kun rinnakkain asetetaan Koivu sekä kaksi muuta nimettyä ehdokasta, Boston Bruinsin Patrice Bergeron ja Anaheim Ducksin Ryan Kesler.

  • Mikko Koivu: 80 runkosarjaottelua, 18+40=58, +27
  • Ryan Kesler: 82 runkosarjaottelua, 23+33=56, +8
  • Patrice Bergeron: 79 runkosarjaottelua, 21+32=53, +12

Kun siis katsotaan näitä tärkeimpiin kuuluvia tilastoja, parasta puolustavaa hyökkääjää haettaessa, ei ole kahta sanaa siitä, kenen tulisi tulla tänä vuonna arvostetuksi Selke-voittajaksi.

Edellisen kerran suomalaispelaaja on voittanut Frank J. Selke Trophyn vuonna 2003, kun kolmesti urallaan kyseisen pystin nimiinsä vienyt Jere Lehtinen valittiin NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi.

Koivu on päässyt kuluvan kauden aikana erityisesti oikeuksiinsa puolustavan hyökkääjän roolissa, kun kesällä seuraan hankittu Eric Staal tasapainotti melkoisesti joukkueen tehopistevastuuta.

Nyt nimetyistä ehdokkaista Bergeron on voittanut Selken vuosina 2012, 2014 ja 2015, kun taas Keslerillä on kyseinen meriitti tilillään vuodelta 2011.