NHL:n palkkakaton aikakaudella on nähty kaksi todellista dynastiaa, sillä sekä Chicago Blackhawks että Pittsburgh Penguins ovat voittaneet työsulkukauden 2004-05 jälkeen kolme Stanley Cupia.

Näistä kahdesta seurasta Blackhawks on hallinnut 2010-lukua, sillä seura voitti Stanley Cupinsa vuosina 2010, 2013 ja 2015. Tuo dynastia näki kuitenkin loppunsa viimeisen mestaruutensa jälkeen, sillä kahtena viime kautena illinoislaisseura on jäänyt pudotuspelien avauskierrokselle.

Penguins puolestaan on voittanut palkkakattoaikana mestaruutensa vuosina 2009, 2016 ja 2017. Se on ainoa seura sitten vuosien 1997 sekä 1998, ja Detroit Red Wingsin, mikä on kyennyt voittamaan kaksi perättäistä mestaruutta.

Vaikka dynastia-käsitteen ansaitseminen tarkoittaa yleensä useita perättäisiä mestaruuksia ja täydellistä sarjan dominointia, nykypäivän NHL:ssä tuo käsite on erilainen.

Molempien seurojen mestaruudet ovat rakentuneet tiettyjen pelaajien ympärille. Chicagossa näitä nimiä olivat Jonathan Toews, Patrick Kane, Marian Hossa, Brent Seabrook, Duncan Keith sekä Corey Crawford – Pittsburghissa puolestaan Sidney Crosby, Evgeni Malkin, Phil Kessel, Kris Letang ja Matt Murray.

Edellä mainitut seurat tulevat myös jatkossa kamppailemaan siitä kaikkein kirkkaimmasta, mutta esiin on noussut uusi haastaja, uusi potentiaalinen dynastia: Nashville Predators.

Viime kevään pudotuspeleissä tennesseeläiset lähettivät Blackhawksin suoraan neljässä ottelussa kesälomalle ja etenivät lopulta Stanley Cup -finaaleihin saakka, missä Penguins oli – ainakin vielä tällä kertaa – parempi voitoin 4-2.

Nyt Nashvillen suunnalla on kuitenkin makseltu oppirahat ja tulevaisuus näyttää entistä valoisammalta. Ja aivan kuten Pittsburghissa ja Chicagossa, myös Nashvillessä on ne vaadittavat palaset mestaruuksien voittamiseen: Ryan Johansen, Filip Forsberg, Mattias Ekholm, Ryan Ellis, Roman Josi, PK Subban ja Pekka Rinne sekä Juuse Saros.

”Luonnollisesti myös voittaminen auttaa”

Edellä mainittujen avainpelaajien joukkoon lisätään myöskin liuta nuoria kavereita, jotka saivat esimerkiksi Johansenin poissaolon Stanley Cup -finaaleissa unohtumaan, ainakin ajoittain, joten kaikki elementit ovat kohdallaan.

Näin näkee myös Itäisessä konferenssissa toimiva kykyjenetsijä, joka haluaa pysyä nimettömänä kertoessaan näkemyksistään ESPN:lle.

– Heillä on loistava ydin nuoria pelaajia, jotka on kiinnitetty seuraan pitkäksi aikaa. He selvästikin sekä nauttivat olla siellä että rakastavat pelata siellä ja luonnollisesti myös voittaminen auttaa.

– Urheilussa mikään ei luonnollisestikaan ole varmaa. Siksi ottelut määrittävät voittajan, mutta näyttäisi siltä, että he ovat asettaneet itsensä tilanteeseen, jossa he voivat pelata pitkälle keväälle vuosien ajan ja siten olla Stanley Cup -ehdokkaita.

Nashvillen kuluva kesä onkin kruunannut kaiken. Seuran GM:nä toimiva David Poile, joka muuten valittiin viime kauden GM:ksi NHL:ssä, on solminut lukuisia pitkiä jatkosopimuksia ja näyttänyt samalla palkkakatolle pitkää nenää.

Poile on toisin sanoen löytänyt tavan selviytyä palkkakattoaikana sitomalla nuoret pelaajat jo aikaisessa vaiheessa seuraan pitkäksi aikaa ja siten tarjoamalla seuralleen mahdollisimman monta mahdollisuutta Stanley Cupin voittamiseen.

– Näen heillä pelaajia, jotka allekirjoittivat jatkosopimuksensa juuri ennen seuraavaa askeltaan, kuten Josi ja Ekholm. Nämä pitkät sopimukset toimivat heille turvana, joka mahdollisti heidän kehittymisensä pelaajiksi, jollaisia he eivät muutoin vielä olisi, eräs pelaaja-agentti puolestaan kommentoi.

– He pystyvät toimimaan näin myös edelleen, koska he tekivät tällaiset sopimukset Ellisin, Ekholmin ja Josin kanssa.

Jo aiemmin näkemyksiään tekstissä kertonut scoutti kuitenkin varoittelee, ettei Nashville välttämättä ole vielä siinä pisteessä, jossa dynastia on valmis näkemään päivänvalonsa, sillä hänen mukaansa palapeli vaatii kolme tietynlaista palasta.

– Tarvitset kolme erillistä perustaa: supertähden hyökkäykseen, puolustukseen ja maalinsuulle. Nähdäkseni Johansen voi olla se hyökkääjä, mutta en usko hänen olevan aivan vielä sillä tasolla. Subbanin sanotaan olevan eliittipuolustaja, mutta mielestäni hän ei ole. Rinne on eliittimaalivahti, mutta hänen uransa on laskusuhdanteessa.

– Mutta heillä on neljä tai viisi puolustajaa, jotka ovat todella hyviä pelaajia, joten katsotaan mitä tapahtuu.

Kun katsoo tulevaa, Nashville Predatorsin haastajina toimivat vielä lähivuosinakin Blackhawks ja Penguins, mutta näiden seurojen lisäksi myös Edmonton Oilers ja Toronto Maple Leafs ovat valmiita heittämään oman lusikkansa soppaan.

Mitä sinä luulet? Onko Nashville Predatorsista NHL:n seuraavaksi dynastiaksi vai tulevatko kenties Edmonton ja Toronto pilaamaan nämä suunnitelmat. Kerro ihmeessä näkemyksesi Facebookin kommenttikenttään.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.