Winnipeg Jetsin Patrik Laineelle NHL-tulokaskausi oli uskomaton, sillä hän teki muun muassa sarjan historian nuorimpana pelaajana kolme hattutemppua.

19-vuotias tamperelainen mahtuikin täysin ansaitusti NHL Networkin rakentamalle 20 parhaan oikean laitahyökkääjän listalle. Tarkalleen ottaen Laine löytyy listan sijalta kahdeksan.

– Patrik Laine murtautui välittömästi näyttämölle. Hän on isokokoinen ja hän tietää koko ajan, missä maali on, NHL:n oma asiantuntija Bill Lindsay hehkuttaa.

– Hän käyttää uskomatonta ulottuvuuttaan sekä pitkää mailaansa hyväkseen, ja hänen kätensä ovat lähekkäin toisiaan, saadakseen laukauksen maksimaaliset tehot.

Yksi erittäin vaarallinen momentti Laineen laukauksessa on myös eittämättä se, miten nopeasti laukaus lähtee hänen lavastaan.

Itse asiassa NHL Network selvittikin Dallas Starsia vastaan pelatussa ottelussa, että kauanko häneltä ottaa aikaa siirtää kiekko, oman pelaajan aloitusvoiton jälkeen, rystyltä kämmenelle ja sen jälkeen laukoa pikkumusta verkkoon. Tuo aika oli 0,83 sekuntia ja siis kiekko oli jo maalissa.

– Se laukaus on uskomattoman nopea noin pitkällä mailalla. Rysty-kämmen-yläpesä ja kaikki tämä otti 0,83 sekuntia.

”Älkää aliarvioiko hänen luistelukykyään”

Lindsay ihailee monia asioita nuoressa suomalaispelurissa ja näihin lukeutuvat aiemman ohella myös sijoittuminen kaukalossa, suoraviivaisuus ja nopeus.

– Hän ei koskaan käännä selkäänsä pelille. Jos siis pyydät häntä puolustamaan, hän on aina katse oikeaan suuntaan, hän tietää missä kiekko on ja tämä on sellainen asia, jota jokaisen nuoren pelaajan kannattaa ehdottomasti seurata.

– Isoksi kaveriksi hän osaa todella luistella, hän laittaa lavan jäähän, ajaa suoraviivaisesti maalille ja tarjoaa vaihtoehdon (kiekolliselle pelaajalle). Ja tämä on juuri laiturien tehtävä – ajaa maalille lapa jäässä. Nuoreksi pelaajaksi hän tekee sen täydellisesti.

Lindsay muistuttaa myös, ettei ihmisen kannata vähätellä Laineen luistelukykyä.

– Älkää aliarvioiko hänen luistelukykyään – hänellä on pitkät ja vahvat potkut. Se on asia, jonka moni unohtaa hänen pelaamisessaan. Hänen luistelunsa saattaa näyttää hieman uneliaalta, mutta hän ehtii juuri sinne, mihin pitääkin.

Laine onkin yksi NHL:n historian kolmesta suomalaispelaajasta, jotka ovat kyenneet tulokaskaudellaan rikkomaan 30 maalin rajapyykin. Teemu Selänne osui aikanaan 76 kertaa ja Jari Kurrin vastaava lukema oli 32. Laine siis siirtyi tuolla listalla kakkoseksi, tehtailtuaan 36 täysosumaa.

– Tuo on melkoista seuraa tulokaskauden osalta – Patrik Laine onnistui odotusten mukaisesti.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.