Jos olet seurannut sivujamme edes hitusen verran viimeisen vuoden aikana, olet varmasti hyvin tietoinen siitä, että Colorado Avalanche on kaupannut tähtihyökkääjä Matt Duchenea jo todella pitkään toisaalle.

Kertaalleen kauppa oli jo lähellä toteutua, sillä New Yorks Islanders tarjosi kanadalaishyökkääjästä luottopuolustaja Travis Hamonicia sekä ykköskierroksen varausvuoroa. Kauppa olisi palvellut molempia seuroja loistavasti.

Avalanchen GM:nä toimiva Joe Sakic ei kuitenkaan halunnut painaa liipaisinta. Ei edes sen suhteen, vaikka korvike Duchenesta oli juuri sitä, mitä hän on etsinyt; TOP4-puolustaja ja ykköskierroksen varausvuoro.

Eikä myöskään sen suhteen, että hän alunperin kaupitteli Duchenea ja esimerkiksi kapteeni Gabriel Landeskogia aktiivisesti toisaalle. Tämä ei ole ollut enää pitkään aikaan mikään salaisuus, mutta tästäkin huolimatta Sakicilla tuli köntsät housuun juuri h-hetkellä.

Nyt Sakic on kertonut, että markkinoilla on hiljaista. Suoraan sanottuna tämä on vain ja ainoastaan entisen supertähtipelaajan oma syy. Hän on hakenut Duchenen avulla kuuta taivaalta, eikä ole tajunnut lainkaan sitä, että se on ainoastaan tiputtanut kanadalaishyökkääjän markkina-arvoa.

– Minä kuuntelen tarjouksia, mutta tällä hetkellä joka suunnassa on todella hiljaista. Yritän kuitenkin kuunnella, mitä muilla on tarjottavanaan ja mikä tekisi meistä paremman joukkueen, Sakic kertoi Denver Postille.

– En ikinä puhu nimillä, mutta odotan täällä ja jos eteeni sattuu jotakin sellaista, mitä haluamme tehdä, ja se käy joukkueelle järkeen, me aiomme katsastaa tilanteen tarkasti.

Seuraavat GM-potkut?

Jos eläisimme täydellisessä maailmassa, olisi Detroit Red Wingsin GM:nä toimiva Ken Holland saanut kengänkuvan takalistoonsa jo muutama vuosi sitten. Täydellisessä maailmassa tilanne olisi myös se, että Sakicin aika Avalanchen GM:n paikalla olisi vakavasti vaakalaudalla – jopa ohi.

Kuten voit lukea yltä, haluaa hän tehdä Avalanchesta paremman seuran. Jos selaat tekstiä vielä hiukan ylemmäs, voit huomata, että hänellä on ollut tähän jo mahdollisuus: Duchene Islandersiin ja Hamonic ja elintärkeä ykköskierroksen varausvuoro Avalancheen. Valitettavasti tämä juna kuitenkin meni jo, sillä Hamonic kaupattiin Calgary Flamesiin.

Hamonic on kuitenkin isoja minuutteja pelaava ja luotettava puolustaja, jolla on loistava sopimus. Hänen cap hitinsä vuoteen 2020 saakka on vain noin 3,9 miljoonaa dollaria.

Duchene taasen on kyllästynyt tilanteeseensa jo niin pahasti, että TSN:n arvostettu kiekkotoimittaja Darren Dreger iski pöydälle pahimman uhkakuvan.

– Kukaan ei halua nähdä asioiden menevän kiusallisiksi, tai jopa likaisiksi. Kukaan ei halua käydä läpi sitä tilannetta, että kun harjoitusleiri alkaa, niin Matt Duchene ei olekaan siellä, Dreger kertoi taannoin radiokanava WGR 550:n haastattelussa.

– En väitä, että se tulee olemaan tilanne, mutta ennemmin tai myöhemmin – tässä kohtaa ennemmin – joko Matt Duchene, Pat Brisson (Duchenen agentti) tai joku muu heidän leiristään astuu esiin ja sanoo ”Liika on liikaa. Me olemme olleet todella kärsivällisiä tämän suhteen ja me tiedämme teidän odottavan ja haluavan hyvän palautuksen hänestä, koska hän on edelleen erittäin erittäin hyvä NHL-pelaaja. Se ei kuitenkaan palvele ketään, jos hänet pakotetaan palaamaan takaisin samaan pukukoppiin.”

Duchene ei ainoa syy

Tässä kohtaa ei ole olemassa enää mitään puhdasta näyttöä tai ”todistusaineistoa”, mutta Avalanchen toiminta on ollut muutoinkin kummallista. Ja kun näin tapahtuu, kaatuu sonta yleensä juurikin GM:n niskaan.

Nimittäin ennen viime kauden alkua silloinen päävalmentaja Patrick Roy päätti ilmoittaa, että hän purkaa sopimuksensa Avalanchen kanssa. Tuolloin Roy sai päätöksestään paljon noottia, mutta arvostelijoiden ääni on muuttunut kellossa viimeistään tämän kesän aikana.

Nimittäin vasta äskettäin apuvalmentaja Adam Foote tuli samaan lopputulemaan. Hän ilmoitti syykseen, että ”hän haluaa viettää enemmän aikaa perheensä kanssa”. Tätä tapahtuu kuitenkin todella harvoin näin lähellä kauden alkua, joten hälytyskellot soivat monien päässä jopa hiukan väkisin.

Niin ja mikä yhdistää sekä Sakicia, Roy’ta ja Footea? Jokainen heistä oli omalla pelaajaurallaan Avalanchen supertähti. Kahdella heistä on jo riittänyt, vaikka seuraa kohden löytyy takuuvarmasti vankkumatonta rakkautta. Yksi on jäänyt, ja tämä herra seisoo siellä kaikista korkeimmalla korokkeella. Vähintäänkin kummallista.

Lopputulema on kuitenkin se, että Sakic on tehnyt Avalanchelle viime vuosina paljon enemmän hallaa, kuin hyvää. Viimeisen vuoden aikana tapahtuneet asiat kertovat myös karua kieltä siitä, miten sekaisin koko Avalanchen organisaatio tällä hetkellä on. Siksi olisikin täysin perusteltua, että Sakic on NHL:n GM:stä se, joka saisi ensimmäisenä potkut. Toki Red Wingsin Ken Holland on Sakicin kanssa lähes samalla viivalla.

Oikeastaan molempien miesten kohdalla voitaneen vielä sanoa, että tämän olisi tapahduttava mahdollisimman pian. Viimeistään ennen NHL:n siirtotakarajaa. Se on kuitenkin sitä aikaa, mistä useat seurat aloittavat jälleenrakennuksensa.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.