Kaikki jääkiekkofanit muistavat edelleen sen päivän: 9. elokuuta, vuonna 1988, koko maailma pysähtyi – Edmonton Oilers oli kaupannut Wayne Gretzkyn divisioonavastustaja Los Angeles Kingsiin.

Sportsnetin toimittajana työskentelevä Mark Spector oli tuolloin aloitteleva toimittaja ja hänen tehtävänään oli ottaa puhelu numero 99:än isälle, Walter Gretzkylle.

– Informoin häntä siitä, että hänen poikansa oli kaupattu Los Angelesiin. Hän kysyi, että ”olenko varma” ja vastasin siihen, että ”tiedotustilaisuus on määrä tapahtua parin tunnin päästä”.

Tuo kauppa muutti koko Oilers-organisaation ja Edmontonin kaupungin lopullisesti. Nimittäin, kun Gretzky lähti – perässä seurasivat pian muutkin seuran kirkkaimmat tähdet, jotka olivat olleet johdattamassa pienen albertalaiskaupungin lukuisiin Stanley Cup -voittoihin.

Glen Sather (seuran silloinen GM) pystyi haalimaan vielä sellaisia pelaajia seuraan, jotka kykenivät voittamaan seuran viimeisen Stanley Cupin vuonna 1990, mutta vuoteen 1993 mennessä Edmonton oli pudonnut ulos maailmankartalta.

– Ei ollut Gretzkyä ja hyvin pian ei ollut enää (Mark) Messieriä, ei (Jari) Kurria, ei (Grant) Fuhria… Ei mahdollisuuksia.

Niin.

Oilers oli luopunut pelaajasta, joka oli viidestä viime kaudesta neljänä johdattanut Oilersin Stanley Cup -voittoon.

Pelaajasta, joka oli kahdeksasta viimeisimmästä kaudesta seitsemänä voittanut NHL:n pistepörssin, ja hävinnyt ainoastaan Mario Lemieux’lle (19 pisteellä), jouduttuaan pelaamaan 13 ottelua Super Mario vähemmän.

Pelaajasta, joka oli valittu kahdeksan kertaa putkeen NHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi vuosien 1980-87 aikana.

Ei toiminut kummallekaan osapuolelle

Niille pelaajille, jotka jäivät Gretzkyn kauppaamisen jälkeen silmät pyöreinä ja leuka lattiassa ihmettelemään, mitä oikein oli tapahtunut, kanadalaislegendan kohtaaminen ensimmäistä kertaa vastustajan roolissa oli ikimuistoinen kokemus, joskaan ei toivottu sellainen.

– Se oli sitä aikaa, kun teknologiaa ei juurikaan ollut, ja media ei raportoinut kaikkia mahdollisia uutisia. Gretzkyn siirto oli melko hyvin salassa pidetty kaappaus (Kingsiltä), ainakin mitä muistan siitä. Se oli todella shokeeraavaa aikaa, eikä vain pelkästään pelaajille ja edmontonilaisille, vaan koko maalle.

– Me emme ihan oikeasti tienneet, että miten reagoida, kun pelasimme ensimmäistä kertaa Waynea vastaan. Muistan Kevin Lowen jahdanneen häntä säälittömästi kaukalossa. Se ikään kuin herätti meidät muut siihen, että tämä on se tapa, jolla jatkamme eteenpäin ja miten tulemme kohtelemaan häntä, tuolloin seurassa pelannut Craig MacTavish muistelee.

– Siinä kohtaa tajusin olevani pisteessä, jossa erottelin ystäväni Waynen ja LA Kingsin pelaajan Waynen toisistaan.

Oilers-organisaatio ei kyennyt koskaan toipumaan Gretzkyn lähdöstä, ja itse asiassa kauppa ei toiminut kummallekaan osapuolelle, sillä myöskään NHL:n kaikkien aikojen tehokkain pistemies ei enää ikinä päässyt nostamaan Stanley Cup -pokaalia käsivarsilleen.

Ehkä nyt on toivoa, kun Oilers-paidassa viilettää ”The Next One” – Connor McDavid – ja myös itse ”The Great One” on takaisin mukana seuran toiminnassa.

Voimmekin olla satavarmoja siitä, että niin pitkään kuin Gretzky on oleellinen osa albertalaisseuraa, McDavid ei ole lähdössä minnekään.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.