Teemu Selänteen ensimmäinen NHL-kausi oli jotain niin ikimuistoista, että siitä kohistaan Pohjois-Amerikassa edelleen.

Monista ennätyksistä sanotaan ”sitä ei tulla koskaan rikkomaan”. Joidenkin ennätysten kohdalla tämä pitääkin paikkansa, joidenkin ei.

Yksi ennätys, johon tuo kyseinen lause istuu kuin nakutettu, on Selänteen iskemä NHL:n kaikkien aikojen tulokasennätys. 22-vuotiaana NHL:ään saapunut suomalainen nimittäin nakutti – kuten kaikki varmasti hyvin tietävät – debyyttikaudellaan, Winnipeg Jetsin sotisovassa, 84 runkosarjaotteluun mielettömät tehopisteet 76+56=132.

Itse asiassa jotain tuosta pistesaaliista kertoo se, että Selänne itsekään ei kyennyt enää koskaan vastaavanlaiseen suoritukseen, joskin vuosi vuodelta NHL:n pistemäärät myös laskivat, koska peli kehittyi koko ajan.

Selänteen tulokaskauden osalta täytyy muistaa kuitenkin yksi oleellinen seikka: kyseessä ei ollut enää mikään 1970- tai 1980-luvun peli, vaan hän teki ennätyksensä kaudella 1992-93.

– Hänen perässään oli todella vaikea pysyä. Sitä heitti vain kiekon keskialueelle ja hän oli aina läpiajossa. Hän oli ensimmäinen kaveri kiekossa ja sen tiesi (jo etukäteen). Hän olisi pystynyt siihen vaikka silmät kiinni, silloinen joukkuekaveri Thomas Steen ylistää NHL.com:lle.

Brian Burke, joka toimi tuohon aikaan Hartford Whalersin GM:nä, kehui jo tuolloin Selännettä vuolaasti.

– Selänne pystyy muuttamaan nopeuttaan ilman, että sitä huomaa millään tavalla hänen askelluksessaan. Se on todellinen ase puolustajia jahdatessaan. Puolustaja ei pysty näkemään sitä.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.