Winnipeg Jetsin suomalaistulokas Patrik Laine on ylittänyt kaikki häneen kohdistetut odotusarvot tämän iskettyä NHL-uransa ensimmäisiin 26 otteluun 15 maalia.

Mediat ympäri jääkiekkoilevan maailman ovatkin hehkuttaneet Lainetta, jopa kyllästymiseen asti, mutta siihen on ollut enemmän kuin paljon aihetta.

Eikä se mediamylly Laineen kohdalla tule tällä tahdilla hiljentymään muuta kuin vasta siinä vaiheessa, kun hän joskus kaukana tulevaisuudessa – kenties yli 20 vuoden päästä – ripustaa hokkarinsa naulaan.

Mediatalot eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka ovat hehkuttaneet Laineen suorituksia, vaan häntä on ylistetty koko ajan niin valmennusjohdon kuin joukkuekavereidenkin suunnalta.

– Se on aika uskomatonta, Jets-kapteeni Blake Wheeler vastasi ESPN:lle liittyen Laineen maalintekotaitoon.

– Kun kuulimme varausvuorosta (Jets voitti toisen varausvuoron ennen varaustilaisuutta), kaikki innostuivat mahdollisuudesta saada ”Patty”. Olimme kuulleet paljon tarinoita hänen laukauksestaan ja asioista, joita hän pystyy dynaamisuudellaan tehdä. Ja eihän siinä muuten mitään, mutta hän on vasta 18. Sitä odottaisi, että tuon ikäisen kaverin pitäisi käydä läpi melkoinen oppimiskäyrä, johon kuuluvat hidasteet.

Niin, onhan niitä hidasteitakin ollut Laineen matkan varrella, mutta kokonaiskuvaa katseltaessa ykkössija ylivoimamaaleissa ja kakkossija NHL:n maalipörssissä kertovat, että oppirahoja ei ole ainakaan maalinteon osalta juuri tarvinnut maksella.

– Kuin varkain hän johtaa maalipörssiä ja kyse ei ole mistään sattumasta. Hän saa kiekot alueilla, joita et pidä oikeastaan maalintekopaikkoina ja yhtäkkiä kiekko on maalissa. Sen jälkeen joudut hieman ravistella päätäsi.

Ei Hatrick – ”Se on Patty, Patsyuk tai 99”

Muutama viikko takaperin, kun Laine oli paukuttanut kaksi hattutemppua, hänelle haettiin Pohjois-Amerikan suunnalla kiivaasti lempinimeä. Tuolloin nimi Patrik taipui muotoon ”Hatrick” (hattutemppu).

Wheeler kuitenkin toteaa, että joukkueen sisällä hänellä on aivan eri lempinimi.

– Se oli iso asia: ”Millä lempinimellä ihmiset kutsuvat häntä?”, Wheeler totesi naureskellen.

– Meillä hänen ensimmäinen kutsumanimi oli ”Patty”, mutta sitten, kun hän oli päässyt kunnolla joukkueeseen sisään, hän paljasti kaikkien kavereiden Suomessa kutsuvan häntä nimellä ”Patsyuk”, Pavel Datsyukia mukaillen.

Hiljalleen joukkuekaverit alkoivat rinnastaa häntä jo itse Wayne Gretzkyyn.

– Parin hattutempun jälkeen kutsuimme häntä muutamaan otteeseen myös nimellä ”The Great One”. Ja hänen pelinumeronsa (29) sijaan me heittelimme hänelle numeroa ”99” ja sen sellaista.

Wheeler muistelee ESPN:n haastattelussa sitä aikaa, kun hän oli itse 18-vuotias ja käy hymy korvissa läpi, millainen hän oli samassa iässä kuin Laine.

– Pystyin juuri ja juuri pelaamaan yliopistokiekkoa. Minun täytyi tehdä hurja määrä töitä menestyäkseni siellä ja nämä nuorukaiset johtavat koko sarjaa maaleissa, pisteissä ja kaiken sortin uskomattomissa jutuissa.

– Se räjäyttää koko mielesi. Katsot heidän pelaamistaan ja pelin jälkeen he ovat koko päivän hotellihuoneessaan pelaamassa videopelejä. Sitten nipistät itseäsi ja muistat, että ”Ai niin, he ovat vasta lapsia”.

”Tarvitset vain yhden mahdollisuuden”

Wheeler onkin kokeneempana pelaajana, ja nyt joukkueen kapteenina, pyrkinyt ottamaan ohjaavaa roolia nuorten pelaajien suhteen. Viime kaudet hän on tehnyt sitä Mark Scheifelen kanssa ja nyt Laineen kohdalla.

Hän onkin viestittänyt Laineelle yhtä asiaa ylitse muiden.

– Tärkein asia, jota olen pyrkinyt opettamaan hänelle, on ollut se, että ”Älä koskaan anna vastustajan ajaa sinua kuvan ulkopuolelle. Keskity pysymään pelin sisällä koko ajan. Kaltaisesi kaveri tarvitsee vain yhden mahdollisuuden koko ottelun kulun muuttamiseen”, Wheeler toteaa.

Ja tästä Wheeler onkin saanut maistiaisia. Hänen tarjoamat opit ovat siis menneet perille. Näin kävi esimerkiksi joukkueen toissa ottelussa New Jersey Devilsiä vastaan, kun Laine odotti tilaisuuttaan maltillisesti aina päätöserään saakka ja sitten ohitti Cory Schneiderin. Samalla osuma oli myös ottelun voittomaali.

Wheeler toteaakin Laineen toistavan juuri tuon kaltaisia tilanteita päivä toisensa jälkeen harjoituksissa.

– Esimerkiksi 2 vs. 1 -harjoitteessa hän vain luistelee kiekon kanssa ylös ja lataa sen sitten aivan yläriman juureen. Sen jälkeen kaikki ihmettelevät ”Mitä juuri tapahtui?”, ”Mikä tämä kaveri oikein on?”, Wheeler naureskelee innostuneena.

Wheelerillä on jäänyt myös erittäin hyvin mieleen ottelu Los Angeles Kingsiä vastaan, jossa hän ensiksi itse epäonnistui ensiksi ja sen jälkeen Laine kävi laittamassa kiekon sisään.

– Meillä oli voittolaukauskisa LA:ta vastaan. Lähdin omaan yritykseeni ja latasin kiekon suoraan maalivahdin rintaan. Sen jälkeen Laine kysyi ”Oliko längit auki?” ja minä vastasin, että ”En tiedä, ehkä”.

– Sen jälkeen hän menee omaan yritykseensä ja tekee aivan uskomattomat liikkeet. Sen jälkeen minä sanoin hänelle naureskellen, että ”Mitä minä sanoin, längit oli auki”.