NHL:n pistepörssin viime kaudella näytöstyyliin nimiinsä vienyt Edmonton Oilersin Leon Draisaitl teki samalla kyseenalaista historiaa – johon on aiemmin yltänyt vain itse Wayne Gretzky.

25-vuotias saksalaistähti voitti kauden päätteeksi myös NHL:n arvokkaimmalle pelaajalle annettavan Hart-pystin ja takoi 71 runkosarjapelissä täysin mielipuoliset 110 (43+67) tehopistettä. Yhdessä tilastossa supertähti sen sijaan romahti pahemman kerran.

Hyökkääjän plusmiinus-sarake näytti runkosarjassa tehoihin nähden surkeaa lukemaa -7. Ainoastaan Gretzky on aiemmin voittanut NHL:n pistepörssin kirjaten samalla miinusmerkkisen plusmiinus-saldon. Moinen tilastokummajainen on perujaan kaudelta 1993-94, jolloin ”Ysiysi” nakutti 130 tehopistettä jääden samalla plusmiinus-lukemaan -25.

Draisaitlin lukemaa selittää osaltaan se, että mies takoi suuren osan tehoistaan ylivoimalla, jolloin plussia ei luonnollisesti tilastoihin kirjata. Oilers oli viime kauden selvästi paras ylivoimajoukkue sen onnistuttua maalinteossa hurjalla 29,5 prosentin varmuudella. Kakkoseksi sijoittuneen Boston Bruinsin tehokkuusprosentti jäi öljymiehistä peräti 4,2 prosentin päähän.

Myös Oilersin alivoima oli viime kaudella täyttä timanttia sen oltua koko sarjan toiseksi paras alivoimajoukkue.