Jesse Puljujärven sopimusriita Edmonton Oilersin kanssa on venymässä aidoksi välivuodeksi NHL:stä. Harva pelaaja on pitänyt taukoa NHL-uraltaan ja noussut vielä tähtipelaajaksi, joten tie ei ole helppo.

Puljujärven tilannetta on helpoin verrata venäläiseen Valeri Nitshushkiniin, jos haluaa arvuutella, mitä suomalaisella on vielä edessään. Dallas Stars varasi hyökkääjän laadukkaassa 2013 varaustilaisuudessa kymmenentenä pelaajana.

Odotukset olivat kovat ja Nitshushkin pääsi aloittamaan tulokaskautensa Tyler Seguinin ja Jamie Bennin rinnalla. Hän nakutti ensimmäisessä runkosarjassaan lupaavat 34 tehopistettä.

Tulokaskauden jälkeen ura kuitenkin lähti laskuun. Seuraavalla kaudellaan Nitshushkin loukkaantui ja pelasi vain kahdeksan NHL-ottelua.

Tulokassopimuksensa jälkeen venäläishyökkääjä lähti Puljujärven tapaan takaisin kotimaahansa. Nitshushkin pelasi kaksi kautta TsSKA Moskovassa ja sai paljon onnistumisia ja itseluottamusta.

Paluu NHL:ään oli kuitenkin katastrofi. Hän pelasi Dallasissa 57 ottelua ja teki tehot 0+10=10. Kauden päätteeksi hänen sopimuksensa ostettiin ulos. KHL-vuodet olivat selvästi mukavoittaneet Nitshushkinin alemmalle taitotasolle, eikä hän ollut lähelläkään NHL:n tähtipelaajan tasoa.

Täksi kaudeksi Nitshushkin siirtyi Coloradoon. Hän on pelannut nelosketjussa ja napannut 15 otteluun ainoastaan yhden maalisyötön.