Winnipeg Jetsin ja tähtipuolustaja Dustin Byfuglienin erikoinen saaga on puhuttanut läpi syksyn kiekkomaailmassa.

34-vuotias Byfuglien ei ole pelannut tällä kaudella vielä otteluakaan, sillä Jets hyllytti hänet kauden alussa ilman palkkaa. Hyllytyksen syyksi oli ilmoitettu ”henkilökohtaiset syyt”.

Tarinan taustalta paljastui myöhemmin se, että Byfuglien on kärsinyt pitkään pahasta, pelaamisen estävästä nilkkavammasta. Nilkka operoitiin viime viikolla ja sen oletetaan palautuvan kuntoon vasta ensi vuoden puolella.

Sportsnetin toimittajan Elliotte Friedmanin mukaan Byfuglienilla ja Jetsillä onkin nyt pahoja erimielisyyksiä siitä, mikä jenkkipakin nilkkavamman alkuperä on.

– Uskon, että tässä on Jetsin ja NHL:n kanta aiheeseen: Jetsille on sanottu, että tästä aiheesta ei saa puhua julkisesti – tästä syystä GM Kevin Cheveldayoff on ollut niin pidättyväinen kommenteissaan. Mitä olen ymmärtänyt, niin Jets uskoo, että Byfuglien todettiin viime kauden päätteeksi pidetyssä kuntotesteissä kyvykkääksi pelaamaan tulevalla kaudella. Byfuglien ei kuitenkaan koskaan kertonut kellekään, että hänellä on ollut nilkkavamma läpi kesän. Hän myös teki kauden alussa kaikille selväksi, että hän on valmis jäämään eläkkeelle, Friedman valaisi.

Bufyglienin kanta aiheeseen taas on se, että hän kokee Jetsin tietäneen viime kevään pudotuspeleissä vaivanneesta nilkkavammasta.

– Byfuglien, hänen edustajansa Octagonilla sekä myös NHL:n pelaajayhdistys uskoo, että pelaaja loukkaantui pudotuspeleissä, ja kaikki tiesivät siitä. Hän oli pelannut loukkaantuneena, joten hän yritti parannella vammaa kesän aikana. Hän jopa palasi Winnipegiin, koska ensimmäinen ajatus oli pelata tulevalla kaudella. Sitten hän aloitti luistelemaan ja nilkkavamma palasi. He uskovat, että loukkaantuminen tapahtui jääkiekkoa pelatessa, Friedman kertoo.

Tapauksen ratkeamiseen uskotaan tarvittavan radikaalia keinoa.

– Leikkauksessa he löysivät Byfuglienilta murtuneen luun, mutta tässä aiheessa kiikastaa vielä se, että milloin loukkaantuminen tapahtui ja kuka tiesi siitä. Nyt kaikki varmasti ymmärtävät sen, miksi välimies tarvitaan päättämään tämä, Friedman sanoi.