Liigajoukkue Rauman Lukon takalinjoilla viime kaudella yhteensä 41 ottelussa tehot 3+15=18 iskenyt Ville Heinola, 18, pelasi itsensä tähtiin päättyneenä talvena upealla tavalla.

Hän murtautui Liigan eliittiin, oli Lukon kärkipakkeja ja voitti alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Nyt NHL:n portit ovat avautumassa.

– Kuten sanoit, on ollut paljon isoja juttuja. Paljon on tapahtunut pienessä ajassa. Totta kai se on hienoa, että on pystynyt ottamaan liigapaikan ja pääsin U20-joukkueeseen. Tyytyväinen pitää olla. Nämä lisäävät nälkää jatkoon, Heinola hykertelee NHL Suomi -sivuston puhelinhaastattelussa.

Rapakon taakse

Kuten huomaa, on Heinolan lähimenneisyys ollut hyvällä tavalla melkoista hullunmyllyä. Eräs iso juttu kauden päättymisen jälkeen Heinolan elämässä oli taannoin Buffalossa järjestetty NHL:n testileiri.

– Alkuviikko oli pääsääntöisesti haastatteluita. Loppuviikosta oli testejä, Honkajoelta lähtöisin oleva puolustajalupaus kertaa.

Haastatteluissa joillain seuroilla oli mukana lääkäreitä tai psykologeja.

– Niiltä tuli vähän vaikeampia ja syvällisempiä kysymyksiä, mihin piti miettiä, että ”mitähän tähän pitää vastata”. Minä onneksi vältyin kaikilta tyhmimmiltä kysymyksiltä, suomalainen veistelee.

Pyörätesti, jossa pelaajasta puristetaan ulos kaikki mahdollinen, mitä puristettavissa on, oli raskas.

– Kyllä se oli tietty aina tosi rankka. Ei sitä kovin mielellään tee. Muuten testit olivat aika lailla samantyyppisiä kuin Suomessa. Pieniä viilauksia vaan.

Lukko-pakki myönsi jo aiemmin NHL.comin suomenkieliselle sivustolle sen, että seurojen osoittama kiinnostus yllätti.

– Hienoa, että pääsi juttelemaan niin monen seuran kanssa. Tosi hieno reissu. Se oli kerran elämässä -juttu. Hienoa, että pääsi olemaan myös muiden kuin suomalaisten kanssa.

Heinolalla on vielä edessä toinenkin kerran elämässä -juttu. Varaustilaisuuteen ei moni törmää.

– Totta kai innolla odotan. Ei noitakaan tapahtumia tule elämässä kuin sen kerran. Kyllä varmasti tulee hieno tapahtuma.

Maalta

Ville Heinola on kotoisin Honkajoelta. Siellä asui Wikipedian mukaan viime vuodenvaihteessa reilut 1 600 ihmistä.

– Toki tämä on varmaan hyvä Honkajoelle, kun sieltä ei ihan hirveästi ole tullut esimerkiksi jääkiekkoilijoita. Varmaa tämä antaa uskoa nuoremmillekin, että ihan hyvin pienemmästäkin kylästä voi tulla jääkiekkoilija, jos vaan jaksaa painaa hommia.

Wikipedia tietää kertoa myös sen, että Heinola on pesäpallon Suomen mestari kolmen vuoden takaa. Hän voitti kultaa Kankaanpään Mailan C-junioreissa.

– Nyt menee aika lailla lätkä edellä. Välillä kun on hyvä aika, niin kavereiden kanssa käymme lyömässä ja muistelemassa vanhoja aikoja.

Pelaaja kannustaa monilajisuuteen.

– Kyllä se on minun mielestä tosi hyvä juttu. Nykypäivänä se varmaan meneekin siihen suuntaan. Sellainen antaa varmasti hyvää vastapainoa jääkiekolle ja mielikin pysyy virkeänä, kun ei ole koko ajan sitä samaa lajia.

Avoimen ja sosiaalisen oloinen puolustaja varataan NHL:ään juhannuksena ennakkoarvioiden mukaan ykkös- tai kakkoskierroksella.