Kristian Vesalainen aloitti kautensa Winnipeg Jets -ryhmityksessä, mutta viiden pelin jälkeen matka jatkui ”rautaliiga” AHL:ään.

Tämän seurauksena 19-vuotias nuorukainen sai lisää vastuuta, eikä hän jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Vesalainen paukutti Manitoba Moosen riveissä pelaamassaan kahdeksassa ottelussa kolme maalia ja yhteensä kahdeksan tehopistettä.

Hyvät otteet palkittiin lopulta lauantaina, kun Jets kutsui helsinkiläisen takaisin NHL:ään.

Heikko viisikkopelaaminen

Vaikka Winnipeg on voittanut edellisestä 12 pelistään kahdeksan, niin joukkue on kärsinyt pahasta tehottomuudesta etenkin tasakentällisin. Kanadalaisseura on takonut kuluvalla kaudella 55 maalia, joista vain 28 on syntynyt viidellä viittä vastaan. Tämä on kolmanneksi huonoin lukema koko liigassa.

Viimeöisessä ottelussaan Jets hävisi kotonaan Buffalo Sabresille voittolaukauskisan jälkeen luvuin 1-2. Vierasjoukkue tiedosti Winnipegin murhaavan tehokkaan ylivoimapelin (34,0%), eikä ottanut koko kamppailussa kuin yhden kahden minuutin rangaistuksen.

Tasakentällisin Sabresilla ei ollut juurikaan hätää ja newyorkilaiset hallitsivatkin suurimmilta osin pelitapahtumia.

Vesalaisen nosto Winnipegiin saattaakin olla seurausta joukkueen heikosta viisikkopelaamisesta. Suomalainen pystyy tuomaan tarvittavaa osaamista ja ennen kaikkea erilaisia varitaatioita hyökkäyspään pelaamiseen.

Päävalmentaja Paul Maurice ei hiiskunut sanaakaan Vesalaisen tulevasta roolituksesta, vaan katsoo tilanteen harjoitusten perusteella.

– Järjestämme hänet tänne ja laitamme harjoittelemaan. Joukkueen johto päättää seuraavista toimenpiteistä, Maurice sanoi Sabres-ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Winnipeg aloittaa tiistaina neljän ottelun mittaisen vieraskiertueen. Ensimmäisenä vastassa on Vancouver Canucks. Nähtäväksi jää, mahtuuko suomalaislaituri tuolloin joukkueensa kokoonpanoon.

Jokerit-kortti edelleen voimassa

Vesalaisella on sopimuksessaan optio, joka mahdollistaa hänen siirtymisensä Eurooppaan kuluvan kauden aikana. Option käyttö umpeutuu marraskuussa ja mikäli suomalainen olisi tuolloin AHL:ssä, niin luultavasti hän myös käyttäisi sen.

Nyt kun Jets kutsui Vesalaisen ylös, niin tilanteeseen tuli tätä myöten pienoinen muutos.

Mikäli Vesalainen on NHL:ssä silloin, kun option viimeinen päivä (päivämäärästä ei ole varmuutta) täyttyy, niin tällöin optio on voimassa koko kauden. Toisin sanoen, mikäli Winnipeg lähettää Vesalaisen tuon päivän jälkeen farmiin, niin nuorukaisella on edelleen mahdollisuus siirtyä esimerkiksi Jokereihin, joka hankki hiljattain hänen oikeutensa Pietarin SKA:lta.

Vesalaisella on nyt neljä ottelua aikaa todistaa kuuluvansa NHL:ään. Kymmenen peliä Jets-nutussa tai enemmän tietäisi hänen ensimmäisen sopimusvuotensa käynnistymistä. Organisaatio on tuskin valmis sitä suin päin tuhlaamaan.

Vesalaisen vaihtoehdot loppukauden osalta ovat seuraavat:

A) Pelaa nyt neljä ottelua tai vähämmän Jetsissä, jonka jälkeen matka jatkuu AHL:ään ja sitä kautta Jokereihin.

B) Pelaa nyt neljä ottelua tai vähemmän Jetsissä, jonka jälkeen pelaa loppukauden AHL:ssä.

C) Pelaa nyt viisi ottelua Jetsissä (10 pelin raja täyttyy). Samalla ensimmäinen sopimusvuosi tärähtää käyntiin ja mies pelannee koko kauden NHL:ssä.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko