NHL puhaltaa täyttä hönkää eteenpäin. Samaan aikaan Toronto Maple Leafsin teinitähti William Nylander viettää laatuaikaa Ruotsissa ja odottaa, milloin uusi sopimus tipahtaa ikkunasta.

Pelihaluja varmasti riittää, mutta sopimuksettomana pelaajana hänellä ei ole mitään asiaa kaukaloon. Amerikkalaismedioiden perusteella 22-vuotias Nylander hamuaa itselleen vuosipalkaltaan 8 miljoonan dollarin arvoista sopimusta. Tällaista hän ei yksinkertaisesti tule saamaan.

Toronton väitetään tarjonneen hänelle kuuden vuoden ja 36 miljoonan dollarin paksuista pahvia, mutta Nylander ei ole tähän halukas suostumaan. Aikaikkuna sopimuksen tekemiseen umpeutuu 1. joulukuuta, ja mikäli ruotsalaisella ei ole tähän mennessä kontrahtia, niin NHL-kausi sulaa siihen. Näin pitkälle tullaan tuskin menemään.

Maple Leafsin GM Kyle Dubas näyttää turvautuneen niin sanottuun näännytystaktiikkaan, jolla Nylander saadaan suostumaan nimenomaan hänen tarjoamiin ehtoihin.

***

Nylander on pelannut NHL:ssä nyt kaksi kokonaista kautta. Tuona aikana hänen vierellään ovat viilettäneet lähinnä Auston Matthews ja Zach Hyman. Nyt kun ruotsalainen ei ole edustuskelpoinen, niin päävalmentaja Mike Babcockin on täytynyt sorvata ketjunsa uuteen uskoon.

Hyman istutettiin ensinnäkin John Tavaresin mukaantulon myötä kakkosvitjaan, jossa pelaavat hänen lisäkseen Tavares ja Mitchell Marner. Runkosarjan ensimmäisessä ja toisessa ottelussa Matthewsin laidoilla luutivat puolestaan Patrick Marleau ja Tyler Ennis.

Samat koostumukset aloittivat myös kolmannessa mittelössä Chicago Blackhawksia vastaan. Intiaanien karatessa 2-0 -johtoon Babcock reagoi välittömästi ja nosti huonosti pelanneen Ennisin tilalle suomalaiskiituri Kasperi Kapasen.

Ketjumuutos tuotti välittömästi tulosta, jonka seurauksena Matthews ja Kapanen tasoittivat ottelun 2-2:een. Kahteen viime peliin (mukaan lukien viimeöinen Dallas Stars -ottelu) kaksikko on niputtanut viisi maalia ja viisi syöttöpistettä. Matthewsin osuus on 4+2.

Tämä jos mikä on erinomainen asia Leafsin kannalta. Ei niinkään Nylanderin, joka huomaa pian itsensä tarpeettomaksi. Tätä hän ei totta vieköön tule olemaan, mutta kohta hänellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin suostua Dubasin antamaan tarjoukseen. Mikäli Kapanen jatkaa myötävirettään, niin Toronto voi pian ”kiristää” jopa pienemmällä palkkasummalla.

Vaikka Kapanen onkin erinomainen pelimies, niin Nylanderia hänestä ei ole korvaamaan – ainakaan täysin. Toronton ykkösylivoima on tällä hetkellä hirvittävän hyvä, mutta kakkonen jää auttamatta vajavaiseksi. Tähän Toronto tarvitsee vahvistusta ja sitä nimenomaan Nylander pystyy tarjoamaan.

Vaahteralehdillä ei ole kuitenkaan kiire mihinkään. Etenkään nyt, kun Kapanen pelaa elämänsä parasta jääkiekkoa – vieläpä liigan kuumin pelaaja vierellään. Nylanderin ”kylmä sota” uhkaa näin ollen kääntyä Toronton voitoksi. Kiitos hänen hyvän ystävänsä Kapasen, josta näyttää tulleen Dubasin tärkein valttikortti taistossa Nylanderin jättipyyntöä vastaan.

Niko Leinonen
Twitter: @leiskaniko