Winnipeg Jetsin ja Chicago Blackhawksin välisestä viimeöisestä ottelusta tuli ehkä yksi NHL:n kaikkien aikojen ikimuistoisimpia kamppailuita.

Hullunkurinen ilta sai alkunsa, kun Blackhawksin maalivahti Anton Forsberg loukkaantui jo alkulämmöissä, eikä pystynyt aloittamaan ottelussa.

Forsbergin tilalla tolppien välissä aloitti NHL-debyyttinsä tehnyt Chris Delia, joka kerkesi pelata kolmannen erän kuudenteen minuuttiin asti, kunnes hänkin loukkaantui pahasti.

Blackhawksilla ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin kutsua varavahdin varavahti hätiin. Tämä tarkoitti sitä, että pressiboksissa ottelua seurannut 36-vuotias ”kaljaliigavahti” Scott Foster joutui pukea maalivahdin varusteet päälle ja astua jäälle 20 000-päisen Blackhawksin kotiyleisön eteen.

Foster on pelannut edellisen kerran kilpatasolla jääkiekkoa 12 vuotta sitten, kun hän toimi Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa Western Michiganin yliopiston maalivahtina.

Tilintarkastajan tehtäviä ammatikseen tekevä Foster astui jäälle, kun peliä oli jäljellä 14 minuuttia ja Blackhawks johti lukemin 6-2.

Foster teki lopulta todellisen sensaatiotarinan ja nollasi Jetsin tähtisikermän torjuen yhteensä seitsemän kertaa. Hän venyi myös 43 maalia tällä kaudella ampuneen suomalaistykin Patrik Laineen laukauksen eteen.

Blackhawks voitti kamppailun loppulukemin 6-2 ja Foster valittiin ottelun ensimmäiseksi tähdeksi.

– Olen vasta pääsemässä parhaaseen kuntoon. Ensimmäinen shokki tapahtui, kun jouduin pukemaan maalivahdin varusteet päälle. Sen jälkeen vain tajuntani pimentyi, Foster kuvaili NBC Sportsille ottelun jälkeen.

– Olen tilintarkastaja päivisin. Joten muutama tunti sitten olin vielä istumassa koneellani ja kirjoitin kymmenjärjestelmällä. Nyt seison teidän edessä ja pelasin juuri 14 minuuttia NHL:ssä.