Maailman antidopingtoimisto Wada tiedotti pari viikkoa sitten, ettei se tule palauttamaan Venäjän antidopingtoimikunnalle toimivaltuuksia.

Wadan päätöksen uskotaan johtavan siihen, ettei Kansainvälinen olympiakomitea (IOC) anna venäläisurheilijoille oikeutta edustaa maataan Pyongchangin olympialaisissa.

KHL on puolestaan uhkaillut boikotoivansa olympialaisia, ja peruvansa olympiataukonsa, mikäli venäläisurheilijoille ei myönnetä oikeutta edustaa maataan olympiajäillä.

Yksi vaihtoehto on kuitenkin se, että puhtaat taustat omaavat venäläisurheilijat päästettäisiin mukaan olympialaisiin. Se tarkoittaisi jääkiekkoilijoille vihreää valoa ja siten myös venäläispelaajat saisivat edustaa maataan olympialaisissa, aivan kuten Rion kesäkisoissa vuonna 2016.

Kansainvälinen Jääkiekkoliitto (IIHF) onkin ehdottomasti sillä kannalla, että venäläisjääkiekkoilijat tulee päästää mukaan Pyongchangin olympialaisiin.

IIHF:n virallinen tiedote:

”IIHF:n valtuusto on päässyt yksimieliseen päätökseen sen suhteen, että kaikkien puhtaiden urheilijoiden, mukaan lukien venäläisten, tulee saada oikeus edustaa maataan Pyongchangin vuoden 2018 olympialaisissa.

Me vastustamme kollektiivista rangaistusta venäläisurheilijoiden kohdalla. Vaikka tunnistammekin tarpeen uhmata dopingin käyttöä urheilussa, näin moni urheilija ei saa joutua muutaman yksilön toimien vuoksi sijaiskärsijäksi, rangaistuksena sulkeminen olympialaisista.

Haluamme myöskin lisätä, että Venäjän tapauksessa IOC:n halukkuus etsiä rankaisevia tapoja asettaa koko jääkiekon hyvinvoinnin uhan alle.

[readmore from=”olympialaiset”]

Venäjän merkityksessä jääkiekon kasvussa ei sovi väheksyä; tämä maa toimii tukipilarina, jonka varassa koko lajimme perintö lepää.

Olympialaisten lahjomattomuutta varjellakseen, IIHF on täydessä yhteistyössä Venäjän Jääkiekkoliiton ja KHL:n kanssa käynnistänyt KHL:ää, MHL:ää sekä WHL:ää koskettavan testausohjelman joulukuussa 2016 ja sen myötä tähän päivään mennessä testattu on lähes 400 venäläispelaajaa.

Tähän kaikkeen edellä mainittuun perustuen, IIHF:n valtuusto toistaa vielä päätöksensä, jonka mukaan puhtaiden urheilijoiden, kaikista mukaan selvinneistä maista, tulisi olla oikeutettuja edustamaan maataan vuoden 2018 Pyongchangin olympialaisissa.”