NHL:n historia tuntee joitain käsittämättömiä pelaajakauppoja, joiden ympärille on todella vaikeaa rakentaa minkäänasteisia järkisyitä.

Kaikki muistavat millaista tuhoa kaksikko Mario Lemieux & Jaromir Jagr sai 1990-luvun alussa aikaiseksi ja ne, jotka eivät muista, voivat hakea esimerkkiä Sidney Crosbyn ja Evgeni Malkinin orkestroimasta Pittsburgh Penguins -nipusta.

Toki sen verran on syytä muistuttaa, että vuoden 1991 ja 1992 mestarijoukkueet olivat asteen verran dominoivampia, mutta myös koko laji, ennen kaikkea NHL, oli täysin erilainen tuolloin.

Kun Penguinsin edellisestä mestaruudesta, joka tuli vuonna 1992, oli ehtinyt kulua yhdeksän vuotta, uskottiin Pennsylvanian suunnalla Jaromir Jagrin parhaiden päivien olevan taakse jäänyttä aikaa ja niinpä hänet kaupattiin vuonna 2001 Washington Capitalsiin.

”Little did they know” on englanninkielinen sanonta, joka toimii tähän kohtaan täydellisesti.

Jagr nimittäin on pelannut kesän 2001 jälkeen NHL:ssä huimat 905 runkosarjaottelua, tehnyt niissä tehopisteet 326+509=835 ja tämä kaikki siitä huolimatta, että hän oli vuodet 2008-2011 KHL:ssä. Kuvaavaa onkin, että esimerkiksi kaudella 2005-06 hän teki 82 runkosarjaotteluun tehot 54+69=123, pelatessaan New York Rangersissa.

Hän on itse asiassa noussut yhdeksi urheiluhistorian kaikkien aikojen poikkeuksellisimmista urheilijoista, sillä edelleen – 45 vuoden iässä – hän pelaa yhä maailman kovimmassa kiekkoliigassa, olettaen hänen löytävän vielä ensi kaudeksi itselleen uuden seuran.

Ja nyt jokainen haluaa varmasti kuulla, tai ainakin saada uudelleen mieleen, ne vaihtokappaleet, jotka matkasivat Washingtonista Pittsburghin suuntaan: Kris Beech, Mike Sivek ja Ross Lupaschuk.

Kolmikosta Beech pelasi Penguins-paidassa 95 ottelua (myöhemmin urallaan vielä viisi ottelua lisää), tehden 27 pistettä. Sivek puolestaan nähtiin pennsylvanialaisseuran riveissä 38 ottelussa, tehoin 3+3, ja Lupaschuk kokonaiset kolme kertaa.

Kuinka väärässä sitä voikaan olla…

Eikä tässä vielä kaikki: Jagr kaupattiin kaksi ja puoli vuotta myöhemmin New York Rangersiin, josta toiseen suuntaan liikkui Anson Carter – pelaaja, joka pelasi Capitalsissa kokonaiset 19 ottelua.

NHL FREE AGENT FRENZY 2017: Kaikki yhdestä ja samasta paikasta.