Chicago Blackhawksin GM:nä toimiva Stan Bowman ilmoitti jättimäiseen pudotuspelipettymykseen päättyneen kauden jälkeen seurassa tapahtuvan paljon muutoksia.

Kun Blackhawks oli hävinnyt ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjansa Nashville Predatorsille suoraan neljässä ottelussa, asteli toimittajien eteen murtunut mies, jolla edes kyyneleet eivät olleet kaukana. Hän antoikin tulla varsin suoraa puhetta, kuten muutama päivä sitten raportoimme.

– Tämä on täydellinen epäonnistuminen, kun sitä peilataan niihin odotuksiin, jotka meillä itsellämme oli. Emme olleet edes lähellä sen tason saavuttamisesta, mille olemme asettaneet riman viime vuosina. Ja sitä ei voi hyväksyä. Kaikki se menestys, jonka tällä kaudella saavutimme, jää täydellisesti tämän varjoon. Kukaan meistä ei päässyt lähellekään hyvää suoritusta.

Samaan hengenvetoon Bowman lupasi siis myös muutoksia organisaation sisällä, joskin hän jätti sen tarkemmat yksityiskohdat kertomatta. Ainoaksi varmaksi asiaksi hän sanoi sen, että kolmeen Stanley Cupiin seuran luotsannut ja NHL:n historiassa toiseksi eniten valmentajana otteluita voittanut päävalmentaja Joel Quenneville ei ole lähdössä minnekään.

Bowman myös piti lupauksensa, mutta valmennuksessa nähtiin merkittävä muutos: Quennevillen apuvalmentajaksi vuoden 2010 Stanley Cup -voiton jälkeen saapunut Mike Kitchen, joka voitti seurassa siis itsekin kaksi Stanley Cupia, irtisanottiin tehtävästään.

Kitchenin tehtävä Blackhawksin penkin takana oli valmentaa joukkueen alivoimaosastoa, eikä joukkue onnistunut kovinkaan kaksisesti tällä saralla runkosarjan osalta. Joukkueen alivoima oli nimittäin NHL:n seitsemänneksi heikointa, joskin heikkoa prosenttia (77,7) selittää osittain kauden pari ensimmäistä viikkoa, joiden aikana Blackhawks ei kyennyt pysäyttämään miehen vajaalla mitään tai ketään.

Pudotuspeleissä tämä ei kuitenkaan ollut ongelma, sillä Blackhawksin alivoimaprosentti (87,5) oli kaikista ensimmäisen kierroksen joukkueista kolmanneksi paras. Sinällään onkin hieman erikoista, että juuri siltä osa-alueelta, joka oli yksi niistä joukkueen harvoista toimineista yksityiskohdista pudotuspeleissä, irtisanotaan valmentaja. Toisaalta ”aikansa kutakin” -sanonta saattaa päteä tässä.

Kitchenin tuskin tarvitsee hirveän pitkään työttömänä olla, sillä 61-vuotiaan kanadalaisvalmentajan edessä häämöttää muutamia avoimia päävalmentajan ja ennen kaikkea apuvalmentajan virkoja. Onkin paljon mahdollista, että hän siirtyy Vegas Golden Knightsiin, päävalmentaja Gerard Gallantin tiimiin.

Kitchen toimi kausina 2004-07 St. Louisin päävalmentajana, korvaten hieman ironisesti aikanaan missourilaisseurasta potkut saaneen Quennevillen kesken kauden 2003-04.