Kun Steven Stamkos loukkaantui, oli hän paremmassa vireessä kuin pitkään aikaan. Tilillä oli 17 ottelua ja hän oli nakuttanut niihin erinomaiset tehopisteet 9+11.

Alun perin loukkaantumisjakson uskottiin jäävän lyhyeksi. Pienen ajan sisällä tilanne kuitenkin muuttui hieman pidemmästä toipumisjaksosta lopulta koko runkosarjan kattavaksi ja samassa Stamkosin henkilökohtaisella tasolla erinomaisesti käynnistynyt kausi valui kankkulan kaivoon.

Samalla saattoi valua hukkaan myös koko Tampa Bay Lightningin kausi. Kanadalaissentterin ollessa poissa salamapaidat ovat nimittäin valahtaneet selkeästi pudotuspelipaikan ulkopuolelle ja matkaa viimeiseen villi kortti -paikkaan on useamman voiton verran. Tilannetta ei myöskään helpota se, että väliin mahtuu aika monta joukkuetta.

Miten käy paluun?

Koko kauden merkittävistä loukkaantumisista kärsineeseen Lightning-leiriin tuli kuitenkin tiistaina positiivisia: kapteeni Stamkos palasi ensimmäistä kertaa kaukaloon sitten marraskuun 15. päivän.

27-vuotias kanadalainen nähtiin jäällä ennen Lightningin aamuharjoituksia, joten matkaa on vielä, mutta henkisellä tasolla helpotus oli varmasti melkoinen sekä Stamkosille itselleen että muulle joukkueelle. Ainakin, mikäli tulostaulusta on pääteltävissä jotain, sillä joukkue kaatoi heti kolmen ottelun voittoputkessa olleen Edmonton Oilersin lukemin 3-1.

Lightning tiedotti Stamkosin loukkaannuttua tämän olevan sivussa vähintään neljä kuukautta, mutta mahdollisesti jopa enemmän. Nyt kalenterista on ruksattuna hieman yli kolme kuukautta, joten paluu neljän kuukauden poissaolojakson kohdalla on enemmän kuin mahdollista.

Toinen juttu on taas se, että onko paluussa kuluvan kauden aikana mitään järkeä. Se on täysin kiinni Stamkosin joukkuekavereista, joiden täytyisi pitää ennen kapteeninsa paluuta joukkueen pudotuspeliunelmat elossa.

Mikäli Stamkos pääsee vielä pelaamaan kuluvalla kaudella, lienee hän suurella todennäköisyydellä ainoa pelaaja, joka voi uhata Sidney Crosbya liigan tehokkaimpana pelaajana.

Tietenkään kyse ei ole kokonaispistesaldosta, mutta yhtä tärkeästä ottelukohtaisesta pistekeskiarvosta. Crosbyn pistekeskiarvo nimittäin on 1.25, kun taas Stamkosin on 1.18. Koska Stamkosilla on vyöllä vain 17 ottelua, on kanadalaiskollegan ohittaminen enemmän kuin mahdollista.

Samalla Stamkosin ottelukohtainen pistekeskiarvo kertoo myös siitä, miten hyvää kautta hän oli pelaamassa.