Jaromir Jagr rakastaa jääkiekkoa ylitse kaiken. Hänelle jääkiekko on elämä, sillä ei hän muuten pelaisi NHL:ssä lähes 45 vuoden iässä.

Kun 15. helmikuuta koittaa, Jaromir Jagr täyttää 45 vuotta. Hän on NHL:n historian viidenneksi vanhin pelaaja. Edellä ovat ainoastaan Gordie Howe, Chris Chelios sekä maalivahdit Maurice Roberts ja Johnny Bower.

Jagr on jo pitkään puhkunut haluja pelata 50-vuotiaaksi ja itse asiassa aiemmin tässä kuussa hän lisäsi haaveisiinsa vielä viisi vuotta lisää.

Mutta mistä tällainen poikkeuksellisuus sitten kumpuaa? Aivan oikein, ylitsepääsemättömästä rakkaudesta lajiin ja se huokuu Jagrin jokaisesta kommentista sekä siitä uhrautumisesta, jonka hän on jääkiekon eteen tehnyt. Tshekki-ikoni on esimerkiksi tietoisesti uhrannut perhe-elämän jääkiekolle; toisin sanoen, hänellä ei ole perhettä.

Jagr antoikin kaikkein valaisevimman haastattelun mediajätti Sportsnetille. Ensiksi hän kuvaili rakkauttaan peliin nimeltä jääkiekko, vertaili työnsä helppoutta muihin ammatteihin, kuten vaikka maanviljelijään, ja ylipäätään ylisti sitä, miten kivaa on pelata jääkiekkoa. Lopulta hän kaivautui kuitenkin hieman syvemmälle.

– Mielestäni tärkeä asia on se, etten tiedä miten pitkään tulen elämään. Haluan kuitenkin lopettamiseni ja kuolemani välisen aikajakson olevan lyhin (pätkä elämästäni). Se aika ei tule olemaan kovinkaan innostavaa.

– Aion pelata niin pitkään kuin vain pystyn. Jos pystyn pelaamaan kuolemaani saakka, niin sitten teen niin. Mitä muuta minä tekisin? Täytyyhän sinun pitää itsestäsi huolta lopettamisesi jälkeenkin, sillä ainakaan minä en halua näyttää lihavalta ja rumalta.

Nopeuden puute – ei taakka, vaan ase

Jaromir Jagr on pelannut kuluvalla kaudella toistaiseksi 47 ottelua. Hän on tehnyt niissä tehot 8+20 ja kyykyttää edelleen monia nuorukaisia. Mutta mikä on tehnyt sen mahdolliseksi, että hän pärjää edelleen yli puolta nuorempien kaverien vauhdissa?

– Minun etuni on se, etten ajattele pelini olleen koskaan kiinni nopeudesta. Kun tulet vanhemmaksi, menetät nopeutesi. Minun pelini ei ole koskaan perustunut nopeuteen.

Todennäköisesti Jagr tulee kipuamaan kaikkien aikojen vanhimpien pelaajien listalla vielä ylöspäin. Neljäntenä oleva Bower on enää vähä reippaan 50 päivän päässä ja listakolmosena olevaan Robertsiin on matkaa hyvin tarkalleen vuoden verran.

Kolmoseksi kipuaminen on siis hyvinkin potentiaalinen skenaario, sillä vaikka Panthers ei syystä tai toisesta enää tekisikään jatkosopimusta Jagrille, löytyy noin 40-50 tehopisteen kaverille aina ottaja. Iästä riippumatta.