Donald Trump nousee tänään virallisesti Yhdysvaltojen 45. presidentiksi, joten on enemmän kuin aiheellista kertoa miehen lyhyestä ja vähäisestä historiasta jääkiekon parissa.

Se rajoittuu käytännössä siihen, että hän on ollut muutaman kerran halukas ostamaan itselleen NHL-seuran: New York Islandersin 1990-luvun alkupuolella ja Florida Panthersin 2000-luvun taitteessa.

Yhdistäviä tekijöitä molempien joukkueiden suhteen on Hockey Hall of Fameenkin valittu Bill Torrey, joka työskenteli molemmissa seuroissa Trumpin kiinnostuksen aikoihin. Hän kertoi Trumpin Panthers-innostuksesta Miami Heraldille.

”En usko, että heillä oli kovinkaan suurta mielenkiintoa”

Panthersin silloinen omistaja Wayne Huizenga päätti myydä organisaation vuonna 1999, kun seura oli tuolloin ”kuumaa kamaa”. Trump, jonka ainoa kokemus urheilujoukkueista oli amerikkalaista jalkapalloa pelannut USFL-joukkue New Jersey Generals, kiinnostui seuran ostamisesta.

– Kiinnostuneiden joukossa oli myös Trumpin organisaatio. Donald oli omistanut amerikkalaista jalkapalloa pelanneen USFL-joukkueen, ja hänen veljensä oli meidän yksi ensimmäisiä kausikortin haltijoita, kun aloitimme toimintamme Long Islandilla (New York Islanders), Torrey kertoi Miami Heraldille.

– En usko, että heillä oli kovinkaan suurta mielenkiintoa Panthersia kohtaan, mutta ainakin he laittoivat asian tiimoilta kyselyä.

Huizengan hintapyyntö tässä vaiheessa oli 175 miljoonaa dollaria, mikä myös piti sisällään Coral Springsissä sijaitsevan jäähallin, joka toimii yhä tänäkin päivän Panthersin harjoituskaukalona. Ehtona oli, että seuraa ei myytäisi Etelä-Floridan ulkopuolelle.

– Haastattelin ulkopuolisiakin osapuolia, mutta Waynella ei ollut aikomusta myydä seuraa Etelä-Floridan ulkopuolelle. Trumpin väki oli kiinnostunut, mutta hekin tiesivät, että halusimme mukaan paikallisen kaverin.

Ympyrä sulkeutunut

Lopulta, 6. kesäkuuta 2001, seura tiedotti, että se oli myyty 101 miljoonalla dollarilla Alan Cohenille, Bernie Koserille ja Mike Maroonille. Panthers pysyi kolmikon hallussa lopulta 12 vuoden ajan, kunnes se myytiin eteenpäin.

Tällä kertaa kuvioihin astui mukaan astuivat newyorkilainen miljardööri Vincent Viola sekä Doug Cifu, jotka ostivat seuran noin 180 miljoonalla dollarilla.

Hauska fakta on se, että Viola on Trumpin valinta Yhdysvaltojen uudeksi puolustusministeriksi, joten ympyrä on ainakin omalla tavallaan sulkeutunut.