© Kuva: Getty Images

Kommentti: Red Wingsin laahustaminen tekee organisaatiolle hyvää – katastrofikausi paras mahdollinen vaihtoehto

Detroit Red Wings. Tuo NHL:n monivuotinen malliorganisaatio, joka on edennyt jokaisiin pudotuspeleihin keväästä 1991 lähtien. Oli kyse sitten mistä lajista tai mistä liigasta, on kyseinen temppu uskomattoman kova.

Kovan putkensa aikana se on voittanut Stanley Cupin vuosina 1997,1998, 2002 sekä 2008, joten menestystäkin on tullut.

Red Wingsin parhaat päivät on jo takanapäin, mutta se on onnistunut tästäkin huolimatta pitämään kovan putkensa päällä. Nihkeästi, mutta silti. Esimerkiksi viime keväänä se nousi pudotuspeleihin mukaan kovan takamatkan päästä, mutta tästä suurin kiitos meni Boston Bruinsin uskomattomalle sulamiselle.

Putken ylläpitäminen onkin antanut punasiipien tekemisestä viime vuosien aikana virheellisen kuvan. Vaikuttaa ikäänkuin siltä, että sen ainoa pyrkimys on todella ollut ainoastaan putken jatkaminen, eikä niinkään varsinainen menestyminen.

GM Ken Hollandin ratkaisut ovat tästä loistava esimerkki. Mies ei ole uskaltanut tehdä suuria siirtoja, vaan tyytynyt pienempiin, niin sanottuihin ”varmoihin tekoihin”. Hän on pestannut riveihinsä veteraaneja, jotka ovat toki ok-tason pelaajia, mutta mitään sen suurempaa ei ole näkynyt.

Jälleenrakennus valmis alkamaan?

Niin hölmöltä kuin se kuulostaakin, parasta mitä Red Wings -fanit voivat tällä hetkellä toivoa, on totaalinen katastrofi. Siis pudotuspeleistä poisjäänti ja NHL:n hännille sijoittuminen.

Se tarkoittaisi aivan ensimmäisenä sitä, että joukkue pääsisi varaamaan ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin pienellä numerolla, mikä saattaa johtaa kovan lupauksen saamiseen. Toki Red Wings on haalinut tällaisia myös suurilla numeroilla, mutta todennäköisyydet uuden tällaisen löytämiseen olisivat huomattavasti suuremmat.

Toisekseen katastrofi pakottaisi Hollandin vihdoin toimimaan. Se saattaisi kenties johtaa jopa siihen, että seurajohto katsoo parhaaksi palkata organisaatioon uuden GM:n, mikä ei sekään olisi huono vaihtoehto.

Red Wings on nimittäin tällä hetkellä yksi NHL:n konservatiivisimmista joukkueista. Tarkoitan tällä sitä, että seura pelkää tehdä kovia ja innovatiivisia ratkaisuita, sillä se tykkää luottaa vanhaan, tuttuun ja turvalliseen.

Paras skenaario olisi se, että Holland (tai joku muu GM) aloittaisi seurassa vihdoin kauan kaivatun jälleenrakentamisen. Pohja on jo olemassa, sillä esimerkiksi Dylan Larkinista on lupa odottaa kovaa tulevaisuuden tekijää.

Larkin ei kuitenkaan yksistään riitä, sillä ryhmä on räjäytettävä todella käsiin. Nimittäin tällä hetkellä Red Wingsillä ei ole kuin yksi suunta, ja tämä on alaspäin.