Pohjois-Amerikasta putosi todellinen uutispommi, koskettaen Kalifornian osavaltion lainsäädäntöä. Kaikessa yksinkertaisuudessaan usealla supertähdellä on oikeus purkaa sopimuksensa.

Mikäli esimerkiksi Anze Kopitar, Drew Doughty, Corey Perry, Ryan Getzlaf, Logan Couture ja/tai Joe Pavelski tuntee olonsa tällä hetkellä kyllästyneeksi nykyisessä seurassaan, on heillä oikeus purkaa sopimuksensa nyt ja tässä.

Kyllä, luit oikein. Jokainen heistä voisi halutessaan vaihtaa maisemaa.

Kaliforniassa on nimittäin laki, joka kuuluu kaikessa yksinkertaisuudessaan näin:

”Pykälä 2855 rajoittaa kaikki henkilökohtaiset työsopimukset maksimissaan seitsemään vuoteen. Mikäli siis yksilö allekirjoittaa Kaliforniassa esimerkiksi kahdeksan vuoden mittaisen sopimuksen, on hän seitsemännen seurassa viettämänsä vuoden jälkeen vapaa joko kunnioittamaan sopimustaan tai hakemaan itselleen uuden työpaikan.”

Otetaan siis vielä esiin vaatimukset, joiden täytyy täyttyä, että pelaaja voi halutessaan hyödyntää kyseistä lakipykälää:

  • Pelaajan on täytynyt olla kyseisen kalifornialaisseuran palkkalistoilla vähintään seitsemän vuotta
  • Sopimusvuosiksi lasketaan myös AHL:ssä tai ECHL:ssä pelatut vuodet

Tässä kaikki huomionarvoiset pelaajat, joilla on seitsemän vuotta täynnä:

Anaheim Ducks

Ryan Getzlaf
Corey Perry

Los Angeles Kings

Dustin Brown
Drew Doughty
Anze Kopitar
Alec Martinez
Jake Muzzin
Jonathan Quick

San Jose Sharks

Logan Couture
Patrick Marleau
Joe Pavelski
Joe Thornton
Marc-Edouard Vlasic

Kovinkaan todennäköisesti heistä kukaan ei ole todellisuudessa valmis lähtemään seurastaan, koska sitä tuskin katsottaisiin hyvällä missään päin NHL:ää. Mahdollista se kuitenkin on, ja mikäli pelaaja kokee esimerkiksi olevansa täydellisessä umpikujassa nykyisessä seurassaan, saattaa hän painaakin kaasupolkimen pohjaan ja lähteä uusille urille.

Yhtenä esimerkkinä esille voidaan nostaa Los Angeles Kingsin Dustin Brown, joka on alisuorittanut pahasti pari viime kautta ja häneltä riisuttiin kapteenin C-kirjain rintapielestä viime kauden jälkeen. Ei siis olisi mikään täydellinen järkytys, jos esimerkiksi Brownin kaltainen pelaaja purkaisi sopimuksen, joskin kuluvalla kaudella hän on noussut jälleen lähemmäksi tasoaan.

Asiasta kertoi alun perin Fangraphs-sivusto, joka on erikoistunut baseballiin. SB Nation puolestaan julkaisi oman artikkelinsa jääkiekon tiimoilta.