Kun katsotaan piste- tai maalipörssiä, on Patrik Laine jo NHL-pelaajien aatelia. Yksi tilasto erottaa 18-vuotiaan suomalaisen vielä liigan suurimmista tähdistä, ja muutama muu tilasto pistää miettimään, onko Laineen alkukaudessa ollut kuinka paljon satunnaisuutta mukana.

Helmikuusta 2015 alkaen Corsi-tilastot ovat löytyneet liigan yleisesti saatavilla olevasta tietokannasta. Corsi-lukeman idea on antaa pelaajan toiminnasta tasaviisikoin mahdollisimman tarkka kuva, eli vielä tarkempi selonteko pelaajan kokonaisvaltaisesta hyödystä joukkueelleen kuin mitä plusmiinustilasto antaa.

Tehtyjen ja päästettyjen maalien lisäksi Corsi-tilastoon lasketaan mukaan pelaajan koko kentällisen laukaisuyritykset vastustajien kentällisten laukaisuyrityksiä vastaan. Mukana ovat myös ohi menneet ja kenttäpelaajien blokkaamat laukaukset. Corsi-lukema muodostuu vastustajien välisten lukemien erotuksesta.

Corsi-menetelmän ohella pelaajia arvioidaan monilla muillakin mittareilla – ja kaikki lukemat eivät ole Laineen kannalta pelkästään mairittelevia.

talks to the media during a press conference for the 2016 NHL Draft Top Prospects prior to Game Four of the 2016 NHL Stanley Cup Final at SAP Center on June 6, 2016 in San Jose, California.
Patrik Laine joutui median piirittämäksi jo kauden alla – ja kauden mittaan toimittajien määrä on vain lisääntynyt. Alkukauden tahti on ollut niin hurja. Kuva: Getty Images

LAINE löytyy tätä kirjoitettaessa maalipörssin kärjestä ja pistepörssin kärkiporukasta. Laineen plusmiinuslukemakin näyttää hyvältä (+2), mutta laukaisuhallintatilastot menevät Laineella pakkaselle.

Ja siinä on suuri ero liigan muihin tähtiin verrattaessa.

Vertailun vuoksi muut tähdet, kuten esimerkiksi Alex Ovechkin (-1), Connor McDavid (+5), Jakub Voracek (+40) sekä Sidney Crosby (+33), ovat ainakin toistaiseksi varustettu selkeästi paremmilla Corsi-lukemilla (luvut sulkeissa) kuin Laine. Laineen nykyiset ketjukaverit Nikolaj Ehlers (+39) ja Mark Scheifele (+23) ovat niin ikään selvästi suomalaisen edellä.

Laineen Corsi-lukema on -25, ja se on Winnipeg Jetsin koko joukkueesta toiseksi heikoin. Vaikka Corsi-lukema ei sekään ole täydellinen mittari, näyttää se ainakin sen, missä päässä pelin painopiste on ollut pelaajan ollessa jäällä. Corsi antaa infon kentällisen tai yksilön kiekonhallinnasta.

CORSI-menetelmän vaihtoehto, Fenwick-tilastointi, joka ei ota huomioon blokattuja laukauksia, näyttää Laineelle -28. Tuon Laineen tuloksen korrelaatio huippupelaajiin on samanlainen kuin Corsi-tilastoissa. Fenwickin ero Corsiin on se, että siinä keskiöön nousevat maalintekopaikat.

Laineen PDO-tilasto eli SPSV% on 103,3%. Tämän tilaston ajatuksena on sulkea vieläkin enemmän satunnaisuutta pois ynnäämällä maalivahtien torjuntaprosentti ja laukausten onnistumisprosentti viisi vastaan viisi pelissä. Yleisesti ajatellaan, että kaikki yli 102-ylitykset kertovat siitä, että pelaaja suorittaa satunnaisen hyvin eli toisin sanoen onnekkaasti.

Anekdoottina kerrottakoon sekin, että tähän mennessä Laine on muuten ampunut yhtä usein ohi maalista kuin tehnyt maalin. Ja Laineen SPSV% on korkeampi kuin kenellekään toisella suomalaisella NHL-pelaajalla tällä kaudella.

DETROIT, MI - NOVEMBER 04: Patrik Laine #29 of the Winnipeg Jets celebrates his first period goal with teammates while playing the Detroit Red Wings at Joe Louis Arena on November 4, 2016 in Detroit, Michigan. (Photo by Gregory Shamus/Getty Images)
Tämä kuva on tullut tutuksi kauden mittaan. Laine juhlii taas yhtä osumaansa. Kuva: Getty Images

LAINE on paukuttanut 15 otteluun 11 maalia. Moni analyytikko, kuten TSN:n Scott Cullen, odotti Laineen yltävän koko kauden aikana huomattavasti vähäisempiin maalimääriin. Cullenin ennakointi Laineen kaudesta kuului syksyllä vielä näin: 21 osumaa 75 otteluun.

Laine on tehnyt maalinsa huimalla prosentilla – keskimäärin noin yksi neljästä laukauksesta on uponnut verkon perukoille. Kun Laine teki viimeisimmän hattutemppunsa Dallas Starsia vastaan, sytytti kolme neljästä laukauksesta punalampun.

– Kyllähän sitä varmaan onnekaskin on ollut, mutta nähdäkseni onni on ansaittava, Laine itse sanoi, fiksu kun on, Winnipeg Jetsin Twitter-haastattelussa.

LAINE on tällä hetkellä jopa 60 maalin vauhdissa. Haamurajojen rikkominen edellyttäisi sitä, että Laineen osumaprosentti säilyisi yhtä korkealla. Kaikki on tietysti mahdollista, mutta maalinteko alkaa olla tuolla prosenttiyksiköllä epätodennäköistä pitkällä aikavälillä.

Tilastoniilo sanoisi siis, että Laine on ollut onnekas. Toisaalta tilastojen ulkopuolelta voisi sanoa, että ”onni
on ansaittava”, kuten Lainekin sen muotoili. Ja Laine pystyy vielä parantamaan. Vaikka Laine ei pystyisi pitämään maalinteon tehokuutta vastaavissa lukemissa, voivat toisaalta maalintekopaikat lisääntyä vielä nykyisestä.

Tilastot siis kertovat, että Laine itse asiassa voi olla jatkossa vieläkin parempi kuin mitä nyt. Ja se pistää miettimään.

Kuinka hyvä Laine voi parhaimmillaan olla?

Tilastoja Patrik Laineesta

Ottelut: 15
Maalit: 11
Syötöt: 5
Corsi-lukema: -25
Fenwick-lukema: -28
SPSV%: 1033
Laineen kaikki laukaukset: 45 (toim. huom. ranteella 22 kutia)

Lähteet: NHL.comin tilastot (tarkistettu perjantaina päivällä)