Niinhän sitä sanotaan, että asian todellisen arvon tajuaa vasta sen menetettyään.

Nashville Predatorsin kohdalla tuo menetetty asia on ollut Shea Weber. Vielä paljon puhuttaneen vaihtokaupan, jossa siis Weber suuntasi Montrealiin ja Tennesseehen saapui PK Subban, tapahtuessa tilanne vaikutti niin sanotulta win-win-tilanteelta.

Vaan tällä hetkellä tilanne ei siltä vaikuta.

Toki tässä täytyy taas jälleen kerran muistaa, että kausi on ehtinyt vanhentua molempien joukkueiden osalta vasta neljän ottelun verran, mutta asia voidaan nostaa framille, koska molempien seurojen kohdalla muutos on ollut radikaali.

Joukkuetilastot kertovat totuuden…

Ala-asteen matematiikan tunneilta erityisen hyvin mieleen on jäänyt termi ”suu auki suurempaan”. Tässä kohtaa se suu on selkeästi ammollaan Weberin suuntaan.

Asiaa voidaan aivan ensialkuun tarkastella sarjataulukon osalta. Siinä, missä Montreal Canadiens oli viime kaudella yksi NHL:n heikoimmista joukkueista, majailee se nyt Atlantin divisioonan piikkipaikalla. Nashville Predatorsin kohdalla tilanne on ollut puolestaan päinvastainen: viime vuoden kärkisijat ovat vaihtuneet Keskisen divisioonan jumbosijaan.

Erityisen huolestuttava tilanne on ollut kuitenkin kaukalon puolella. Predators puolusti viime kaudella niin vahvasti, että se antoi kaikista joukkueista vähiten vastustajille laukauksia, tarkalleen ottaen 27,3 ottelua kohden. Nyt lukema on 32,8 ja laukaukset tulevat kaiken lisäksi vaarallisemmilta paikoilta.

Ja sama sääntö pätee myös päästetyissä maaleissa: viime kaudella Predators antautui keskiarvolta ottelua kohden 2.60 kertaa, kun tällä kaudella verkko on heilunut keskiarvolla 3.50. Lisäksi petopaidat ovat myös tehneet vähemmän maaleja, vaikka juuri tämän tilaston uskottiin Subbanin myötä muuttuvan.

Kiitos Pekka Rinteen, tappiolukemat etenkin kahdessa viime ottelussa ovat pysyneet siedettävinä.

..ja henkilökohtaiset tilastot vahvistavat sen

Ja entäpä sitten ne kaksikon henkilökohtaiset tilastot? Sekä Weberillä että Subbanilla on neljästä pelatusta ottelusta kasassa suunnilleen samat tehot, sillä ensimmäisenä mainitun pisteet ovat 1+3 ja jälkimmäisenä mainitun 2+1

Sen sijaan tehotilastossa ero on valtaisa – se on itse asiassa niinkin iso kuin 10 maalia. Weberin lukema on +6, Subbanin -4. Tämä on siis tasaviisikoin pelattaessa.

Onkin karu tosiasia, ettei Subban ole onnistunut tekemään vielä ainoatakaan tehopistettä tasaviisikoin pelattaessa.

Tässä kohtaa on turha vetää vielä sen suurempia linjauksia sen suhteen, että miten tämä vaihtokauppa tulee näyttämään isommalla otannalla. On kuitenkin äärimmäisen vaikea nähdä, että Canadiensia voisi kutsua missään vaiheessa häviäjäksi, ellei sitten puhuta pelaajien iästä.

Ja, jos nyt joku haluaa tässä kohtaa vielä jotain ylimääräistä vakuuttelua, niin katsokaa Roman Josin pelaamista tällä kaudella Subbanin rinnalla ja verratkaa sitä viime kauden yhteistyöhön Weberin kanssa.

Tällä hetkellä tilanne on siis hyvinkin selkeästi seuraava: Weber > Subban.