Eilen kolmen vuoden mittaisen tulokassopimuksen Dallas Starsin kanssa solminut Miro Heiskanen kerää ylistystä Texasissa. Puolustajalupausta pidetään jo nyt joukkueensa parhaimpana prospektina.

17-vuotias espoolainen on Starsin korkein varaus sitten vuoden 1988 varaustilaisuudessa ensimmäisenä huudetun Mike Modanon. Tuolloin Dallas Stars tunnettiin vielä nimellä Minnesota North Stars. Alhainen varausnumero tuo siis mukanaan melkoiset hurjat odotukset.

– Me uskomme hänen olevan eliittitason lahjakkuus, Starsin apulais-GM Scott White kommentoi joukkueen kehitysleirillä.

– Emme ole varanneet top-3:ssa aiemmin minun aikanani, joten me emme ole saaneet varaustilaisuuksissa näin haluttua pelaajaa.

Sportsday-lehden toimittaja Mike Heika uskoo Heiskasen olevan jo 4-5 vuoden kuluttua Starsin ykköspuolustaja ja tulisi pitämään tuota valtikkaa itsellään seuraavan kymmenen vuoden ajan. Heiskasella on potentiaalia franchise-tason pelaajaksi ja se on jännittävää joukkueelle, joka on löytänyt suurimmat tähtensä viidenneltä kierrokselta.

– Hän on mahtava nuori pelaaja ja meidän tehtävämme on auttaa häntä kehittymään, joukkueen neuvonantaja Les Jackson, joka on nähnyt muun muassa Modanon kehityspolun, kertoi.

– Kuten kaikkien pelaajien kanssa, sinun täytyy olla kärsivällinen ja antaa neuvoja.

Heiskasen tilanne on kuitenkin hieman erilainen varausnumeron tuomien odotuksien vuoksi. Jackson kuitenkin pitää kaikkia pelaajia samassa arvossa, sillä pelaajat eivät itse päätä varausvuorojaan.

– Pidän ensimmäisen kierroksen varauksia samankaltaisina kuin 5. tai 6. kierroksen varauksia, sillä he ovat nuoria eivätkä ole pyytäneet tulla varatuksi niin korkealla, Jackson sanoi.

– Mutta maailma ei ajattele sillä tavalla, joten pelaajien tulee osata käsitellä odotuksia.

Heiskanen pitää itseään valmiina. Hän halusi tulla varatuksi korkealla ja uskoo pystyvänsä pelaamaan NHL:ssä tulevalla kaudella.

– On todella mukavaa tulla varatuksi kolmantena, se on uskomaton fiilis, HIFK:n kasvatti kertoi.

– Nyt minun täytyy tehdä kovasti töitä, jotta pääsen NHL:ään niin nopeasti kuin mahdollista. Uskon pystyväni siihen jos kaikki sujuu hyvin.

185-senttinen ja 78-kiloinen Heiskanen tulee saamaan mahdollisuuden päästä NHL-rosteriin, mutta todennäköisyys sille on vähäinen. Koska Starsilla on tällä hetkellä yhdeksän puolustajaa, Heiskasen kehityksen kannalta parasta lienee pysyä ainakin yhden kauden ajan HIFK:n riveissä.

– Hän on todella hyvä pelaaja, GM Jim Nill sanoi.

– Miro on hyvin järkevä pelaaja ja on pelannut jo miehiä vastaan. Hänen otteensa määrittelevät missä hän tulee pelaamaan, mutta emme aio kiirehtiä hänen suhteen.

Houkutus kiirehtimiseen on olemassa, mutta Nill on kärsivällisyyden puolestapuhuja. Hänen mukaansa Heiskasen on oltava todella uskomaton pelaaja päästäkseen NHL-rosteriin.

Starsin koko puolustajakatras on nuori ja erittäin lupaava – puolustuspäässä luutivat maanmiehet Esa Lindell ja Julius Honka sekä John Klingberg, Stephen Johns ja Jamie Oleksiak, joista vanhimmat ovat vasta 25-vuotiaita.