Ville Pokan jatkosta Chicago Blackhawks -organisaatiossa kuultiin jo viime viikolla huhuja ja nyt ne huhut konkretisoituivat jatkosopimuksen merkeissä.

23-vuotiaasta suomalaispuolustajasta olisi tullut tämän viikon lauantaina, vapaiden pelaajamarkkinoiden käynnistyessä 1. heinäkuuta, rajoitettu vapaa agentti. Hän kuitenkin allekirjoitti Blackhawksin kanssa vuoden mittaisen jatkosopimuksen, joka on valitettavasti edelleen kaksisuuntainen.

Monet suomalaiset ovat toivoneet, että Pokka vaihtaisi seuraa, sillä hän on kiekkoillut samassa organisaatiossa kaudesta 2014-15 alkaen, mutta ei ole edelleenkään pelannut ainoatakaan ottelua.

Pokka onkin viettänyt koko taalakaukaloissa viettämänsä ajan AHL-seura Rockford IceHogsissa, pelaten siellä kolmen kauden aikana 220 runkosarjaottelua ja tehden niissä tehot 24+81=105.

Nuori suomalainen varattiin vuonna 2012 NHL:ään, toisella varauskierroksella, New York Islandersin toimesta, mutta hän ei ehtinyt pelaamaan seurassa – ei edes AHL:ssä – otteluakaan, kun hänet kaupattiin Nick Leddyn ympärille rakennetussa vaihtokaupassa Chicagoon.

Toimittajan sana:

Vaikka siis moni onkin toivonut Pokan kohdalla maisemanvaihtoa, ja sitä kautta parempia mahdollisuuksia murtautua NHL:n puolelle, saattaa tämä jatkosopimus olla nimenomaan täysin oikea päätös suomalaisen kannalta.

Chicago Blackhawksin alakerta on nimittäin jo nyt mennyt isoilta osin uusiksi, sillä Niklas Hjalmarsson kaupattiin Arizona Coyotesiin, Trevor van Riemsdyk päätyi Vegasin välipysäkin kautta Carolina Hurricanesiin ja sekä Brian Campbellin että Johnny Oduyan odotetaan jäävän ilman jatkosopimustarjouksia.

Kun taas sisään on tullut Hjalmarsson-kaupan yhteydessä ainoastaan Connor Murphy, joka tosin kivunnee välittömästi Blackhawksin alakerrassa Top 4:ään, on Pokalle oikeasti toden teolla väylä auki NHL:n puolelle, myös Chicagossa.

Tällä hetkellä oikeastaan varmoja nimiä Blackhawksin alakertaan ovat Murphyn lisäksi vain Duncan Keith ja Brent Seabrook.

Toisin sanoen Pokka tulee taistelemaan kahdesta jäljellä olevasta paikasta yhdessä Gustav Forslingin, Michal Kempnyn, Jan Ruttan sekä Michal Rozsivalin kanssa.

Kaiken lisäksi tietä siloittaa ainakin joissain määrin se, että 38-vuotias Rozsival kykeni viime kaudella pelaamaan loukkaantumisten vuoksi ainoastaan 22 ottelua ja ylipäätään hänen pelaamistaan ovat viime vuosina rajoittaneet poissaolot.

Toki on aina mahdollista, että illinoislaisseuran GM:nä toimiva Stan Bowman vahvistaa joukkojaan vapaiden pelaajamarkkinoiden kautta, mutta joka tapauksessa Pokalla on nyt elämänsä tilaisuus pelata vihdoin ja viimein se ensimmäinen NHL-ottelunsa sekä vakiinnuttaa paikkansa maailman kovimmassa kiekkoliigassa.