Kesän 2012 varaustilaisuus toi NHL:ään tukun hyviä pelaajia, mutta todellinen kärki ja todelliset tähdet ovat loistaneet viimeisen viiden vuoden aikana poissaolollaan.

Jos asiaa katsotaan puhtaasti ykkösvarauksen perusteella, oli se heikoin miesmuistiin. Ykkösenä mennyt Nail Yakupov ei nimittäin koskaan noussut edes lähelle odotuksien luomaa tasoa.

Toki miehellä on ikää vasta 23 vuotta, mutta tähän mennessä venäläislaiturin ura on sukeltanut yhä syvemmälle kausi kaudelta. Esimerkiksi viime sesongin aikana Yakupov iski pelaamissaan 40 runkosarjaottelussa tehot 3+6.

Toki nuorukainen pelasi viime kaudella NHL-uransa ylivoimaisesti vähiten, vain 10:39 minuuttia ottelua kohden.

Yakupov kaupattiin viime vuoden lokakuussa Edmonton Oilersista St. Louis Bluesiin, minkä toivottiin tuovan entisen huippulupauksen uraan uutta virtaa. Toisin kävi, ja nyt kun miehen sopimus on katkolla, ei Blues ole halukas jatkamaan hänen pahviaan.

Tämä siitäkin huolimatta, että Yakupov on RFA, eli rajoitettu vapaa agentti. Tämä tarkoittaa suurta etulyöntiasemaa sopimusneuvotteluihin. Mutta koska Blues päätti jättää tilaisuuden käyttämättä, tulee venäläisestä rajoittamaton vapaa agentti (UFA) 1. heinäkuuta.

Paluu takaisin kotimaahan?

Kun Yakupovilla oli edessään ensimmäinen kausi NHL:ssä, vietettiin taalakaukaloissa työsulkua. Siksi venäläinen pelasi sesongin ensimmäiset ottelut KHL-seura Neftekhimik Nizhnekamskin riveissä. Tuolloin mies iski 22 otteluun tehot 9+9.

KHL:stä kantautui myös Yakupoville kuuluvia uutisia vasta viime toukokuussa, kun CSKA Moskova kauppasi hänen pelaajaoikeutensa SKA Pietarille.

Saattaa siis hyvinkin olla mahdollista, että NHL:ssä pahasti flopannut Yakupov olisi seuraavaksi matkalla takaisin kotimaahansa, esimerkiksi paikkaamaan Vegas Golden Knightsiin SKA:sta lähtenyttä Vadim Shipachevia.