Nashville Predatorsille mennyt viikko oli raskas, sillä tennesseeläisnippua ei olla koskaan tunnettu maalintekotehokkuudestaan ja viime torstaina se menetti maalitykkinsä Vegasiin.

Tuo maalitykki oli luonnollisesti James Neal. 29-vuotias yhdysvaltalaishyökkääjä ehti pelata Predators-paidassa kolme kautta – kaikki varakapteenina – ja sinä aikana hän naulasi 219 runkosarjaotteluun 77 täysosumaa ja ylipäätään 136 tehopistettä.

Hän sijoittuikin jokaisella kaudellaan Predatorsin sisäisessä maalipörssissä vähintään kolmen joukkoon.

Predatorsin GM:nä toimiva David Poile olikin Vegasin laajennusdraftin suhteen lähes tekemättömässä paikassa, sillä joukkueen oli pakko suojata neljä puolustajaan, mikä tarkoitti sitä, että Stanley Cup -finaaleihin pudotuspeleissä edennyt seura pystyi suojaamaan ainoastaan neljä hyökkääjää.

Koska Neal oli sieltä kokeneemmasta päästä, ja muut suojatut hyökkääjät häntä selvästi nuorempia, oli päätös jättää yhdysvaltalainen suojaamatta ainoa oikea ratkaisu.

NHL:n varaustilaisuus, joka siis käytiin päättyneenä viikonloppuna, toi kuitenkin melkoisen määrän helpotusta Predatorsin tuskaan. He nimittäin pääsivät kutsumaan lavalle suomalaishyökkääjä Eeli Tolvasen, jonka ei kaiken järjen mukaan pitänyt olla enää tässä vaiheessa vapaana, sillä hänen ennakoitiin menevän sijoilla 11-24.

Jotain tilanteesta kertoikin Tolvasen syvä huokaus ja ilme, kun hänet varattiin kuin varattiinkin 1. kierroksella, vaikkakin toiseksi viimeisenä pelaajana.

Ja huokaus kuului varmasti myös Nashville Predatorsin pöydästä, kun tuli heidän vuoronsa: he olivat saaneet maalintekijän.

He eivät saaneet suoraa korvaajaa Nealille – siis sellaista, joka voisi ottaa välittömästi hänen paikkansa – mutta he saivat pidemmän tähtäimen suunnitelman ja kenties vastauksen maalintekoon vuosiksi, jopa vuosikymmeniksi, eteenpäin.

Tolvanen nimittäin on puhdas sniper.

Hänen laukauksensa on erittäin kova, erittäin tarkka ja se lähtee äärimmäisen pienestä tilasta. Eikä Tolvanen epäröi käyttää laukaustaan, vaan hän hakeutuu hyökkäyspäässä aina tyhjään tilaan, hyödyntääkseen suurinta vahvuuttaan. Kaiken lisäksi hän on erittäin nopea luistelija, mikä mahdollistaa maalien naulaamisen myös nopeista ja suorista vastahyökkäyksistä.

Kaiken oleellisen hänen maalintekotaidoistaan kertookin se, että hän viimeisteli USHL:ssä viime kaudella 52 runkosarjaotteluun upeat 30 täysosumaa.

Tolvasesta voidaan siis eittämättä puhua tämän kesän NHL:n varaustilaisuuteen suurimpana suomalaisryöstönä, mutta samaan aikaan hän on sitä myös koko maailmanlaajuisessa mittakaavassa – ei siis pelkästään suomalaispelureiden osalta.

Joidenkin NHL-seurojen mukaan Tolvanen putosi yllättävän alas syystä, että hän oli jättänyt NHL Draft Combinen yhteydessä antamissaan haastatteluissa hieman ylimielisen kuvan itsestään.

Tiedä sitten pitääkö se paikkansa, mutta vaikka pitäisi, niin se on ominaisuus, joka ei välttämättä ole niin kovinkaan huono asia, kun puhutaan maalintekijästä.

Mitä tapahtui NHL Draftissa? KAIKKI TÄÄLTÄ.