NHL:n historia tuntee 34 suomalaispelaajaa, jotka on varattu maailman kovimpaan kiekkoliigaan ensimmäisellä kierroksella.

Jokainen muistaa viime kesän NHL Draftin, kun ensimmäisellä kierroksella huudettiin peräti neljä suomalaispelaajaa. Itse asiassa kyseessä saattoi olla tietyssä mielessä se kaikkien aikojen kovin suomalaisdraft, sillä Patrik Laine varattiin numerolla kaksi, Jesse Puljujärvi numerolla neljä ja Olli Juolevi numerolla viisi.

Top 5:ssä oli siis peräti kolme suomalaispelaajaa ja heidän lisäkseen Florida Panthers veti numerolla 23 todellisen yllätyskortin – mitä todennäköisimmin varsin onnistuneen sellaisen – kun seura varasi Henrik Borgströmin, joka edellisenä vuonna ei ollut kelvannut kenellekään.

Mutta minä vuonna NHL:ään sitten on varattu kaikkein eniten suomalaispelaajia, siis ensimmäisellä kierroksella?

Vuonna 2002. Tuolloin oman nimensä ensimmäisten 30 nimen joukossa saivat kuulla viisi suomalaista: Kari Lehtonen meni kakkosena, Joni Pitkänen nelosena, Jesse Niinimäki varattiin numerolla 15, Sean Bergenheim numerolla 22 ja Hannu Toivonen numerolla 29.

Toisin sanoen joka kuudes avauskierroksella varattu pelaaja, vuonna 2002, oli suomalainen.

Tänä vuonna tuo ennätys saattaa kuitenkin jäädä historiaan tai on ainakin hyvin todennäköistä, että kaikkien aikojen suomalaisdraftia tullaan vähintäänkin sivuamaan.

Miro Heiskanen, Urho Vaakanainen, Juuso Välimäki, Eeli Tolvanen, Kristian Vesalainen ja Henri Jokiharju – he kaikki keikkuvat vähintäänkin kolmessa merkittävässä rankingissa Top 31:ssä, eli ensimmäisen kierroksen varauspaikoilla.

Yhteensä siis kyseessä on kuusi suomalaispelaajaa, mikä tarkoittaisi sitä, että edessä toden totta on se kaikkien aikojen suomalainen NHL:n varaustilaisuus ja heidän lisäkseen myös Joni Ikonen ja Robin Salo voivat vielä kivuta ykköskierrokselle.

Tässä vielä hieman historiaa:

2016 – Patrik Laine, Jesse Puljujärvi, Olli Juolevi, Henrik Borgström
2015 – Mikko Rantanen
2014 – Julius Honka, Kasperi Kapanen
2013 – Aleksander Barkov, Rasmus Ristolainen
2012 – Teuvo Teräväinen, Olli Määttä
2011 – Joel Armia
2010 – Mikael Granlund
2006 – Riku Helenius
2005 – Tuukka Rask
2004 – Lauri Tukonen, Petteri Nokelainen, Lauri Korpikoski
2002 – Kari Lehtonen, Joni Pitkänen, Jesse Niinimäki, Sean Bergenheim, Hannu Toivonen
2001 – Mikko Koivu, Tuomo Ruutu
1999 – Jani Rita, Ari Ahonen
1997 – Olli Jokinen, Mika Noronen
1995 – Aki Berg, Teemu Riihijärvi, Miika Elomo
1993 – Saku Koivu
1988 – Teemu Selänne