Olli Määttä on ollut yksi Pittsburgh Penguinsin kuluvan pudotuspelikevään sankareita, vaikka otsikot ovatkin pääsääntöisesti kiertäneet suomalaisen kaukaa.

Vuosikausien sairastelut, loukkaantumiset ja niitä seuranneet pitkät poissaolot alkavat vihdoin olla Määtän osalta historiaa. Nuori suomalaispuolustajaa pelaa nimittäin tällä hetkellä elämänsä jääkiekkoa ja se on johtanut siihen, että hän pääsee tavoittelemaanStanley Cupia toisena vuotena putkeen.

Viime keväänä ensimmäistä kertaa jääkiekkomaailman himoituimman pokaalin käsivarsilleen nostanut Määttä voikin nousta tämän kevään finaalisarjassa todellisten suomalaisten lajilegendojen joukkoon.

On nimittäin niin, että mikäli Määttä kykenee voittamaan Stanley Cupin, tulee hänestä vasta neljäs suomalaispelaaja, joka on kyennyt voittamaan NHL-urallaan vähintään kaksi Stanley Cupia.

Aiemmin vastaavaan suoritukseen ovat yltäneet Jari Kurri, Esa Tikkanen ja Reijo Ruotsalainen. Kurrilta ja Tikkaselta voittosormuksia löytyy palkintokaapista viisi, kun taas Ruotsalaisella niitä on kaksi.

Samalla 22-vuotiaasta jyväskyläläisestä saattaa tulla vasta kolmas suomalainen, joka on voittanut Stanley Cupin kahtena vuotena peräkkäin. Kurri on onnistunut tuossa kahdesti ja Tikkanen kertaalleen.

Määttä on tänä keväänä pelannut 19 pudotuspeliottelua ja tehnyt niissä tehot 2+5. Hän on ollut yksi joukkueensa sekä kiekollisesti että puolustuksellisesti parhaimmista pakeista, ja kun samaan aikaan itseluottamus on noussut roppakaupalla, suomalaisnuorukaisen pelaaminen on ollut huikeaa katseltavaa.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.