Anaheim Ducks riisti Läntisen konferenssin finaalisarjassa kotiedun takaisin itselleen, kun se kaatoi Nashville Predatorsin joukkueiden neljännessä pudotuspelikohtaamisessa.

Predatorsille tarjoutui mahdollisuus karata ottelusarjassa jo 3-1-johtoon, kun se oli voittanut kolmesta ensimmäisestä Anaheim Ducksia vastaan pelaamastaan ottelusta kaksi.

Kaiken kukkuraksi se pääsi hakemaan kolmatta kiinnitystä seurahistoriansa ensimmäiseen Stanley Cup -finaalipaikkaan kotihallissaan, jossa se ei ollut ennen viime yötä hävinnyt kuluvan pudotuspelikevään aikana otteluakaan.

Tennesseeläisnippu oli kuitenkin pahasti unessa ottelun avauserän. Pekka Rinne kykeni pitämään vielä ensimmäisen kaksikymppisen avauspuolikkaan maalinsa puhtaana, mutta lopulta Rickard Rakellin laukaus painui kilpikäden puolelta, ilman maskia, suomalaisvahdin selän taakse.

Todellisena arkkitehtina osumassa toimi Ducks-puolustaja Cam Fowler, jonka pitkä avaussyöttö käynnisti koko tilanteen.

NHL

@NHL
Perfect pass by Cam Fowler, perfect shot by @RickyRakell93.

The @AnaheimDucks have themselves a 1-0 lead. #ANAvsNSH #StanleyCup

Ottelun avausosuman syntyessä pelikellossa oli 11:30 ja sen jälkeen Ducksilla oli useita paikkoja lisätä johtoaan. Rinne kuitenkin piti kirjaimellisesti yksin joukkueensa mukana ottelussa, sillä Predatorsilla oli avauserässä ainoastaan kaksi laukausta, ankkalauman 14:ää vastaan.

Kyseessä olikin Predatorsin seurahistorian pohjanoteeraus, sillä koskaan aiemmin se ei ollut jäänyt pudotuspeleissä yhden erän aikana vain kahteen laukaukseen. Ducks ei ole puolestaan omassa pudotuspelihistoriassaan koskaan päästänyt yhdessä erässä yhtä vähän laukauksia omiin.

Toiseen erään kaukaloon tuli aivan eri näköinen kotijoukkue, mutta se ei onnistunut ohittamaan yhdysvaltalaisvahti John Gibsonia. Etenkin ensimmäiset viisi minuuttia olivat Predatorsin, mutta sen jälkeen ottelu hieman tasoittui.

Lopulta vanha sanonta ”jos et itse tee, vastustaja tekee” näytti jälleen elinvoimansa, sillä Nick Ritchie iski kuin varkain kiekon Rinteen selän taakse.

Pete Blackburn

@PeteBlackburn
Nick Ritchie makes it 2-0 Ducks

Kuten yllä oleva video osoittaa, Ritchie käytti oivalla tavalla Predators-puolustaja Roman Josia maskimiehenä, eikä näin jättänyt Rinteelle juurikaan palaa laukauksensa edessä.

Osumassa syöttäjinä toimivat Nate Thompson ja Sami Vatanen, jolla on parhaillaan menossa peräti kolmen ottelun mittainen pisteputki. Sen aikana suomalaispuolustaja on tehnyt tehopisteet 1+2.

Päätöserään siirryttiin kalifornialaisten 2-0-johtolukemissa ja Predatorsilla oli vaikeuksia saada kunnon kiriä aikaiseksi. Ducks ajautui kuitenkin erän loppupuolella – täysin omaa typeryyttään – jäähyongelmiin, ja isännät nousivat PK Subbanin ylivoimaosumalla, ajassa 53:33, maalin päähän.

Thomas Willis

@TomAWillis
P.K. Subban's goal. #Preds #ANAvsNSH

Sen jälkeen Predatorsille tarjottiin 5 vs. 3 -ylioima, joka kesti kaiken kukkuraksi puolitoista minuuttia, mutta kotijoukkueen tekeminen oli luokatonta ja ottelu näytti päättyvän vääjäämättä Ducksin voittoon.

Mutta mitäpä vielä, Predators nimittäin nousi vain 34,5 sekuntia ennen loppua ottelussa tasoihin, kun Filip Forsberg iski voimakkaan maalinedustahäsyn jälkeen karat sisään ja pakotti ottelun jatkoerään.

Jeff Bidwell

@AKAJeffBidwell
Filip Forsberg's goal with 34.5 seconds left ties the game at 2 and sends Nashville and Anaheim into overtime in Game 4. #NSHvsANA

Forsberg on Predatorsin seurahistoriassa ensimmäinen pelaaja, joka on kyennyt tekemään neljässä perättäisessä pudotuspeliottelussa maalin.

Huimasta kiristään huolimatta Predatorsista ei ollut voittamaan ottelua, kun varsinaisella peliajalla valtaisan pettymyksen kokeneet Ducks-pelurit kykenivät kokoamaan itsensä ja iskemään ottelusarjan tasoihin.

Ottelun voittomaali syntyi ajassa 70:25, kun Nate Thompson onnistui ohittamaan Rinteen kolmannen kerran ottelussa. Tähän hän sai melkoisen määrän apua Predators-puolustaja Subbanilta, joka ohjasi Corey Perryn roiskaisun, Thompsonin lavan kautta, suomalaisvahdin selän taakse.

Samalla tappio tarkoitti sitä, että viime keväänä käynnistynyt Predatorsin kymmenen ottelun mittainen kotivoittoputki tuli päätökseen.

Kokonaiskuvaa katseltaessa, ainoastaan Rinteen huipputorjunnat pitivät kotijoukkueen pitkään pelissä mukana, sillä Ducksilla olisi ollut useampi paikka ratkaista ottelu lopullisesti.

NBC Sports Hockey

@NBCSportsHockey
WHAT. A. SAVE.

Huolimatta Rinteen lukuisista huipputorjunnoista, suomalaisvahdin kohdalla on ensimmäistä kertaa pudotuspelien aikana pientä aihetta huoleen. Ducks on nimittäin tehnyt konferenssifinaalien aikana liian monta maalia suorilla laukauksilla, ilman maskia, Predators-vahdin selän taakse.

Ducks-pelurit ovat pommittaneet kiekkoja etenkin Rinteen kilpipuolelle ja se on tuntunut toimivan; toisin sanoen videonauhoja NHL:n kevään kuumimman maalivahdin osalta on kalifornialaisleirissä katseltu tarkkaan. Ankkaleirissä on siis löydetty mitä todennäköisimmin se kokeneen suomalaisvahdin ainoa heikkous.

Tämän lisäksi Ducks-pelurit ajoivat huomattavasti kovemmalla voimalla Rinteen päälle, käyttäen pitkälti siis samaa tekniikkaa, kuin Predators-pelaajat joukkueiden edellisessä kohtaamisessa Gibsonin kohdalla. Se ei kuitenkaan tuntunut välillä vastustajille kuumentunutta Rinnettä liiaksi haittaavan.

Kokonaisuudessaan 34-vuotias Rinne torjui ottelussa 30 laukausta, Gibsonin torjuntamäärän ollessa niin ikään sama.

Seuraavaksi ottelusarja siirtyy Anaheimiin, jossa joukkueet kohtaavat lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, kello 2:15 Suomen aikaa.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.