Sergei Bobrovsky oli monien papereissa NHL:n runkosarjan paras maalivahti, mutta pudotuspeleissä venäläisvahdin pääkoppa petti.

Columbus Blue Jackets olisi tarvinnut Bobrovskylta Vezina-tason suorituksia pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Pittsburgh Penguinsia vastaan, mikäli se olisi mielinyt ottelusarjasta jatkoon.

Todellisuus oli kuitenkin päinvastainen, sillä Bobrovsky suli täysin kevään aikana ja päästi selkänsä taakse useita maaleja, jotka hänen olisi pitänyt pystyä estämään.

Kuvaavaa Bobrovskyn romahdukselle olikin se, että hän päästi pudotuspeleissä keskimäärin lähes kaksi maalia ottelua kohden enemmän kuin runkosarjassa ja torjuntaprosentti putosi niukasti alle viisi prosenttiyksikköä. Hänen torjuntatilastonsa olivat viidessä pudotuspeliottelussa luvattoman heikot 88,20/3.88.

The Columbus Dispatchin mukaan venäläisvahti, joka on voittanut jo kertaalleen urallaan NHL:n parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina Trophyn, olisikin suuntaamassa urheilupsykologin pakeille. Bobrovsky, seuran johtoporras ja valmennus olivat tulleet nimittäin kauden jälkeen siihen lopputulokseen, että hänen ongelmansa ovat henkisellä puolella ja samalla hän oli ollut vastaanottavainen ajatuksesta tavata urheilupsykologi.

Blue Jacketsin suunnalta asiaa ei ole tokikaan vahvistettu, sillä he haluavat rauhoittaa tilanteen Bobrovskyn ympärillä, mutta rivien välistä on luettavissa paljon.

Sergio Garcia (golf-pelaaja) ei kyennyt voittamaan Major-turnauksia, mutta nyt hän on voittanut sellaisen ja meno saattaa jatkua samanlaisena, Kekäläinen pohti Bobrovskyn tilannetta ja haki vertailukohtia muualta urheilumaailmasta.

– Suomessa meillä oli maastohiihtäjä Marja-Liisa Kirvesniemi, joka oli maailman paras, mutta ei onnistunut voittamaan pitkiin aikoihin. Sitten hän oli mukana olympialaisissa (1984) ja hän voitti kaiken, jatkaen voittamistaan sen jälkeen.

”Aivot vaikein lihas treenattavaksi”

Kekäläinen ei kuitenkaan odota muutosta hetkessä, vaan korostaa nimenomaan sitä, että pääseminen ylitse tällaisista asioista saattaa olla turhauttavaa, koska vaikutukset eivät ole välttämättä nähtävissä heti.

– Aivot ovat kaikkein vaikein lihas treenattavaksi. Se on ehkä myös kaikkein turhauttavin, koska muutokset eivät ole heti nähtävissä, kuten vaikkapa hauiksen tai reisilihaksen kohdalla. Mentaalisella puolella muutoksia ei havaitse samalla tavalla, ja jos eteen tulee yksikin vastoinkäyminen, sitä ajattelee, ettei tämä toimi.

– Bob tulee tekemään kaiken tarvittavan työn, oli sitten kyse mistä tahansa alueesta, ja hän pääsee tämän töyssyn ylitse. Hänen on valmistettava itsensä olemaan parhaimmillaan silloin, kun panokset ovat kovimmillaan.

Bobrovsky tunnetaan äärimmäisen ankarana harjoittelijana. Hyvä esimerkki on viime kesältä. Hän oli kärsinyt lukuisista loukkaantumisista ja Kekäläinen oli pyytynyt suojatiltaan, ettei tämä käyttäisi uskomattomasta venymiskyvystään kuin 95 prosenttia, sillä sitä kautta hänen olisi helpompi pitää nivusvaivansa kurissa.

Venäläisvahti näki kuitenkin asian toisin: Hän oli jo valmiiksi fyysisesti kuin veistos, eikä ylimääräisiä kiloja ollut missään, mutta siitä huolimatta hän pudotti painoaan kahdeksan kiloa ja lopputulos oli se, että hän pysyi koko viime runkosarjan ehjänä.

Toisin sanoen Bobrovsky on valmis tekemään kaikkensa, ollakseen paras, ja tämän vahvistaa myös hänen agenttinsa.

– Sergei on vannoutunut erinomaisuudelle. Joka kauden jälkeen hän tutkailee itseään ja pohtii ”Mitä voin tehdä paremmin? Mitä voin tehdä fiksummin? Miten pystyn olla parempi?”. Hän on äärimmäisen päättäväinen pelaaja ja ihminen. Uskomattoman omistautunut, Paul Theofanous ylistää.

NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.