Anaheim Ducksin ja Calgary Flamesin välisestä pudotuspelisarjasta on lupa odottaa jopa koko ensimmäisen pudotuspelikierroksen kuuminta.

Calgary Flames näytti alkukaudesta joukkueelta, joka ei tule taistelemaan pudotuspelipaikoista. Alakulo viime kaudesta siirtyi myös uuteen kauteen, eikä päävalmentajan vaihtaminen Glen Gulutzaniin näyttänyt muuttaneen mitään. Kauden 16 ensimmäistä otteluaan joukkue pelasikin luokattomalla saldolla 5-10-1.

Vuoden loppupuolella kurssi alkoi kuitenkin kääntyä oikeaan suuntaan. Uuden päävalmentajan opit olivat iskostuneet pelaajien selkärankaan ja nousujohteisuus sekä pelillisesti että tuloksellisesti ulottui aina runkosarjan loppuun saakka, minkä myötä joukkue on pudotuspeleissä ja se on siellä äärimmäisen vaarallinen nippu.

Moni toivoi, että pudotuspelien avauskierroksella oltaisiin nähty hegemoniallinen ottelusarja Albertan kahden joukkueen, Calgary Flamesin ja Edmonton Oilersin, välillä. Itse asiassa tämä kortti oli mukana pakassa aina runkosarjan viimeiseen kierrokseen saakka, mutta Anaheim Ducks pilasi suunnitelmat nappaamalla nimiinsä Tyynenmeren divisioonan voiton ja jättämällä Oilersin nuolemaan näppejään. Tätä Albertan paikallisvääntöä joudutaan siis odottelemaan toiselle kierrokselle, edellyttäen, että molemmat joukkueet ovat vielä tuossa vaiheessa mukana.

Nyt siis Flamesin osalta kantona kaskessa on Anaheim Ducks ja se onkin melkoinen kanto revittäväksi irti. On nimittäin niin, että viimeiset 25 ankkalauman kotikaukalossa pelattua keskinäistä kohtaamista ovat päättyneet Ducksin voittoon ja kuinkas ollakaan, kotietu tässä sarjassa on juuri kalifornialaisnipulla. Mieliäkseen jatkoon, Flamesin olisi kyettävä voittamaan Ducks vähintään kerran tämän kotikaukalossa; toisin sanoen liekkipaitojen pitäisi onnistua tempussa, jossa se ei ole onnistunut yli 13 vuoteen. Tässä sarjassa Flamesin tuleekin jälleen varautua Honda Centerissä raikaaviin huutoihin: ”You can’t win here!”, mikä siis suomennettuna on ”Te ette pysty voittamaan täällä!”

Puolestaan Ducksin osalta kokonaiskuvaa katseltaessa, sen tarinassa tältä kaudelta on samankaltaisuuksia Flamesin vastaavan kanssa. Päävalmentaja Bruce Boudreau laitettiin kauden päätteeksi vaihtoon ja tilalle tuotiin Randy Carlyle, joka muuten on luotsannut ankkalinnan juhlimaan ainoata Stanley Cupiaan, tasan kymmenen vuotta sitten. Kausi ei käynnistynyt ruusuisasti, mutta lopulta se johti tasaisen tahtiin aina divisioonan sisäiseen voittoon ja nyt joukkue on jälleen taistelemassa siitä kirkkaimmasta kruunusta.

Millaiset ovat lähtökohdat ottelusarjaan?

Otetaan nyt ensialkuun yksi tosiasia pois päiväjärjestyksestä: nämä kaksi joukkuetta eivät voi sietää toisiaan.

Kyse ei ole niinkään mistään vuosikymmeniä kestäneestä viha-rakkaus-suhteesta kahden perinteikkään seuran välillä. Tämä ei olisi käytännössä ottaen edes mahdollista, sillä Ducks on ollut mukana NHL:ssä vasta vuodesta 1993 lähtien. Sen sijaan tämä intohimoinen ja tulisieluinen suhde on rakentunut keväästä 2015 alkaen. Tuolloin joukkueet kohtasivat toisensa nimittäin Läntisen konferenssin semifinaalisarjassa ja tuo sarja oli kuuma. Sen jälkeen tätä samaa kuumuutta on jatkunut myös runkosarjakohtaamisissa ja ehkä kaikkein parhaimmin tätä kaikkea kuvastaa Ducks-puolustaja Josh Mansonin kommentit reipas viikko sitten pelatun keskinäisen kohtaamisen jälkeen: ”Ilmassa on paljon vihaa!”

Näistä lähtökohdista katsottuna olettaa sopii, että edessä on todella kuuma sarja – kenties jopa pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kuumin sellainen.

Joukkueista Ducks lähtee ottelusarjaan hurjassa vireystilassa. Se nimittäin keräsi runkosarjan viimeisestä 14 ottelustaan jokaisesta pisteitä ja näistä otteluista se voitti peräti 11. Samoihin aikoihin myös joukkueen kapteeni Ryan Getzlaf äityi lähes käsittämättömään vireeseen: hän teki kokonaisuudessaan runkosarjassa 73 tehopistettä ja näistä 27 syntyi viimeisen reippaan kuukauden aikana. Kokonaisuudessaan kanadalaissentteri nakutti viimeiseen 18 runkosarjaotteluun huimat tehot 4+23.

Kun sitten taas katsotaan Flamesin runkosarjan loppupuolta, voitti se viimeisestä 14 ottelustaan seitsemän ja hävisi siis saman verran. Pientä huolta aiheuttaakin se, että viimeisestä neljästä ottelustaan Flames hävisi kolme ja niistä kaksi nimenomaan Ducksia vastaan: kalifornialaisnippu oli nimittäin liekkipaitoja parempi sekä kotonaan että vieraissa juuri pudotuspelien kynnyksellä.

Ketkä pelaajat kannattaa ottaa seurantaan?

Ducks:

Yksi ehdottomasti mielenkiintoisimmista nimistä, etenkin juuri tämän ottelusarjan osalta, on Ducksin yhdysvaltalaissentteri Ryan Kesler. Hän nimittäin onnistui runkosarjassa aivan käsittämättömällä tavalla juuri Flamesia vastaan. 32-vuotias kokenut kehäkettu oli täysin ylitsepääsemätön vastustaja albertalaisille, sillä hän nakutti viiteen keskinäiseen otteluun hurjat tehot 4+5.

Ylipäätään Keslerin kohdalla kannattaa seurata hänen kokonaisvaltaista pelaamistaan. Jenkkihyökkääjä nimittäin on äärimmäisen kettumainen pelaaja vastustajilleen: sen lisäksi, että hän nakuttaa tehopisteitä ja on yksi sarjan parhaista pelaajista kahteen suuntaan pelattaessa, hän on myös erittäin fyysinen kaveri, joka on koko ajan iholla. Kun siihen lisätään vielä huikeat aloitustaidot, vahva ylivoima- ja alivoimaosaaminen sekä valtava halu tehdä kaikki mahdollinen ja mahdoton voittojen eteen, puhutaan tässä hyvin lähelle täydellisestä pudotuspelipelaajasta.

Siinä samassa, kun Ducksin osalta katseet on suunnattu kenttäpelaajien osalta Kesleriin, toinen ehdottoman mielenkiintoinen pelaaja on maalivahti John Gibson. Nuori yhdysvaltalaisvahti pelaa ensimmäistä kertaa NHL-urallaan selkeänä ykkösvahtina, Ducksin kaupattua viime kesänä Frederik Andersenin Toronto Maple Leafsiin. Ainakin runkosarjassa 22-vuotias Gibson näytti käsittelevän paineet enemmän kuin hyvin ja kauden edetessä suoritusten taso vain nousi.

Ainoa kysymysmerkki Gibsonin kohdalla on oikeastaan vain hänen terveystilanteensa. Ducks-vahti kykeni loukkaantumisen vuoksi pelaamaan viimeisten puolentoista kuukauden aikana ainoastaan neljä ottelua. Paluu oli kuitenkin monella tapaa erinomainen, sillä hän kävi torjumassa esimerkiksi 3-1-voiton juuri Flamesista ja lopulta kruunasi runkosarjan nollaten viimeisessä ottelussaan Chicago Blackhawksin. Sinällään siis aihetta huoleen ei Orange Countyn suunnalla ole, ja mikäli sitten Gibson joutuisikin jäämään sivuun, Jonathan Bernier paikkasi häntä enemmän kuin erinomaisesti poissaolojakson aikana.

Flames:

Keskushyökkääjä Sean Monahan on erinomainen pelaaja, joka pelaa vahvasti molempiin suuntiin. Hän on myös Flamesin kiekollisen pelin johtaja ja hänen pelaamisensa määrittää myös hyvin pitkälti sen tason, millä toinen nuorisotähti Johnny Gaudreau pelaa.

Monahanin kohdalla on kuitenkin yksi oleellinen huolenaihe: kun katsotaan hänen pelaamistaan runkosarjan aikana fyysisiä lännen joukkueita, kuten esimerkiksi Ducksia, San Jose Sharksia, Los Angeles Kingsiä ja St. Louis Bluesia vastaan, oli hän juuri näissä otteluissa vaikeuksissa. Ehkä kaikkein kuvaavinta onkin se, että kauden neljässä viimeisessä ottelussa hän jäi tehopisteittä, ja miinukselle, kun vastassa oli koko NHL:n kalifornialaiskolmikko. Hänen pitäisi siis nyt saada pudotuspeleihin lisää röyhkeyttä pelaamiseensa, sillä vain sillä kaavalla Flamesilla on mahdollisuudet edetä ottelusarjasta jatkoon. Jäämme siis seuraamaan, että millainen kevät Monahanilla on edessään.

Alakerrassa Flamesin herra ja hidalgo on puolestaan kapteeni Mark Giordano. Itse asiassa juuri kokenut kanadalaispuolustaja on pahasti Ducks-pelaajien hampaissa, sillä hän ”polvitaklasi” kauden viimeisessä keskinäisessä kohtaamisessa Ducksin ykköspuolustaja Cam Fowleria sillä seurauksella, että alustavien tietojen mukaan yhdysvaltalainen on sivussa tositoimista 2-6 viikkoa. Koska arvio toipumisaikataulusta on noin laaja, lienee tuo kuusi viikkoa lähempänä totuutta, koska NHL:ssä seuroilla on aina tapana – etenkin pudotuspeleissä – vähätellä loukkaantumisia.

Sen lisäksi, että Giordano, joka muuten joutui varsin yksipuolisessa tappelussa vastaamaan Josh Mansonille taklauksestaan Fowleriin, on Ducks-pelaajien hampaissa, hän on myös äärimmäisen hyvä pelaaja. 33-vuotias puolustaja on nimittäin lyhyestä varrestaan huolimatta erittäin fyysinen pelaaja, äärimmäisen vahva molempiin suuntiin pelattaessa ja luonnollisesti kapteenina joukkueensa henkinen johtaja. Hänen tehotilastonsa olikin runkosarjassa joukkueensa paras (+22) ja lisäksi hän teki esimerkiksi juuri Ducksia vastaan pelatuissa otteluissa tehot 1+3.

Miten ottelusarjassa käy?

Yhdistettynä kauden keskinäiset ottelut, Flamesin karmaiseva 25 ottelun tappioputki Ducksin kotihallissa ja kalifornialaisten huippuvire runkosarjan loppupuolella samaan yhtälöön, on jatkoonmenijän nimi varsin selvä.

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Ducks etenee toiselle kierrokselle voitoin 4-1.

Runkosarja 2016-17

Tehokkaimmat pelaajat:

Ducks:

  1. Ryan Getzlaf, 15+58=73
  2. Ryan Kesler, 22+36=58
  3. Corey Perry, 19+34=53
  4. Rickard Rakell, 33+18=51
  5. Jakob Silfverberg, 23+26=49

Flames:

  1. Johnny Gaudreau, 18+43=61
  2. Sean Monahan, 27+31=58
  3. Mikael Backlund, 22+31=53
  4. Dougie Hamilton, 13+37=50
  5. Matthew Tkachuk, 13+35=48

Maalivahdit:

Ducks:

  1. John Gibson (25-16-9 | 92,40 % | 2.22 PM K.A. | 6 NP)
  2. Jonathan Bernier (21-7-4 | 91,50 % | 2.50 PM K.A. | 2 NP)
  3. Dustin Tokarski (0-0-0 | 100,00 % | 0.00 PM K.A. | 0 NP)

Flames:

  1. Brian Elliott (26-18-3 | 91,00 % | 2.55 PM K.| 2 NP)
  2. Chad Johnson (18-15-1 | 91,00 % | 2.59 PM K.A. | 3 NP)
  3. Jon Gillies (1-0-0 | 96,40 % | 1.00 PM K.A. | 0 NP)
  4. David Rittich (0-0-0 | 90,00 % | 3.00 PM K.A. | 0 NP)

Tehotilasto:

Ducks:

  1. Josh Manson, +14
  2. Hampus Lindholm, +13
  3. Andrew Cogliano, +11
  4. Brandon Montour, +11
  5. Rickard Rakell, +10

Flames:

  1. Mark Giordano, +22
  2. Matthew Tkachuk, +14
  3. Michael Frolik, +13
  4. Dougie Hamilton, +12
  5. Mikael Backlund, +9

Erikoistilanteet:

Ducks:

YV: 18,70 %
AV: 84,70 %

Flames:

YV: 20,20 %
AV: 81,60 %

Koti-/vierastilastot:

Ducks:

Koti: 29-8-4
Vieras: 17-15-9

Flames:

Koti: 24-17-0
Vieras: 21-16-4

Keskinäiset ottelut 2016-17

Tulokset:

07.11.2016 Anaheim Ducks – Calgary Flames 4 – 1 (1-1, 2-0, 1-0)
05.12.2016 Calgary Flames – Anaheim Ducks 8 – 3 (1-0, 5-1, 2-2)
30.12.2016 Calgary Flames – Anaheim Ducks 1 – 3 (1-0, 0-1, 0-2)
03.04.2017 Calgary Flames – Anaheim Ducks 3 – 4 (0-2, 2-1, 1-1)
05.04.2017 Anaheim Ducks – Calgary Flames 3 – 1 (0-1, 2-0, 1-0)

Tehokkaimmat pelaajat:

Ducks:

  1. Ryan Kesler, 4+5
  2. Ryan Getzlaf, 0+6
  3. Corey Perry, 0+6
  4. Jakob Silfverberg, 2+2
  5. Logan Shaw, 2+1

Flames:

  1. Kris Versteeg, 2+3
  2. Mikael Backlund, 2+2
  3. Alex Chiasson, 2+2
  4. Johnny Gaudreau, 1+3
  5. Mark Giordano, 1+3

Maalivahdit:

Ducks:

  1. John Gibson (57/59 | 96,61 % | 1.00 PM K.A.)
  2. Jonathan Bernier (60/72 | 83,33 % | 4.01 PM K.A.)

Flames:

  1. Chad Johnson (70/80 | 87,50 % | 3.26 PM K.A.)
  2. Brian Elliott (46/53 | 86,79 % | 3.69 PM K.A.)
NHL-fanin koti: Ohjelma, tilastot, uutiset & kaikki pudotuspeleistä TÄÄLTÄ.