Toronto Maple Leafsin ykkössentteri Auston Matthews on pelannut sensaatiomaisen tulokaskauden NHL:ssä.

Vaahteranlehtipaidat ovat etenemässä vahvasti pudotuspeleihin jo uuden aikakautensa toisena vuotena. Joukkueen huikeasta suoritustasosta, etenkin näin loppukaudesta, käy kiittäminen monia henkilöitä, mutta show’n ovat varastaneet ennen kaikkea seuran nuorisotähdet.

Etulinjassa joukkojaan on johtanut tulokassensaatio Auston Matthews. Hän on nimittäin kiskonut NHL-uransa ensimmäisiin 75 otteluun uskomattomat tehot 35+27.

Saavutusta korostaa myös se tosiasia, että hän on pelannut käytännössä ottaen koko kauden lähes yhtä kokemattomat pelaajat rinnallaan; toisin sanoen hänellä on ollut kenties se kaikkein suurin vastuu Maple Leafsin palapelissä ja nyt siis puhutaan tulokaspelaajasta.

Viime yönä Matthews oli jälleen yksi NHL-kierroksen puhutuimmista pelaajista. Hän nimittäin onnistui maalinteossa Florida Panthersia vastaan pelatun ottelun avauserässä ja samalla hän nousi Maple Leafsin seurahistorian kaikkein eniten tulokaskaudellaan maaleja iskeneeksi pelaajaksi.

Ennen yön kierrosta hänellä oli saman verran maaleja kuin Wendel Clarkilla, joka pelasi urallaan lähes 800 NHL:n runkosarjaottelua. Nyt valtikka on kuitenkin yksin Matthewsin hallussa ja saavutus on todella uskomaton, kun otetaan huomioon se tosiasia, että nykyaikana maalit ovat paljon tiukemmassa kuin 1980-luvulla, jolloin Clark niittasi 34 maalia.

Jätti Patrik Laineen taakseen – ykkössuosikki vuoden tulokkaaksi

Sekä Auston Matthews että Winnipeg Jetsin Patrik Laine aloittivat maaliskuun todella vaisusti.

Matthews meni kuluvan kuun ensimmäiset seitsemän ottelua tyystin tehopisteittä, eikä Laineella sujunut juuri sen paremmin: hänellä tuli keskellä kuuta kuuden ottelun mittainen pätkä, jonka aikana hänelle kirjattiin vain yksi maali.

Viime aikoina Matthews on kuitenkin löytänyt jälleen sen punaisen langan pelaamisessaan. Hän onkin tehnyt viimeisessä kuudessa ottelussaan jokaisessa pisteitä, saldon ollessa 3+4. Laine puolestaan on tehnyt viimeiseen kuuteen otteluun ainoastaan yhden maalin, eikä hänen tilannettaan ole tokikaan auttanut se, että mukaan on mahtunut myös sairastelua; esimerkiksi viime yön ottelussa Devilsiä vastaan, minkä Laine muuten ratkaisi voittolaukauksilla – valittiin myös ykköstähdeksi, suomalaisnuorukainen oli puolikuntoinen.

Tällä hetkellä näyttäisikin vahvasti siltä, että Matthews marssii NHL:n tulokkaiden pistepörssin voittajaksi ja samalla ottaa ykkössuosikin aseman, mitä tulee NHL:n vuoden tulokkaan titteliin. Hän nimittäin jätti Panthersia vastaan iskemällään maalilla Laineen taakseen; eroa on tokikin vain yksi piste, mutta pelaajien nykyistä vireystilaa katseltaessa on vaikea uskoa siihen, että Laine kykenisi ottamaan ”kilpaveljensä” kiinni.

Toki mittasuhteita tasoittaa se, että Matthews on pelannut kaikki joukkueensa 75 ottelua, kun taas Laine on joutunut olla aivotärähdyksen ja flunssan vuoksi sivussa yhdeksästä ottelusta kuluvan kauden aikana. Pistekeskiarvojen osalta tämä tarkoittaakin sitä, että Laine on niukasti edellä: hänen pistekeskiarvonsa on 0.90, kun taas Matthewsin vastaava lukema on 0.83.

Yleisesti ottaen tulokkaiden pistepörssin voittaja on kuitenkin kaikkein vahvimmilla Calder Memorial Trophyn (vuoden tulokas -palkinto) suhteen, eikä näin pienet marginaalit pistekeskiarvossa todennäköisesti riitä tasoittamaan puntteja valitsijoiden keskuudessa.

Lisäksi Matthewsin suuntaan kelkkaa kääntää jo aiemmin todettu seikka – hän on pelannut siis lähes koko kauden kokemattomien pelaajien rinnalla, kun taas Laine on pelannut pääosin Jetsin kovimpien nimien kanssa.