Edmonton Oilers on saanut runsaan määrän kritiikkiä suomalaislupauksensa Jesse Puljujärven kohtelusta.

Puljujärveä on raahattu NHL:n puolella nyt jo lähes puolet kuluvasta kaudesta ja vastuu on liikkunut lähes koko kauden ajan naurettavan sekä katsomokomennusten välillä.

Siitä huolimatta häntä ei päästetty mukaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin, jotka olisivat eittämättä tuoneet mukavan piristysruiskeen suomalaisnuorukaiselle. Myöskään odotettua AHL-komennusta eu nähty, vaikka farmi olisi ollut se paikka, jossa hän olisi päässyt keräämään arvokasta kokemusta ja ennen kaikkea totuttautumaan pieniin taalakaukaloihin.

Vaan vihdoin ja viimein se oikea ratkaisu nähtiin: Edmonton Oilers tiedotti hetki sitten, että se on lähettänyt Jesse Puljujärven farmiseuransa Bakersfield Condorsin riveihin.

Jopa Edmonton Journal kritisoi

Paikallislehti Edmonton Journalin toimittaja David Staples myöntää aiheesta kirjoittamassaan kannanotossa tukevansa avoimesti lähes kaikkia ratkaisuita, joita GM Peter Chiarelli ja päävalmentaja Todd McLellan ovat Oilersiin saavuttuaan tehneet.

Sen sijaan Puljujärven kohtelua hän ei pysty allekirjoittamaan. Staples pohtiikin asiaa listamaisesti:

  1. Olisiko Oilers voinut hoitaa asiat nyt nähtyä huonommin Puljujärven kohdalla? Ehkäpä, mutta suomalaisen kohtelu on ollut luokatonta.
  2. Asiat käynnistyivät hyvin, kun Puljujärvi pelasi yhdessä Patrick Maroonin ja Leon Draisaitlin kanssa. Suomalainen osoitti paljon enemmän kovuutta ja sisukkuutta, kuin häneltä odotettiin. Lisäksi hän oli vastuuntuntoinen puolustuspäähän ja osoitti sekä laukaisu- että syöttötaitojaan hyökkäyspäässä. Tuossa kohtaa oli ymmärrettävää, että hänet otettiin heti NHL-miehistöön, koska hän pääsi pelaamaan kolmosketjussa.
  3. Kaikki meni ”päin prinkkalaa”, kun Puljujärvi loukkaantui ja joutui olla sivussa parista ottelusta. Sen jälkeen hänelle ei enää annettu kunnolla peliaikaa. Häntä siirreltiin ketjusta toiseen, heitettiin kaukalosta pressiboksiin ja hänelle ei annettu mahdollisuutta näyttää todellisia taitojaan ylivoimalla, ei edes kakkosylivoimassa.
  4. Puljujärven vastuu putosi ensimmäisen kuukauden 12 minuutin keskiarvosta viime aikoina kahdeksaan minuuttiin, sisältäen hänen viimeisen ottelun, jossa peliaikaa tuli 3:27.
  5. Kun Puljujärveä pidettiin ylhäällä 40 ottelua, tulee hänestä UFA – rajoittamaton vapaa agentti – vuotta aiemmin kuin olisi tullut, jos hänet olisi lähetetty aiemmin farmiin.
  6. Kun katsotaan tilastoja, jossa ynnätään yhteen merkittävästi peliä edistäneiden ratkaisujen ja pahan luokan virheiden erotus, oli Puljujärven lukema +0.62. Oilers-paidassa pelanneista 23 kenttäpelaajasta ainoastaan seitsemällä vastaava lukema oli Puljujärveä parempi.
  7. Puljujärvi ei saanut esimerkiksi paljoa enempää aikaiseksi kuin Benoit Pouliot, Zack Kassian tai Drake Caggiula, mutta heistä jokainen on saanut rehellisen mahdollisuuden. Monet fanit olisivatkin toivoneet, että hän olisi saanut kunnolla 5-10 ottelua aikaa joko Connor McDavidin tai Leon Draisaitlin rinnalla, kuten myös vakituisen roolin ylivoimalla. Vaikka Oilers onkin sekoillut Puljujärven kanssa, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, mitä tulee AHL-komennukseen.
  8. Jo alusta alkaen AHL:ään lähettäminen on ollut hyvä vaihtoehto, sillä siellä hän pääsee pelaamaan kärkiketjuissa ja saa vastuuta ylivoimalla. Lisäksi Puljujärvi pääsee treenaamaan paljon useammin Bakersfield Condorsin kuin Edmonton Oilersin matkassa. Bakersfield tarjoaa siis hänelle loistavan mahdollisuuden saada pelinsä kulkemaan, aivan kuten Leon Draisaitl kaudella 2014-15.
  9. Anton Slepyshev pystyy antaa Oilersille sen, mitä Puljujärvi antoi, eikä säännöllisen peliajan saaminen ole hänen kehitykselle niin tärkeää kuin Puljujärvelle.