Columbus Blue Jacketsin heikko kausi on kirvoittanut huhut päävalmentaja John Tortorellan jatkosta seurassa. Yhtä lailla keskusteluun tulisi nostaa GM Jarmo Kekäläisen asema seurassa.

Suomalainen on johtanut Blue Jacketsin organisaatiota vuodesta 2013 lähtien. Kekäläinen onnistui luomaan värittömästä pienen markkina-alueen seurasta todellisen suurseurojen kiusankappaleen.

Kekäläinen on antanut seuralle paljon. Palkeet vaikuttavat nyt kuitenkin tyhjentyneen.

Kohuttu pelaajakauppa vei vain ojasta allikkoon

Aiemmilla kausilla Kekäläinen on onnistunut rohkeilla pelaajasiirroillaan vahvistamaan joukkuetta. Nyt suomalaisen oli pakko päästää organisaatiolle ongelmaksi muuttunut tähtikeskushyökkääjä Pierre Luc Dubois menemään.

Vaihdossa Columbukseen tullut Patrik Laine on osoittautunut yhtä lailla ongelmalliseksi seuralle. Se ei ole yksin Laineen tai Tortorellan syy, etteivät kaksikon ajatukset pelistä kohtaa.

Kekäläinen otti Laineen ja Tortorellan kanssa tietoisen riskin. Hänen olisi myös pitänyt tietää, ettei Laine ole pelaaja, joka NHL-tasolla luo itse omat tekopaikkansa.

Laine on totaalisen hukassa pelillisen identiteettinsä kanssa. Samaan aikaan Kekäläinen on vaarassa maksaa arviointivirheestään työpaikallaan.

Toinen mahdollisuus on NHL:ssä harvinaisuus

Kekäläistä on ylistetty aiempien kausien rohkeista pelaajakaupoista. Kekäläisen hankkimista avuista Artemi Panarinin visiitti kesti kaksi kautta. Matt Duchene viihtyi Columbuksessa kokonaisen kevään.

Kun myös Laineen visiitti vaikuttaa jäävän lyhyeksi, on helppo ajatella, että jotain organisaatiossa on vialla.

Kuitenkin Kekäläinen onnistui rakentamaan seurasta hetkeksi hyvinkin uskottavan NHL-organisaation. Nyt tuo korttitalo on kaatumassa. Columbuksessa voi hyvinkin olla edessä totaalinen pelaajarungon uusiminen.

NHL-seuran GM saa harvemmin rakentaa joukkuettaan alusta loppuun kahta kertaa. Eikä Kekäläinen kohtuullisista tuloksista huolimatta tehnyt mitään sellaista, miksi hänen kohdallaan pitäisi tehdä poikkeus.