Hallitsevalla mestarilla synkkä tammikuu – entinen NHL-puolustaja: ”Tuossa kohdassa alkaa usein näkyä tappeluita treeneissä”

© Kuva: Getty Images

Hallitseva Stanley Cup –voittaja Washington Capitals on uudessa tilanteessa kuluvalla kaudella. Pitkään jahdattu mestaruus on takataskussa ja pelaajien luottamusta nauttinut entinen päävalmentaja Barry Trotz on tätä nykyä New York Islandersin ruorissa. Nykyisellä päävalmentajalla Todd Reirdenillä riittää tekemistä ajatustensa myymisessä tähtisikermälle pudotuspelien lähestyessä.

Capitals hävisi tammikuussa seitsemän ottelua peräkkäin, mutta sai helpottavan 4-3-voiton Calgary Flamesista lauantaiaamuna Suomen aikaa.

Viasatin jääkiekkoasiantuntija ja entinen NHL-puolustaja Ossi Väänänen tietää, etteivät pitkät tappioputket ole leikin asia yhdellekään joukkueelle taalaliigassa.

– Capitalsin pitkässä tappioputkessa huokui väsymys pitkästä viime kaudesta ja se viesti on tullut suoraan myös seuralta, Väänänen sanoo NHLSuomi-sivustolle.

– Tuollainen tappioputki on se hetki, kun aletaan puhua siitä kokemuksesta. Yksi tärkeä osa kokemusta on nimenomaan se, että osaa käsitellä sen avulla kauden aikana erilaisia hankalia tilanteita. En usko, että tuollaista seitsemän ottelun tappioputkea osataan kuitata vain tyynesti osana prosessia.

Väänäsen mukaan tappioputken katkaisemiseen ei ole taikatemppuja, vaan keskittyminen tulee kiinnittää yksinkertaisiin asioihin. NHL:n kaltaisessa kiivaan pelitahdin liigassa voittoja tai tappioita ei myöskään voi kokeneen puolustajan mukaan jäädä märehtimään hetkeksikään.

– Olen pelannut NHL-joukkueessa, jossa mantran mukaan yksi tappio sai tulla, mutta sen piti samaan aikaan herättää joukkuetta jo niin paljon, ettei toista pääse tulemaan putkeen. Tappioita voi tulla, mutta niiden syihin on puututtava nopeasti. Varsinkin, jos niiden syynä on huolimattomuus.

Itäisessä konferenssissa yhdelläkään joukkueella ei ole pitkiin tappioputkiin varaa, sillä sijat 4-8 ovat kolmen pisteen sisällä toisistaan.

Washington jatkaa kurssinsa oikaisemista suomalaisittain parhaaseen katseluaikaan sunnuntaina, kun Capitals isännöi idän huippukamppailussa Boston Bruinsia kello 19.30. Viasat Urheilu ja Viaplay näyttävät ottelun suorana puoli tuntia ennen ottelua alkavalla studio-osuudella höystettynä, jossa Väänänen ja Tuomo Ruutu toimivat asiantuntijoina.

– Pitkä tappioputki on omiaan myös kiristämään tunnelmaa kopissa. Kaikki ovat vastuullisia ammattilaisia, jotka haluavat voittaa. Väärä reaktio on se, että sormet alkavat osoitella ja etsiä syyllisiä. Siitä tilanteesta ei välttämättä ole enää paluuta. Tuossa kohdassa alkaa usein näkyä tappeluita treeneissä. Se kertoo vain siitä, että pelaajat välittävät ja elävät tunteella.

Viasat Urheilu, Viasat Jääkiekko ja Viasat Jalkapallo -kanavat ovat katsottavissa ilmaiseksi perjantaista 1.2. klo 17.00 alkaen maanantaihin 4.2. klo 8.00 saakka. Lue lisää täältä

Anssi Shemeikka