Seuraavat sinivalkoiset NHL-tähdet ovat alkavan kauden kynnyksellä vuodesta toiseen suomalaisen kiekkoväen suurennuslasin alla. Missä menee suurimpien lupausten kehityskäyrä tällä hetkellä?

Patrik Laine ja Sebastian Aho ovat tasonsa jo osoittaneet, Jesse Puljujärven alku ison veden takana on ollut haastavampi. Harjoituskausi on kuitenkin osoittanut selkeitä merkkejä kehityksestä.

Viasatin suosittu NHL-selostaja Antti Mäkinen analysoi nuorten suomalaisten osakkeita ja ottaa ensimmäisenä tarkastelun alle Puljujärven.

– Jessen kohdalla on tapahtunut paljonkin asioita, joista tärkeimpänä oikeanlainen treeni. Voima jaloissa on lisääntynyt, mutta ennen kaikkea Puljujärven eurooppalaiset kaarrokset suunnan muuttuessa ovat jääneet pois. Pohjoisamerikkalaisen stop and go -pelaamisen lainalaisuudet ovat iskostuneet Jesseen kesän aikana paremmin, Mäkinen analysoi NHLSuomen haastattelussa.

”Lajiniiloille” Henri Jokiharjun nimi on tuttu, mutta suurempi yleisö saattoi lukea hieman kysyvänä uutisia, jotka kertoivat Jokiharjun aloittavan kauden Chicago Blackhawksin puolustuksessa AHL-komennuksen sijaan.

– Henri Jokiharju pystyy pelaamaan järkevää peliä kiekollisena. Hän ei ole isoin poika, mutta pystyy asemoimaan itsensä niin, ettei ajaudu haastaviin paikkoihin kaukalossa. Jos me ollaan ihan rehellisiä, Jokiharjulla on hyvä NHL-ura edessä, mutta on vielä vähän raakile NHL-pelaajana.

– Missään muussa seurassa Jokiharju ei ehkä olisi aloittavassa kuusikossa, mutta Chicagon heikosta puolustuksesta on pelipaikka ryöstettävissä. Blackhawksin suunnitelma on tehdä Jokiharjusta kiinteä pala puolustusta, mutta tämä ikkuna aukeaa nyt ehkä vähän etuajassa, Mäkinen pohtii.

Blackhawksin alakerta lepää vanhojen tuttujen Duncan Keithin ja Brent Seabrookin varassa. Joukkue varasi kesällä ykköskierroksella puolustajan, mutta Jokiharjun valinnalle on silti Mäkisen mukaan selkeä syy.

– Chicago varasi ruotsalaispuolustaja Adam Boqvistin, joka on puhtaasti hyökkäävä puolustaja. Hänen oman pään pelaamisensa sakkaa pahasti, mutta hänessä on kasvamassa heille kiekollisen pelin talentti. Chicago on tässä kohdin varmasti nähnyt Jokiharjun kokonaisvaltaisempana ja joukkueelle näin hyödyllisempänä pelaajana kuin Boqvistin.

Eeli Tolvanen aloittaa kautensa AHL:n puolella. Kuva: Getty Images.

”Tolvasen farmikomennus ei yllätys”

Eeli Tolvasen valmiudesta siirtää KHL:ssä todistettu maalivainu myös maailman kovimpaan liigaan on keskustelu viime keväästä asti. Tolvanen liittyi Nashvillen miehistöön Jokereiden pudottua KHL:n pudotuspeleissä, mutta pelaavasta kokoonpanosta paikan ansaitseminen osoittautui liian kovaksi tehtäväksi. Tämä toistui nyt myös uuden kauden alla.

– Vaihdoin Eelin kanssa viestejä farmiin putoamisen varmistuttua ja minulle jäi käsitys, että hän on menossa AHL:ään ihan oikealla asenteella. Jos Jokiharjun kohdalla puhuttiin, että Chicago on hänelle oikea paikka NHL-debytoinnin kannalta, niin vastaavasti Nashvillen kaksi ensimmäistä ketjua laitahyökkääjien osalta ovat kiveen hakattuja. Tolvasen pitäisi pystyä varastamaan paikka kahdesta ensimmäisestä ketjusta. Se on lähtökohtaisesti jo tilanteena todella haastava.

Mäkinen muistuttaa, että Tolvanen on kiinteä osa Predatorsin tulevaisuuden suunnitelmia.

– On erittäin hyvä, että Tolvanen menee Milwaukeen pelaamaan isoon rooliin ja kehittymään nopeammin organisaation odotuksia vastaavaksi pelaajaksi. Se ei tapahtuisi kellumalla Predatorsin kolmos- ja nelosketjun välillä. Isolle yleisölle farmiin lähtö tuli ehkä yllätyksenä, itse en ollut lainkaan yllättynyt, Mäkinen toteaa.

NHL-kausi 2018-2019 käynnistyy torstaiyönä 4. lokakuuta Suomen aikaa. Kauden kaikki ottelut mukaan lukien yli 130 prime time -ottelua katsottavissa Viasatilta ja Viaplaysta. Kauden asetelmia puidaan tarkemmin Viasat Jääkiekko -kanavalla ja Viaplayssa kaksituntisessa ennakkostudiossa keskiviikkona 3.10. klo 20.00 alkaen.

Viasat Urheilu, Viasat Jääkiekko ja Viasat Jalkapallo -kanavat avataan avoimeen katseluun viikonloppuna 5.-7.10. Kanavat aukeavat perjantaina 5.10. klo 16:00 ja sulkeutuvat maanantaina 8.10. klo 9:00. Operaattoreiden verkossa auki ovat kaikki kolme kanavaa ja antenniverkon alueella Viasat Urheilu -kanava.

Anssi Shemeikka

LUE MYÖS: Kiekkojännäreille huippu-uutisia: NHL-pelit näkyvät viikonloppuna ilmaiseksi – katso otteluohjelma!