Anaheim Ducks – kausiennakko 2018-19: ”Vanhan koiran” opittava uusia temppuja

© Kuva: Getty Images

Viime kausi

Anaheimin kautta varjosti hirvittävä loukkaantumissuma. Onkin kuvaavaa sanoa, ettei yksikään pelaaja saanut kasaan täyttä runkosarjaa. Ryan Getzlafille pelejä kertyi 56, Ryan Keslerille 44, Cam Fowlerille 67… jopa teräsmiehenä tunnettu Andrew Cogliano oli sivussa kahdesta ottelusta – tosin pelikiellon vuoksi.

Loukkantumisten seurauksena monet nuoret pelaajat saivat mahdollisuuden nousta esille. 22-vuotias tshekkihyökkääjä Ondrej Kase oli näistä se paras esimerkki. Kesän 2015 seitsemännen kierroksen varaus (#205) tehtaili mukavat 38 tehopistettä (20+18) ja ansaitsi tästä hyvästä kolmivuotisen ja 7,8 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

Vaikeuksistaan huolimatta Anaheim pyristeli Tyynenmeren divisioonan toiseksi ja suorastaan ansaitsemalla ansaitsi pudotuspelipaikkansa. Vaikka maalinteko ontui (235 laakia), pysyi samalla oma pää puhtaana, eikä omissa soinut kuin 216 kertaa.

Pudotuspeleissä tämä kääntyi kuitenkin päälaelleen. Ducks onnistui tekemään San Jose Sharksia vastaan pelatussa sarjassa vain neljä maalia, kun taas oma verkko heilahti peräti 16 kertaa. Ankkojen kokoonpanosta puuttui joukkueen tärkein kiekollinen puolustaja Fowler, mikä näkyi pahasti kenttätapahtumissa.

Vaikka kesken kauden hankittu Adam Henrique onnistui hyvin Anaheimissa, oliko Sami Vatasen kauppaaminen sittenkin vikatikki?

Pelaajasiirrot – lähteneet

Kuva: Getty Images

Derek Grant (Pittsburgh Penguins)
Keskushyökkääjä, 28 vuotta

Kanadalaishyökkääjä oli viime kaudella joukkueensa viidenneksi tehokkain pelaaja jokaista 60 minuuttia kohden. Peliaikaa Grantille kertyi vain noin 11 minuuttia per peli, mutta tästä huolimatta mies onnistui takomaan mukavat 24 tehopistettä. Hyvä aloittaja.

 

Kuva: Getty Images

J.T. Brown (Minnesota Wild)
Laitahyökkääjä, 28 vuotta

Pienikokoiseksi pelaajaksi varsin ärhäkkä taistelija, mikä on luultavasti perujaan hänen NFL:ssä pelanneelta isältään (Ted Brown). Anaheim hankki Brownin viime kaudella waiver-listalta, johon Tampa Bay Lightning sysäsi hänet. Peliaikaa kertyi keskimäärin vajaa yhdeksän minuuttia, eikä pisteitäkään napsunut kuin kolme.

 

Kuva: Getty Images

Antoine Vermette (vapaa agentti)
Keskushyökkääjä, 36 vuotta

Vaikka Vermetten pistemäärät ovat ropisseet rutkasti alaspäin hänen aiemmilta vuosiltaan, löytyy hänelle edelleen käyttöä NHL:ssä, jossa hän oli viime kauden paras aloittaja (60%) yhdessä Ryan O’Reillyn kanssa. Ducks tiputti kuitenkin kesän aikana useita veteraaneja kokoonpanostaan ja niinpä Vermetten aika Anaheimissa tuli päätökseen.

 

Kuva: Getty Images

Veteraanit:

Palaten äskeiseen aiheeseen, moni veteraanipelaaja pelasi päättyneellä kaudella viimeisen sopimusvuotensa Anaheimissa.

Vermetten lisäksi kyseiseen joukkoon kuuluvat 38-vuotias François Beauchemin (kuvassa), Kevin Bieksa, 37, ja Jason Chimera, 39, jonka Ducks jostain kumman syystä hankki riveihinsä ennen siirtoikkunan sulkeutumista.

Näiden konkareiden ”poistumiset” antavat tilaa nuoremmille pelaajille, joita Anaheim tarvitsee nyt kipeästi. Vaikka ankat selviytyivät viime kaudella pudotuspeleihin, heidän pelaamisensa oli pääosin hidasta ja kankeaa – liian rosoista. Ison askeleen takana sitä modernia jääkiekkoa, jota on totuttu useimmilta joukkueilta viime aikona näkemään.

Suurin ongelma nykypelin sisäänviemisessä on se, ettei Anaheimia ole siunattu millään ykköskorin superlupauksilla. Yksi uuden ajan suunnannäyttäjiä oli kesällä 2013 varattu puolustaja Shea Theodore, jonka Ducks iski kuitenkin tarjottimelle ja antoi Vegas Golden Knightsille.

Anaheimin kannalta sopii toivoa, että menneellä kesällä varatusta hyökkääjä Isac Lundeströmistä kasvaa mitat täyttävä huippupelaaja.

Pelaajasiirrot – saapuneet

Kuva: Getty Images

Brian Gibbons (New Jersey Devils)
Laitahyökkääjä, 30 vuotta

Anaheimin kesän vähistä hankinnoista se ehdottomasti merkittävin. 173-senttinen Gibbons tuo Ducksiin lisää luisteluvoimaa ja erinomaista alivoimapelin osaamista. Yhdysvaltalainen kärsi viime kaudella lievästä loukkaantumisesta, eikä pelannut kuin 59 ottelua. Tästä huolimatta Gibbons onnistui keräämään 26 tehopistettä (12+14). Pelannee Anaheimissa joko kolmos- tai nelosketjun vasemmalla laidalla.

 

Kuva: Getty Images

Andrej Sustr (Tampa Bay Lightning)
Puolustaja, 27 vuotta

Jättimäinen (200 cm, 100 kg) tshekkipuolustaja ei tuo Ducksiin jalkoja muuta kuin pituudellaan. Hyvä maalineduspelaaja, mutta käyttää kokoaan turhan vähän hyväkseen. Tuo lisää syvyyttä puolustukseen, mutta paikka kokoonpanosta on vielä kysymysmerkki.

 

Kuva: Getty Images

Luke Schenn (Arizona Coyotes)
Puolustaja, 28 vuotta

Kanadalaispakin parhaat avut löytyvät fyysisestä pelaamisesta ja oman maalin suojelemisesta. Kiekollisella puolella anti on melko vähäinen. Oikea käsi alhaalla pelaavana puolustajana taistelee Sustr’n kanssa kolmosparin paikasta.

Suomalaiset

Kuva: Getty Images

Kalle Kossila
Keskushyökkääjä, 25 vuotta

Suomalaishyökkääjä pääsi viime kaudella pelaamaan kymmenen Ducks-ottelua, joissa syntyi maali ja yksi syöttöpiste.

Lisäksi hän onnistui erinomaisesti farmin puolella iskien pelaamassaan 53 kamppailussa 54 tehopistettä.

Nyt Kossilalle on jälleen tonttia tarjolla, sillä sentteri Ryan Kesler joutuu pahimmassa tapauksessa jättämään koko kauden väliin. Mikäli suomalainen onnistuu hyvin harjoitusleirillä, ei Anaheimilla ole mitään syytä jättää häntä kokoonpanon ulkopuolelle.

Pelipaikkaa tähyää kuitenkin moni muukin pelaaja, kuten huippulupaava Sam Steel.

Tiesitkö

Anaheim on historian ensimmäinen kalifornialaisjoukkue, joka on onnistunut voittamaan Stanley Cupin (2007).

Valmennus

Kuva: Getty Images

Päävalmentaja:
Randy Carlyle (3. kausi)

Apuvalmentajat:
Mark Morrison (2. kausi)
Rich Preston (4. kausi)
Marty Wilford (1. kausi)

Kuten Randy Carlylen paluun jälkeen on nähty, Anaheimissa on palattu takaisin tiukkaan puolustuspeliin. Hyökkäyksiin lähdöt tapahtuvat aika ajoin varsin hitaasti, mikä ei välttämättä ole aina se katsojan kannalta viihdyttävin pelitapa.

Tulosta se kuitenkin tuo edelleen, sillä Ducks keräsi päättyneellä kaudella mukavat 101 sarjapistettä.

Vanhan koiran on kuitenkin hiljalleen opittava uusia temppuja, sillä peli nopeutuu vuosi vuodelta. Yltiöpäinen puolustaminen voi näin ollen kostautua pahemman kerran.

Tästä viisastuneena Carlyle värväsi kesän aikana AHL-seura San Diego Gullsia viime vuodet luotsanneen Marty Wilfordin, 41, apuvalmentajakseen. Ex-pelaajan tehtävänä onkin vastata Ducksin puolustuspelaamisesta, mikä vie ankkoja enemmän kohti nykypäivää.

Tärkein pelaaja – Ryan Getzlaf

Kuva: Getty Images

Moni pitää Getzlafia liian hitaana ja kankeana nyky-NHL:ään.

Tottahan se on, ettei 33-vuotias kanadalainen ole mikään ”piruettijalka”, mutta onko hän koskaan ollutkaan?

Getzlafin vahvuudet ovat aivan muualla kuin hänen jaloissaan. Ensinnäkin hänen pelinluku- ja pelinrakennustaitonsa ovat edelleen NHL:n eliittiä. Getzlaf on kerännyt viimeisen neljän vuoden aikana keskimääräisesti enemmän ykkössyöttöjä (133), kuin yksikään muu NHL-pelaaja. Allekirjoittaneen silmissä tämä on yksi aliarvostetuimmista tilastoista, joita jääkiekossa tunnetaan.

Ducks-ikoni on myös johdattanut joukkueensa peräti seitsemän kertaa pudotuspeleihin kahdeksan vuotta kestäneen kapteeniutensa aikana. Tätä jos mitä voidaan pitää todella huimana saavutuksena.

Kiinnostavin tulokas – Jacob Larsson

Kuva: Getty Images

NHL:ssä menestyminen aiheuttaa usein sen, ettei pudotuspeleihin yltävillä joukkueilla ole mahdollisuutta päästä varaamaan nuoria huippulupauksia kuin vasta viimeisten joukossa.

Anaheim on yksi, joka kärsii tästä kyseisestä syndroomasta. Kalifornialaisseura on yltänyt pleijareihin jo kuutena vuotena peräkkäin, minkä seurauksena kärkivaraukset ovat jääneet sen ulottumattomiin. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö myöhäisemmilläkin numeroilla voisi löytää todellisia helmiä.

Yksi esimerkki on 21-vuotias Larsson, jonka Anaheim nappasi 2015 draftin ensimmäisellä kierroksella (#27). Ruotsalaispuolustaja on lähtöisin Frölundan nuorisomankelista, jossa hän pelasi viimeksi kaudella 2016-17. Larssonilla on samaiselta vuodelta vyöllään myös neljä NHL-ottelua, mutta se kirkkain läpimurto on vasta edessäpäin – kenties jo tulevalla kaudella.

Päättyneellä sesongilla 188-senttinen nuorukainen kiekkoili Ducksin farmijoukkueessa, jossa hänelle kertyi 50 ottelua tehoin 3+13. Kauteen valmistautumista hidasti kesällä 2017 tehty polvileikkaus, mutta nyt Larsson on 100-prosenttisessa kunnossa.

Mikäli harjoituskausi sujuu moitteetta, on hänellä hyvät edellytykset nousta Anaheimin pelaavaan miehistöön.

Arvio

Sija: 12

Läntisessä konferenssissa tilanne on se, että samalla kun monet joukkueet ovat vahvistuneet, Anaheim on pysynyt paikallaan. Organisaatio ei tehnyt kesällä juuri mitään, mikä olisi vahvistanut joukkuetta.

Samaan aikaan tähtihyökkääjä Keslerin ja maalinedusekspertti Patrick Eavesin pelaaminen on epävarmaa.

Puolustus on hyvä ja kiekollisesti monipuolinen, mutta hyökkäys ei pärjää vertailussa lännen parhaita vastaan. Mikäli Ducks mielii taistella pudotuspelipaikoista, tarvitsee se jälleen maalivahti John Gibsonilta ilmiömäisiä otteita.

Kentälliset

Hyökkäysketjut:

Richard Rakell Ryan Getzlaf Corey Perry
Andrew Cogliano *Sam Steel Jakob Silvferberg
Nick Ritchie Adam Henrique Ondrej Kase
Brian Gibbons Carter Rowney *Troy Trerry

Puolustajaparit:

Hampus Lindholm – Josh Manson
Cam Fowler – Brandon Montour
*Jacob Larsson – Luke Schenn

Maalivahdit:

John Gibson
Ryan Miller

*Pelaajalla kaksisuuntainen sopimus. Saattaa aloittaa kautensa myös AHL:ssä.

Kokoonpanolista

# PelaajaPositioIkäCap Hit
30yhdysvallatRyan MillerMV17.7.19802 000 000 $
36yhdysvallatJohn GibsonMV14.7.19932 300 000 $
2kanadaLuke SchennP2.11.1989800 000 $
4yhdysvallatCam FowlerP5.12.19916 500 000 $
26kanadaBrandon MontourP11.4.19943 387 500 $
42kanadaJosh MansonP7.10.19914 100 000 $
47ruotsiHampus LindholmP20.1.19945 205 556 $
62tshekkiAndrej ŠustrP29.11.19901 300 000 $
-saksaKorbinian HolzerP16.2.1988900 000 $
7kanadaAndrew CoglianoVL/OL/KH14.6.19873 250 000 $
-kanadaNick RitchieVL5.12.1995-
14kanadaAdam HenriqueKH6.2.19904 000 000 $
15kanadaRyan GetzlafKH10.5.19858 250 000 $
17yhdysvallatRyan KeslerKH/OL31.8.19846 875 000 $
23yhdysvallatBrian GibbonsKH26.2.19881 000 000 $
24kanadaCarter RowneyKH/OL10.5.19891 133 333 $
67ruotsiRickard RakellKH/OL/VL5.5.19933 789 444 $
10kanadaCorey PerryOL16.5.19858 625 000 $
18yhdysvallatPatrick EavesOL/VL1.5.19843 150 000 $
25tshekkiOndřej KašeOL8.11.19952 600 000 $
33ruotsiJakob SilfverbergOL/VL13.10.19903 750 000 $

Niko Leinonen